2019
08.08

Velo-siniaZona

Споделяме добрата новина за обособяване на 157 нови места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки в центъра на града. Дълго чаканата мярка е в подкрепа на любителите на алтернативно придвижване.

Новите места за паркиране на двуколесни превозни средства са в синя и зелена зона. Очаква се по-късно , да се обособят още около 70 места върху пешеходни пространства и в периферията на паркове. Планира се разширяване на този вид паркинг зони и в жилищните квартали.

Местата за безплатно паркиране на двуколесни превозни средства ще бъдат маркирани със зелена боя и знак, забраняващ паркирането на автомобили. Поетапно започва и поставянето на стойки за заключване на велосипедите. Паркиралите върху тези места автомобили ще бъдат принудително отстранявани и глобявани, заявяват от Столична община. Дано!

Виждаме, че засега първоначално се поставят познатите налични в общината велостойки, чийто дизайн не е удобен. Получихме обаче, уверение, че те ще бъдат заменени скоро от П-образни стойки за заключване.

Инициативата за обособяване на места за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки е осъществена от “Зелена София”, “Софпроект” и “Център за градска мобилност”.
Обособяването на тези места ще регулира и навлизането на услугите за споделено използване на популярните напоследък електрически тротинетки. Вече три компании, една от които българска, са заявили интерес за предоставяне на такава услуга в София. С нетърпение очакваме и споделена услуга за велосипеди, която също би могла да се възползва от такъв тип свободно, но организирано вело-паркиране. В съобщението, което получихме се казва, че Столична община и Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” вече са провели експертна среща за обсъждане на предстоящите промени в Закона за движение по пътищата, в който да бъдат предвидени правила за новите превозни средства. А в сътрудничество с компаниите за споделено ползване на електрически тротинетки, София изготвя и меморандум за сътрудничество. Така може да се окаже, че София ще е сред първите европейски градове, в които навлизането на оператори на споделени мобилни услуги няма да става в хаос.

Пожелаваме успех! На така обособените места, ще могат да се оставят и лични велосипеди и тротинетки, така че да се покрие необходимоста от кратковременно паркиране за тях. Надяваме се, че скоро София ще се сдобие и с по-сигурни вело-паркинги – покрити, охраняеми и с контролиран достъп. Оставаме в очакване и за по-добра велосипедна инфраструктура, а дотогава пожелаваме безаварийно каране.

Общо прочитания 3682 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: