2008
09.25

чист въздух за всички… дори и за софиянци!

Организирана от Вело Еволюция “съвместно” със Столична Община Седмицата на Мобилноста даде доста задоволителни резултати.

Много европейски градове се възползват от инициативата и финансирането от Европейската Комисия, за да насочат вниманието на гражданите си към проблемите, предизвикани от абсолютизирането на личния автомобил. За пръв път в София в рамките на Седмицата на Мобилноста бяха организирани поредица от събития, целящи осъзнаване от страна на обществото на проблемите свързани със придвижването в града. Проблема с придвижването е глобален процес, засягащ всички големи градове. Затова навсякъде по света се полагат усилия за намирането на устойчиви транспортни решения. Досега в София бе отбелязван единствено 22 септември – Световния Ден Без Автомобили и последен ден от Седмицата на Мобилноста, на който Веломания и За Земята организираха вело шествия и състезания за деца. Множество по-малки български общини се регистрираха за участие в сайта на Седмицата, докато Столична община, въпреки настояванията на неправителствените организации за поредна година не си направи този труд. Нямаше затваряне на улици в денят без автомобили, нямаше замерване на чистотата на въздуха, нито кампания за чист въздух.

Преброяване на колоездачи.

На първия ден от Седмицата на Мобилноста – 16-ти септември, Вело Еволюция подкрепена от симпатизанти проведе преброяване на колоездачите преминаващи по основни вело маршрути в столицата. Въпреки лошото време бяхме изненадани от големия брой колоездачи. Резултатите от проучването показват ясно тенденцията към увеличаване на броя на хората придвижващи се с колело в София. Причините за това са по-бързото и по-надеждното придвижване през автомобилния мармалад изпълващ улиците. Получените данни сочат, че средно най-много колоездачи са преминали през кръстовището на бул.Черни връх и бул.Арсеналски, пред Сити център София – 128 за час или повече от 2-ма на минута. По алеята пред кортовете “Академик” в Борисовата градина в интервала от 17:30 до 19:05 са преминали 81 колоездача, което прави 51 за час, а по “вело” алеята по бул.”Цар Борис III ” – 46 за един час. Сред колоездачите, нормално за лошото време, най-многобройни са мъжете – 90% (надяваме се да се промени предвид спортната форма на нежния пол). По възраст се разпределят както следва: младежи – 45%, на средна възраст – 30% и възрастни 25%. От проведената анкета с някои от тях се разбира, че повечето от тях използват колелото за да ходят на работа.

Официален велопарад

На 17-ти септември вело парад с официални костюми премина по бул. Евлоги Георгиев, където се изгражда новата вело алея по български. После шествието продължи по ул.” Гурко” и завърши пред Народния Театър, където по първоначални планове щеше да има прожекция на вело филми.Това обаче се оказа твърде апетитно и скъпо за провеждане събитие според Столична Община в лицето на Зелена Система не беше натоварила Вело Еволюция с 1200 лв. такса за 2 часа. Горещите ни молби не успяха да разтопят сърцето на Шефа на “Зелена” Система Божков, който не се трогна дори от довода, че всичко се прави с идеална цел и за доброто на града.

Състезание с кола, колело и автобус

В петък, 19-ти септември се проведе състезание между колело, автомобил и автобус на градския транспорт. Целта на състезанието е да се изследва скороста на придвижване в града с различни превозни средства. Старта бе даден в 17:27, когато автобус 213 тръгна по маршрута си от последната спирка в ж.к. Младост 4 към Централна гара. Пръв на финала бе Борис Христов с автомобил червен опел кадет, който пристигна в 17:47. По думите му по пътя не е имало задръстване, тъй като в петък вечерта потока е обратно, в посока излизане от центъра и към родните места на софиянци. Той заяви намерението си да спечели и следващото състезание, което може би ще е някой понеделник сутрин, само че тогава ще се състезава с бегача си. Първи от колоездачите бяха Делян Спасов и Владимир Василев, които взеха разстоянието за 35 минути. Всички колоездачи завидяха на Владимир за неговата маска за пречистване на въздуха. Автобусът пристигна за 50 минути, което показва, че велосипеда винаги ще е по-бърз от градския транспорт. Екипа на ТВ2, които бяха с Алфа Ромео, пристигнаха 2 минути след първия колоездач, тъй като се опитвали да избегнат задръстванията.

Световен ден без коли

На 22 септември Вело Еволюция организира две събития.

Състезание за деца.

В 11:00 трябваше да започне състезание по градско колоездене ала вместо това се проведе състезание по градинско колоездене. По план състезанието трябваше да се проведе по ул. “Раковски”, за да се покаже как е реновирана. Идеята беше на една млада PR-ка на Столична Община и на нас ни хареса, защото по хубав асфалт се кара по-добре. От Полицията обаче казаха, че им е заповядано да не затварят Раковски, а само да ескортират състезателите. По регламент състезателите щяха да стартират по двойки на всеки 10 секунди, за да се създадат ситуации със засичане на връщащите се. Регламента беше измислен, така че да провокира към спазване на правилата за движение – пропускане на движещите се с предимство и пешеходците, пресичане на светофар, подаване на сигнал за завой с ръка, каране по еднопосочна улица. Поради закъснялото разрешение от общината, което дойде предишната седмица, нямаше добре организирана реклама на събитието и не дойдоха много деца. Малкото, които дойдоха бяха от тези, които по-добре да организират състезание за нас, отколкото ние за тях. За по-лесно някои от тях преминаха конусите на задна гума.

Шествие на мобилноста
за всички, които също имат право да се придвижват!

Шествието започна от градинката Кристал и завърши на НДК. Макар, че е имало и по-многобройни, шествието постигна добро медийно отразяване. Операторите и репортерите на няколко телевизии се повозиха на новата ни вело- рикша и направиха снимки в движение. Визуално шествието излгеждаше свежо заради светлосините тениски, предоставени от Драг, които всички получиха безплатно. Тениските бяха с дизайна на Европейската Седмица на Мобилноста.

Общо прочитания 2754 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: