|
Миш
|
 |
« -: Ноември 11, 2011, 05:30:26 » |
|
ПРЕДЛОЖЕНИЕ
относно велосипедната инфраструктура във връзка с реконструкцията на бул.”Витоша” като пешеходна зона
В публичното пространство широко се дискутира бъдещето на бул.”Витоша” като пешеходна зона. В медиите (вестник Арх&Арт форум, бр.41, 13-20 октомври 2011) са публикувани предпроектни проучвания на проф.д-р арх. Тодор Булев. В статията е посочено, че е разработено транспортно-комуникационна схема за района на пешеходната зона.
Преустройството на булеварда предвижда премахване на сега съществуващата велосипедна алея. Същевременно в Изменението на Общия устройствен план на Столична община е предвидено да има велосипедно трасе на бул.”Витоша” до пл.”Св.Неделя”.
Добрата практика за изграждането на велосипедните трасета в централни градски части и пешеходни зони показва, че целесъобразно е скоростните велосипедни трасета (проектна скорост 25-35 км/ч) да се проведат по успоредни на пешеходната зона улици по самостоятелно обособени велосипедни алеи или улици със статут на велосипедни булеварди (улици с предимство на велосипедистите пред автомобилите). Същевременно в пешеходните зони придвижването с велосипед не се забранява, но там предимството е на пешеходците и велосипедистите се съобразяват с тяхната скорост. Ако се появи конфликт между пешеходци и велосипедисти би могло да се въведе забрана за движение на велосипедистите в пиковите часове.
Прилагайки тази практика за бул.”Витоша” бихме искали да повдигнем дискусията за създаването на успоредно на булеварда велосипедно трасе/трасета и включването му в транспортно-комуникационната схема за района около бул.”Витоша”. Добре е изграждането на поне едно успоредно трасе да бъде изпълнено преди началото на ремонтните дейност по бул.”Витоша”, за да не бъде възпрепятствано велосипедното движение в центъра.
Предвид декларираното желание на Кмета на Столична община за развитие на велосипедния транспорт в града бихме искали да напомним за ключовата роля на създаване на система от обществени велосипеди (т.нар. bike sharing). Обикновено такава система обхваща центъра на града и включва разполагане на станции за обществени велосипеди на популярни места. В тази връзка при проектирането на бул.”Витоша” е добре да се предвидят местата на станциите за обществените велосипеди и комуникациите до тях (ел.захранване, интернет). Подходящо е да бъдат изградени в непосредствена близост до пешеходната улица, откъдето да има пряка видимост, благоустроена среда и добро осветление.
Ролята на пешеходната част на бул.”Витоша” е да бъде място за социални контакти и култура, рекреация и пазаруване. Удобството за достигането й с велосипед би повлияло на повече хора да изберат велосипеда пред автомобила. За целта трябва да има удобни (по възможност охраняеми) велосипедни паркинги.
В горепосочената публикация на предпроектните пручвания на пешеходната зона е описано, че се планира създаване на подземен автомобилен паркинг под булеварда. Не е упоменато дали предназначението му е за живущите в района или е със свободен достъп. Добрата световна практика за моделиране на градската мобилност сочи, че създаването на повече паркоместа и удобства за достигане на центъра с автомобил довежда и до по-честата употреба на автомобили. А именно намаляването на броя на автомобилите е ключов фактор за решаване на транспортните проблеми в градския център. Затова намираме за неподходящо създаването на автомобилен паркинг под булеварда. Също така изграждането на подземен паркинг създава опасност от загиване на високата растителност.
Считаме, че създаването на добра велосипедна инфраструктура в зоната около бул.”Витоша” ще увеличи броя на велосипедистите и ще спомогне за изграждането на съвременен облик на района. Сдружение „Велоеволюция” заявява своята готовност за сътрудничество.
Текста е съставен от Петя =)
|
|
|
|
« Последна редакция: Ноември 11, 2011, 05:31:45 от Миш »
|
Активен
|
cycling аs being kind to your body and the planet
|
|
|
|
Ростислав
|
 |
« Отговор #1 -: Март 07, 2012, 04:02:19 » |
|
От Форум-София: Съобщение от КАБ: Уважаеми колеги,
Заповядайте на обсъждане на реконструкцията на бул. „Витоша” в София за пешеходна зона на 14 март 2012г. от 16:30 в Зала 2 на ЦДА.
Местоположение : София, "Кракра" 11, Зала 2 (Сградата на САБ) Контакт : Арх. Банков; 02/9438287; 0898509947; ф. 02/9438349
Линкът тук
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Петя Петрова
|
 |
« Отговор #2 -: Март 07, 2012, 07:25:38 » |
|
Трябва да отидем. Ще гледам да се освободя. Някой още?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Катина
|
 |
« Отговор #3 -: Март 07, 2012, 09:00:18 » |
|
Петя, мислиш ли, че има полза аз да идвам, тъй като не съм много запозната с тази тема? Ако се организирам мога да дойда поне за подкрепа и за навалица, но дали има нужда изобщо от такива хора.
|
|
|
|
|
Активен
|
За глухия всички, които танцуват, са луди.
|
|
|
|
Петя Петрова
|
 |
« Отговор #4 -: Март 12, 2012, 03:40:10 » |
|
винаги има нужда от хора, на които темата им е интересна и могат да изразят конструктивно мнение 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Петя Петрова
|
 |
« Отговор #5 -: Март 12, 2012, 03:44:25 » |
|
като се срещнахме с гл.архитект Диков на 09.03.2012 във връзка с велоалеята по М.Луиза, стана дума и за Витошка. Той изказа мнение, че велосипедистите трябва да могат да минават по нея, но да няма очертана велоалея - просто защото на пешеходна улица хората сноват във всички посоки и няма как да се оглеждат. Проучвал е и примери от чужбина. Знам, че много от вас сигурно ще скочат срещу това, но аз също подкрепям тази теза. Затова и беше такова първоначалното писмо, което така и не пратихме.
Напочних му обаче, че тряба да се остави място за станции на обществени велосипиди, съответно с ток и интернет. За това се съгласи.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Катина
|
 |
« Отговор #6 -: Март 13, 2012, 01:39:24 » |
|
Аз имам малко задръжки по отношение на смесването на пешеходни с велосипедни зони. Както правилно е предположила Петя :-) И аз имам примери от други градове, където хората много роптаят против велосипедистите, които карат между тях и причиняват дискомфорт на разхождащите се. Ясно е, че аз, Петя, Орлин и пр. на такива места ще караме изключително осторожно и ще се съобразяваме с пешеходците, но има много велосипедисти, за които това не е от значение и профучават покрай хората причинявайки им някакво неудобство особено на тези с малки деца, които щъкат насам-натам като мравки. Аз лично съм си мислила как може да се уреди това - разбира се отново става дума за култура на пътя, но карайки между пешеходците си навличаме гнева на разни майки и баби дето подскачат от ужас само като видят някой на колело да се приближава без значение от скоростта му. Даже хора, които подкрепят идеите на Велоеволюция, като говоря с тях изразяват своето негодувание в това отношение. Казват "абе хубаво колела, ама аз се разхождам в парка, спокойно ми е, тихо, отпуснал съм се и току профучи някой велосипедист покрай мен и ми изкара ангелите". Вероятно на повечето от нас се е случвало това. Искам да приведа като пример Hide Park в Лондон, както и други паркове там, където велосипедните алеи са категорично отделени от пешеходните. Има си просто знаци "велосипедирането забранено" и "алея само за велосипедисти" - и хората ги спазват  и не си пречат  .
|
|
|
|
|
Активен
|
За глухия всички, които танцуват, са луди.
|
|
|
secession
Велосипедист
Неактивен
Публикации: 2
|
 |
« Отговор #7 -: Май 10, 2012, 02:00:12 » |
|
ПРЕДЛОЖЕНИЕ
относно велосипедната инфраструктура във връзка с реконструкцията на бул.”Витоша” като пешеходна зона
В публичното пространство широко се дискутира бъдещето на бул.”Витоша” като пешеходна зона. В медиите (вестник Арх&Арт форум, бр.41, 13-20 октомври 2011) са публикувани предпроектни проучвания на проф.д-р арх. Тодор Булев. В статията е посочено, че е разработено транспортно-комуникационна схема за района на пешеходната зона.
Преустройството на булеварда предвижда премахване на сега съществуващата велосипедна алея. Същевременно в Изменението на Общия устройствен план на Столична община е предвидено да има велосипедно трасе на бул.”Витоша” до пл.”Св.Неделя”.
Добрата практика за изграждането на велосипедните трасета в централни градски части и пешеходни зони показва, че целесъобразно е скоростните велосипедни трасета (проектна скорост 25-35 км/ч) да се проведат по успоредни на пешеходната зона улици по самостоятелно обособени велосипедни алеи или улици със статут на велосипедни булеварди (улици с предимство на велосипедистите пред автомобилите). Същевременно в пешеходните зони придвижването с велосипед не се забранява, но там предимството е на пешеходците и велосипедистите се съобразяват с тяхната скорост. Ако се появи конфликт между пешеходци и велосипедисти би могло да се въведе забрана за движение на велосипедистите в пиковите часове.
Прилагайки тази практика за бул.”Витоша” бихме искали да повдигнем дискусията за създаването на успоредно на булеварда велосипедно трасе/трасета и включването му в транспортно-комуникационната схема за района около бул.”Витоша”. Добре е изграждането на поне едно успоредно трасе да бъде изпълнено преди началото на ремонтните дейност по бул.”Витоша”, за да не бъде възпрепятствано велосипедното движение в центъра.
Предвид декларираното желание на Кмета на Столична община за развитие на велосипедния транспорт в града бихме искали да напомним за ключовата роля на създаване на система от обществени велосипеди (т.нар. bike sharing). Обикновено такава система обхваща центъра на града и включва разполагане на станции за обществени велосипеди на популярни места. В тази връзка при проектирането на бул.”Витоша” е добре да се предвидят местата на станциите за обществените велосипеди и комуникациите до тях (ел.захранване, интернет). Подходящо е да бъдат изградени в непосредствена близост до пешеходната улица, откъдето да има пряка видимост, благоустроена среда и добро осветление.
Ролята на пешеходната част на бул.”Витоша” е да бъде място за социални контакти и култура, рекреация и пазаруване. Удобството за достигането й с велосипед би повлияло на повече хора да изберат велосипеда пред автомобила. За целта трябва да има удобни (по възможност охраняеми) велосипедни паркинги.
В горепосочената публикация на предпроектните пручвания на пешеходната зона е описано, че се планира създаване на подземен автомобилен паркинг под булеварда. Не е упоменато дали предназначението му е за живущите в района или е със свободен достъп. Добрата световна практика за моделиране на градската мобилност сочи, че създаването на повече паркоместа и удобства за достигане на центъра с автомобил довежда и до по-честата употреба на автомобили. А именно намаляването на броя на автомобилите е ключов фактор за решаване на транспортните проблеми в градския център. Затова намираме за неподходящо създаването на автомобилен паркинг под булеварда. Също така изграждането на подземен паркинг създава опасност от загиване на високата растителност.
Считаме, че създаването на добра велосипедна инфраструктура в зоната около бул.”Витоша” ще увеличи броя на велосипедистите и ще спомогне за изграждането на съвременен облик на района. Сдружение „Велоеволюция” заявява своята готовност за сътрудничество.
Текста е съставен от Петя =)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
secession
Велосипедист
Неактивен
Публикации: 2
|
 |
« Отговор #8 -: Май 10, 2012, 02:05:50 » |
|
Всеки ден отивам на работа с велосипед по бул. "Витоша"...и точно на вело-алеята звънках със звънчето си търпеливо, за да ме чуят ходещите по жълтите ограничения и очаквайки да ми освободят място за преминаване,...вместо това,една от ходещите жени се обърна и ми се изрепчи с думите: -И да звъниш,и да не звъниш тук е за пешеходци! аз и отговорих: -Тук има жълти ограничения,защото е вело-алея! тя: -Отдавна на "Витошка" е само за пешеходци и няма трамваи и коли! аз: -Ама това е вело-алея!!!  Прави ми впечатление,не само невежеството и наглостта, но и липсата на щампи-колелца върху вело-алеята. Може би,ако има такива, пешеходците ще се ориентират по-бързо и такива нелепици ще се случват по-рядко! Интересувам се от органите към които мога да се обърна и да изпратя писмо с молба за такива щампи  Надявам се да имам съмишленици,които ще ме подкрепят!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Емил Димитров
|
 |
« Отговор #9 -: Май 10, 2012, 09:03:46 » |
|
По Витошка отдавна е трагедия. Същите неща ми се случват и на мен, дори и по-лоши. Мога да ти дам пример и с таксиджиите около пресечката с ул. Солунска. Едно, че спират на части от велоалеята или на цялата алея, друго, че според мен въобще не трябва да има таксиметрова седянка на това кръстовище. А пък нощно време, а дори и през деня можеш да видиш коли, мотори и др. преминаващи в каквато си посока искат по бул. Витошка, като изключим позволения час за преминаване на лекотоварните, които зареждат магазини.
Абе казах го в самото начало, Витошка си е трагедия. И през 3 метра да има изобразено велосипедче между двете жълти линии, пак ще има недоразбрали и/или ежедневно изнервени хора, които като им дзъннеш със звънчето и още малко на бой ще скочат...
|
|
|
|
« Последна редакция: Май 14, 2012, 08:53:38 от Емил Димитров »
|
Активен
|
|
|
|
|