2012
07.06

img_8330През изминалия месец имаше вълнения около решението, гласувано на първо четене в парламента за задължително носене на светлоотразителни жилетки. 

В отговор на това решение сдружение Велоеволюция подаде становище светлоoтразителните жилетки да бъдат препоръчителни в тъмните часове в извън населените места и потърси организации,  подкрепящи разбирането за жилетките и изобщо за велосипедизма в градски условия.

На 28 юни се състоя заседание на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения където се обсъждаха поправките в ЗДП между първо и второ четене на закона в пленарна зала на НС. Депутатите от комисията предложиха и приеха разумна поправка на първоначалното си предложение, а именно светлоотразителните жилетки да са задължителни в тъмната част на денонощието при намалена видимост извън населените места.

По време на заседанието на транспортната комисия становището на Велоеволюция защитаваха  Радост Петрова, доброволец на сдружение Велоеволюция и Евгени Апостолов, член на Европейската Колоездачна Федерация.

Все още не е ясно според програмата на НС, кога ще се гласува ЗДП на второ четене. Следим програмата и самото заседание пряко, когато то се случи през идните седмици, за да чуем и последната дума на депутатите по въпроса с жилетките и велосипедистите.

Остават следните задължителни елементи:

–          Предна бяла светлина

–          Задна червена светлина

–          Светлоотразители по спиците

–          Звънец

Общо прочитания 6614 , 1 прочитания днес
  1. За какво служи звънеца?
    Не е за подаване на сигнал към пешеходците, понеже велосипедът не се движи по тротоарите;
    Вероятно е за подаване на сигнал към автомобилите, но тогава би трябвало да е задължително оборудването на велосипеда с тромба ( над 100 dB).

  2. Значи остава за подаване на сигнал между велосипедистите.

  3. На велоалеята по Борис ІІІ е препълнено с пешеходци. Вървят като овце и дори протестират като ги подканяш да не пречат. Веднъж даже по лошо стечения на обстоятелствата блъснах един пешеходец, и въпреки че му звънях пострадах аз. Сблъсъка между пешеходец и велосипедист е еднакво опасно и за двамата. Не е като между пешеходец и кола.

  4. Изводът се налага от самосебе си. Не е нужно да им звъниш – трябва да внимаваш. Звънецът е безсмислен. Тоя закон е писан от хора, които са виждали велосипед, ама от много далеч.

Твоя коментар: