2012
04.10
велотрасе България - ТурцияВеломаршрути ще свързват България и Турция съобщава www.publics.bg.
Проектът е финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество България- Турция
Трансграничният проект „Зелени коридори” е с продължителност 12 месеца и общ бюджет над 98 000 евро. Водеща община в изпълнението му е община Бургас, а ще се изпълнява съвместно партньорите община Къркралери –Турция, предаде агенция „Фокус“.
На представянето на проекта присъстваха зам.-кметът на община Бургас Атанаска Николова, кметът на Къркларели Джавит Чалаян, Генералният консул на Турция в Бургас Джем Улусой и кметът на гр. Малко Търново Илиян Янчев. Зам.- кметът Атанаска Николова посочи, че проектът цели да популяризира и предложи като общ туристически продукт природното, културно и историческо наследство в регионите на Бургас и Къркларели.
В основата му е заложена концепцията „зелени коридори“, която предвижда проучване на възможностите за интегриране на забележителностите в единна система от потенциални веломаршрути.
Проектът е финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество България- Турция. Използвам случая да изкажа благодарност към кмета на Къркралери Чалаяни -заместника му Башкур, който в момента не е тук за това, че преди година подкрепиха инициативата на община Бургас и ние успяхме съвместно да разработим и подадем това проектно предложение, което бе сред одобрените за изпълнение, каза Атанаска Николова.
Чрез проекта ще се задълбочи сътрудничеството между двете общини, но най-вече ще се промотира културното, историческото и природно наследство на тези два региона. В рамките на тези 12 месеца по изпълнението на проекта ще се направи инвентаризация на забележителностите и културно- историческите обекти от двете страни на границата. Съвместно ще работят експерти от двете общини, които ще разработят и предложат устойчиви зелени маршрути, които ще подпомогнат безопасния и екологичен достъп посредством велоалеи до тези природни, исторически и културни забележителности, поясни Атанаска Николова.
Общо прочитания 3629 , 1 прочитания днес