2017
03.09

velo-problemi-ombudsman

На 9 март, под егидата на омбудсмана на Република България се проведе среща между институции и велосипедни организации. Срещата е провокирана от трагичната загуба на колоездача-шампион Мартин Гачев, който бе почетен с минута мълчание в началото на събитието.


Видео от срещата, част 1
Видео от срещата, част 2

Ние, КК Велосити, сдр. Велоразходка, сдр. Велоеволюция, сдр. СИПО и Критична маса – София, намираме изказаните позиции от страна на ГД “Национална Полиция”, СДВР, ИА “Автомобилна администрация”, МОН, ММС, МРРБ, БКС, Национална спортна база и др., за добронамерени, но с доста повърхностно разбиране за проблемите на велосипедизма. От изказванията стана ясно, че макар националния проблем с пътната безопасност, поведенческите и образователни дефицити да са добре известни, то институциите не успяха (с малки изключения) уверено да назоват конкретни извършени мерки до момента.Участващите велоорганизации представихме 6 основни искания към институциите: законодателни промени относно правата и задълженията на велосипедистите и поведението на водачите на МПС към тях; създаване на визия и стратегия за развитие на велосипедизма в България; създаване на специализирана администрация към ресорно министерство за прилагане на вело-политики; ревизия на безопасността и използваемостта на изградената вело-инфраструктура в България; предприемане на образователни и кампанийни мерки по пътна безопасност за всички видове участници в движението; предприемане на активни мерки против кражбата на велосипеди.
В изказванията си участниците пропуснаха да коментират исканията, а се фокусираха основно върху образователните мерки, сякаш за пръв път се споменава този проблем. Чухме разнопосочни мнения за състоянието на образованието по безопасност на движението в училищата – от това че нямало такова, до факта че часове са предвидени, но се провеждат в голямата си част проформа и предимно в класна стая! От представителите на МОН и ИААА разбрахме, че в листовките за шофьорски курсове липсват въпроси за ситуации включващи велосипедисти, а такива ситуации въобще не се изучават в курсовете за бъдещите водачи. МОН и ИААА поеха ангажимент да променят това в рамките на действаща работна група по обучение на водачи на МПС, както и да упражнят контрол по провеждането на часовете по пътна безопасност в училищата.

Какво още споделиха останалите представители на институции:

 • Главният архитект на София, Здравко Здравков – освен известните вече намерения на Столична община за изграждане на свързана мрежа от велоалеи, Здравков сподели че изградените до момента са опасни, като даде пример с велолентата по бул. Никола Мушанов по която не би позволил на детето си да кара колело. В такъв случай настояваме конкретната велолента да бъде препроектирана или коригирана в най-скоро време.
 • Зам.кметът по транспорт на София, Евгени Крусев – повтори за намеренията за изграждане на свързана мрежа от велоалеи, и също призна за опасностите по велолентата по бул. Т.Александров – очакваме адекватни действия и там.
 • Комисар Бойко Рановски, шеф на ГД “Национална полиция” – призна че пътната инфраструктура поражда конфликти между участниците в движението. Коментира правата, задълженията и поведението на велосипедистите на пътя, нуждата от образователни мерки от най-ранна възраст, но не пое ясни ангажименти. Надяваме се да го стори.
 • Комисар Тенчо Тенев, шеф на СДВР – има намерение съвместно със Столична община да поставят камери за контрол по спазването на правилата за движение и паркиране по изградени в София велоалеи.
 • На напомняне от страна на велосипедистите че именно експерти на Пътна полиция в общините, вкл. Столична, съгласуват и позволяват конфликтната инфраструктура за велосипедисти, комисар Тенев реагира с намерение да се работи с тези експерти по-тясно в бъдеще. Очакваме повече яснота как тези експерти ще започнат да прилагат известни добри практики за безопасност преди да загинат повече хора.
 • Зам. Министър Виолета Комитова, МРРБ коментира новите наредби с които се регламентира изграждането на по-качествена вело-инфраструктура, както и въвеждането на планове за устойчива мобилност в общините, които да определят и мерки за велосипеден транспорт. Това беше най-конкретното споменаване на пряка мярка за качествена инфраструктура за цялата страна. Очаква се наредбите скоро да влязат в сила. Buy Latisse online 

Благодарение на въпросите на журналиста и велосипедист Владо Йончев, Офнюз, разбрахме,
че:

 • Ще започне активно налагане на глоби за паркиране на автомобили върху велоалеи.
 • При добри атмосферни условия тази година започва коригиране на опасни кръстовища, прекъснати велоалеи и обща подрръжка на велоинфраструктурата в София.
 • Чрез наредби на МРРБ се уреждат бъдещи възможности за законно и безопасно излизане на велосипедисти с велосипеди извън града.
 • Омбудсманът поема ангажимент за предлагане на законодателни промени, вкл. правило за безопасно изпреварване на велосипедисти на минимум странично разстояние от 1,5 метра.

От дискусия между представител на спортното министерство, Български колоездачен съюз и Национална спортна база се потвърдиха дълго тлачени проблеми със собствеността и поддръжката на софийския колодрум, намиращ се в парк “Борисова градина”. Председателят на БКС, Евгени Димитров, обяви че скоро споровете ще се пренесат в съда. НСБ изтъкнаха неясноти с автомобилния достъп до съоръжението в неясна връзка със статута и поддръжката на колодрума, което бе посрещнато остро както от страна на МРРБ, така и от велосипедистите. Институциите предложиха юридическа подкрепа за разрешаване на имотните спорове и намиране на финансиране за ремонта на колодрума чрез средства от оперативните програми.

Е, като че ли изглежда, че започваме почти от нулата. От името на групата велоорганизации излезе предложение за създаване на работна група или комисия между различните ведомства с цел да се доизяснят проблемите и да се набележат мерки и решения. Имаше съгласие, че това трябва да се случи чрез инициатива на МРРБ.

Накрая омбудсманът обяви, че очаква до 10 дни представителите на министерства и институции да изпратят писмено ангажиментите, които поемат, като след това предстои нова среща. Очакваме я с нетърпение, с готовност за съдействие и участие!

Колоездачен клуб “Велосити”
Сдружение “Велоразходка”
Сдружение “Велоеволюция”
Критична маса – София
Вело-клуб “Устрем” – Варна
Сдружение СИПО

Общо прочитания 5470 , 1 прочитания днес
 1. Аз се чудя къде в София има изградена инфраструктура за хората каращи колелета. Нека колегите да отидат до Пловдив и да видят!

Твоя коментар: