2015
11.16

Vagabond 1

Как велосипедната идея да помогне за израстването на младежи, като в същото време представлява устойчив бизнес с полезен продукт? Отговорът на този въпрос се крие в сърцето на Vaga’bond Bicycles с Любо и Георги, които се борят в конкурс с още социално предприемачески идеи.

Решихме да разкажем за тях, защото успяват вече няколко години да реализират нещо за което много от нас са си мислили, но така и не са направили крачката. А през това време Любо и Георги заедно с вагабонтите от Ракитово се учеха да сглобяват, поправят и карат колела на воля. Нашият велосипеден глас вече е даден в тяхна подкрепа, а вие вижте техния разказ и решете сами дали и как да им подадете ръка:

Fix&Ride и Ре-Акт във ВУИ Ангел Узунов, гр. Ракитово

Vagabond 2

Преди 3 години работилница за велосипеди Fix&Ride и сдружение Ре-Акт започват курс за ремонт на велосипеди във Възпитателно училище-интернат „Ангел Узунов“ гр. Ракитово. Целта е да предадат уменията си на младежите. Тъй като няма подобни учебни практики за този вид работа, това би могло да даде възможности за бъдещето на младежите. Същевременно се работи и за подобряването на тяхното възпитание. Работехме с подръчни материали и с инструментите на Fix&Ride. В последствие закупихме и най-необходимите инструменти и части, за да можем да работим в по-нормални условия, да не се мъчим да правим от нищо нещо.

Заниманията са полезни, но и със забавен характер. Младежите имат голям ентусиазъм, стимул и мотивация да правят велосипеди, защото след това могат да ги карат, да се забавляват и да ги използват за транспорт. Колелото, само по себе си, е символ на свобода и известна независимост.

В един момент времето не стигаше, а децата имаха голямо желание да продължат. Както всички знаем, времето е свързано с пари. Та нали и затова хората карат колела – за да спестяват време.

Идеята се роди!

Vagabond 3

С натрупания опит решихме да развием и обезпечим дейността си като създадем малко предприятие за сглобяване на велосипеди, което е и масова практика в тази индустрия. Така ще имаме реален пълноценен работен процес, който в същото време ще образова младежите. Това ще ги мотивира да дават най-доброто от себе си. Ще изградят инстикт за самосъхранение без криминални прояви, които биха ги върнали в интерната, където условията не са благоприятни.

Предприятието е за велосипеди, защото това средство става все по-използваемо като транспорт в много населени места в България и останалата част на Европа, а и по света. Това е възможност да излезем на много пазари в цяла Европа. В България имаме възможност да се появим с един изчистен ценово и конкурентен продукт. Същевременно ще предложим качествено достъпно транспортно средство за българските потребители. България е на водеща позиция в Европа по производство на велосипеди и по брой ангажирани хора в областа. Над 6 са постоянно ангажираните предприятия в страната, като при тях производственият капацитет е запълнен изцяло и постоянно се инвестира в нови поточни линии. Много марки търсят изгодни оферти за сглобяване на техни серии от модели или ангажират малки предприятия да сглобяват само някои конкретни модели. България е много изгодна за много чужди марки, които търсят място на Европейския пазар, заради по-изгодната цена, сглобяването, както и заради географската си позиция.

Ние от Fix&Ride и Ре-Акт вярваме, че промяната е да завъртим колелото! Можете да бъдете част от нея като гласувате за нашата идея, с което ще ни подкрепите в конкурса организиран от Reach for Change-Bulgaria и Nova TV.

Какво е ВУИ?

Vagabond 4

Чували ли сте за ТВУ? Това е съкращение на трудово възпитателно училище. В тези институции попадат младежи с различни лоши деяния, породени от нуждата за доход. Частично или напълно изоставени, те израстват в гето с 4 братя и 3 сестри или криминална среда – все неща, които не зависят от децата, за да се случат. Нормално е някои хора да не са чували за тях, както и ние не знаехме, че тази институция е преименувана на ВУИ или възпитателно училище интернат. Самото име подсказва, че елементът на така наречения възпитателен труд липсва. Този труд главно е бил свързан със дървообработка, имали са трудови практики и производство на прозорци и врати, металообработване и други занаяти – все полезни неща за бъдещето на младеж на възраст между 14г.-18г. Това е нещо като да учиш в профилирано училище, но има и краен продукт, от който институцията е печелела финанси за самоиздръжка и ползи за обществото. От 1993 г. насам ТВУ не съществува вече и е заместено от ВУИ, където професионалната практика не е застъпена в таква степен. Най- важната част, обаче, е промяната на негативното мислене на младежите за собственото си ежедневие, както и възможността да имат собствен доход.

Общо прочитания 5537 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: