2018
01.21

Всяка година хвърляме по едно око на бюджета на София с интерес какво ли вещае за велосипедната политика водена от общината.

Разбрахме че е безмислено да изпращаме становища с въпроси и предложения, защото отговорът е един и същ: Няма как Столична община да конкретизира бюджета за велосипедна инфраструктура, защото представеното пред гражданите е макрорамка на бюджета в 3-5 страници. Обещанията от предишни години на зам.кмета по финанси, Дончо Барбалов, че ще се даде възможност за участие на гражданите при формиране на бюджета с обсъждане по райони и т.н., увиснаха неизпълнени за поредна година. Бюджет 2018 се появи отново в няколко странички в навечерието на новогодишните празници, удобно скрит зад оправдание със сроковете произтичащи от държавния бюджет.
Участието на софиянци при определяне на бюджета практически няма, като след празниците обществено обсъждане на бюджета бе организирано, но не и надлежно оповестено. Това обяснява защо залата на Московска 33 в работен ден в работно време ( общественото обсъждане на бюджета бе с начало 14.00 ч.) бе пълна предимно с общински служители и съветници.

Представяме кратък коментар с това което не виждаме в самия публикуван бюджет, основно в частта “Капиталова програма”, като го сравняваме с времевата рамка за изграждане на велоалеи в приетата Програма за развитие на велосипеден транспорт на територията на Столична община 2016-2019.

В капиталовата програма не се намират индикации за:

 • реализиране на етап I и етап II на зона за движение с 30 км/ч в централна градска част
 • велотрасе по бул. България от бул. Гоце Делчев до бул. “Ал. Пушкин”
 • веломрежа/трасета в жк Люлин
 • довършване велоалеята по бул. Ломско шосе от ул. “Бели Дунав“ до Обелско шосе и продължението й по Обелско шосе и бул. “П.Владигеров“ до р.Какач
 • велосипедна връзка бул. Тодор Александров – бул. Вардар – Западен парк -– бул. Царица Йоана до пресичането й с бул. П.Владигеров
 • велоалея От ул.”Филип Кутев” до Околовръстен път София покрай река Драгалевска
 • велоалея По бул. „Президент Линкълн” от бул. Овча купел до оковръстен път -София и Метростанция
 • велоалея в Борисова градина I част (от бул. Евлоги и Христо Георгиеви до бул. П. Яворов)
 • велоалея в Южен парк ІІ-ра част (от моста на влюбените през пасарелката над река Перловска при ул. Янко Забунов до Южен парк III част) – рехабилитация latisse generic

Това са заложени велоалеи за изграждане през 2018 г. в Програмата за вело-транспорт на Столична община, за които не си личи да са включени в капиталовата програма. За още обекти във велопрограмата са предвидени проучвателни работи през 2018 г., за които също не си личи да са предвидени средства в капиталовата програма. Т.е. има вероятност тези обекти (или голяма част от тях) да не бъдат реализирани, а заявените амбиции за свързана вело-мрежа да не бъдат постигнати в обозримо време до края на настоящия кметски мандат. Но има вероятност и да бъдат реализирани! – с настоящото ниво на комуникация на Столична община информацията не е видима и надеждите ни не са стабилни. 

Веднага след общественото обсъждане на бюджет 2018 на София, в бележка на фейсбук страницата „Транспорт за София“ (официалната страница на Направление транспорт на Столична община) се появи следното обобщение за предвидената велоинфраструктура:
„Предвидени са общо 23 км. нови трасета за велосипедисти, като при създаването на всеки проект за тях ще се провеждат обсъждания с повече заинтересовани страни, за да бъдат максимално удобни алеите за всички участници в движението. Предвижда се изграждането на велоалея по бул. „Ген. Скобелев“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Братя Бъкстон“ и поетапно въвеждане на успокоена зона за съвместно автомобилно и велосипедно движение.“
От запис на общественото обсъждане (например тук) може да се проследи представяне на зам.кмета по транспорт Евгени Крусев в което се споменават и ул. Обиколна и ремонтна станция за велосипеди. latisse for eyebrows

В интервю за вестник „Строител“ на въпрос „Кои са трасетата, които планирате да реализирате през тази година?“, г-н Крусев отговаря така:

„Те са по бул. „Ген. Михаил Д. Скобелев“ и по бул. „Патриарх Евтимий“. Заедно с реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „Македония“ се предвижда да бъде въведено и велосипедно движение. По бул. „България“ се планира да се удължи алеята, така че да може да се достигне до полите на планината Витоша. Основно това са отсечките, по които ще се работи през 2018 г.“

Забележете че между публикуваното и представеното от самия г-н Крусев има разлики, също и спрямо посоченото интервю. Можете да сравните сами изказванията с бюджет 2018 и с Програмата. Средствата предвидени за велоалеи също не може да се прецени в какъв размер са – нито за тези които ще се изграждат самостоятелно, нито за останалите като част от проекти за изграждане и ремонт. Вероятно тези 23 км не са всичко и може да се появят и нови проекти за реализация на вело-инфраструктура през годината, което само издава хаоса в цялостното планиране в Столична община.
Това вече се случи през минали години – заложени в Програмата велоалеи не бяха изпълнени, вместо тях се появяваха допълнителни проекти. При годишното отчитане заложените цели за свързана мрежа и брой велоалейни километри не бяха постигнати. Причина за това не бе изтъкната, а се отчита че Програмата за вело-транспорт се изпълнява чудесно.

В интервюто за в-к „Строител“ зам.кметът по транспорт пояснява, че се създава работна група с велосипедни организации, в която при предвидени велоалеи „ще бъдат обсъждани всички обекти още на фаза проектиране“. За такива обсъждания в работен режим между вело-организации и проектанти настояваме отдавна и очакваме с нетърпение. Надяваме се работната група да е също бюджетно обезпечена, но на този етап няма как да го преценим.

Изхождайки от постигнатото в минали години и особено фиаското през 2017 с дълго чакани, отлагани за реализация проекти, се очертават и други опасения свързани със заложени нови обекти в бюджет 2018. Липсата на готовност на Столична община по проектна документация и тръжни процедури, както и качеството на проектите, бе основна причина за отлагане на важни ремонти и изграждане на инфраструктура през изминалите години. Така се случи с ремонта на бул. “Дондуков” например. В новия бюджет забелязваме предвидени ремонти и довършителни работи по булеварди с предвидени в ОУП на София велоалеи. Известно е, че още няма окончателни проекти за разширение на бул.”Т. Каблешков” от бул.”Братя Бъкстон” до бул. “Цар Борис ІІІ”, а проектът за реконструкция на бул. „Монтевидео“ от бул. „Н.Петков“ до бул. „Президент Линкълн“ според нас подлежи на промяна заради поместването на адекватна велосипедна инфраструктура. При тези изброени и включени в капиталовата програма на бюджет 2018 булеварди, готовността за започване на строителни дейности не е налице към настоящия момент. Би следвало да очакваме като минимум – обществени обсъждания и разглеждане на проекти за велоалеи в новата работна група с проектанти и с колеги и от други велоорганизации. Очакваме това с надеждата да се появи качествено проектиране на велоалеи, а процедурите да не доведат до отлагане на проектите.

Общо прочитания 6081 , 1 прочитания днес
 1. […] предходни години също са давани гръмки заявки за изграждане на велоалеи. За съжаление, намеренията […]

 2. […] Велоеволюция » Столичните велоалеи в бюджет 2019 – тука има, тука нема on Вело-бюджет 2018 за София […]

Твоя коментар: