2008
09.13

16 – 22 СЕПТЕМВРИ

Седмицата на мобилността е европейска инициатива насочена към местните власти, целяща да ги подпомогне за разпространение на алтернативни начини на транспорт. Търсят се алтернативи на личния автомобил, като масово средство за придвижване в града. Както софиянци вече може би са установили прекомерната употреба на автомобила влошава не само транспортната ситуация, но и качеството на живот, а най-накрая и нервите на гражданите. Затова градовете участници получават финансиране от Европейската Комисия, за да проведат кампания за алтернативно придвижване. Градове по целия свят затварят центровете си за коли на 22 септември, когато е световния ден без коли и по затворените улици се провеждат мероприятия насочени към съзнанието на гражданите и с грижа за идните поколения.

За съжаление нашата община е твърде закъсняла за да се регистрира като участващ град, но поне се съгласи да подкрепи сдружение Вело-еволюция в планираните от нас акции. И така с общи усилия успяхме да подготвим една интересна програма от събития, които да се случат от 16-ти до 22-ри септември.

Към момента за алтернативи на колата се приемат обществения транспорт, велосипеда и мотопеда, а също и комбинации от тях. В много страни автобусите и влаковте са пригодени за транспортиране на велосипеди, което ускорява много придвижването. По-големите разстояния се изминават с транспорт, а гъсто населените и централни зони на градовете се минават с велосипед, който е най-бързия транспорт в такава среда. Една интегрирана транспортна система би могла да направи София дори приятна за живеене. В София пътуването с колело от точка да точка рядко надвишава 30 минути, което го прави най-надеждния транспорт. Хората с колела не закъсняват за важни срещи. Затова членовте на Велоеволюция препоръчват на всеки, който все още го държат краката, да се възползва от седмицата на мобилността и да се качи на колелото да види още ли го бива. А ако ви е страх от колите, е ще ви кажем, свиква се!

Седмицата на мобилността е времето, когато всички, които също имат право да се придвижват, но пространството им е отнето от автомобила, се активизират и събират за да покажат на останалите, че и тях ги има.

Общо прочитания 2710 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: