Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mislide/public_html/velobg.org/wp-content/themes/bikeevolution/page.php on line 1
№4: Инцидент в насрещното платно. | Велоеволюция

4 Вие се движите в платното срещу движението (насрещното платно) от лявата страна на улицата. Кола прави десен завой от пресечка, гараж или паркинг и връхлита върху Вас. Шофьорите може да не Ви видят, тъй като не очакват някой да се движи в посока срещу движението.

Дори по-лошо – може да Ви удари кола, челно, идваща право срещу Вас. Те имат по-малко време да Ви забележат и да предприемат адекватно действие, тъй като Вие приближават по-бързо от нормалното, защото се движите към тях.

Как да се предпазим:

Не карайте в насрещното платно, а по посока на движението. Карането срещу движението може и да Ви изглежда добра идея, защото виждате колите, които Ви подминават, но това не е така, защото:

  1. Колите, които се изнасят от гаражи, паркинги и пресечки (пред Вас и в ляво), които правят десен завой към Вас, не очакват движение към тях в грешната посока. Те не биха Ви забелязали и биха връхлетели върху Вас и десният завой става доста опасен.
  2. Колите ще идват към Вас с относително по-висока скорост. Ако Вие се движите с 20 км/ч и Ви застига кола, движеща се с 50 км/ч то относителната скорост е 30 км/ч (50 – 20 = 30 км/ч). Но ако Вие се движите в насрещното платно то кола движеща се с 50 км/ч Ви приближава със скорост от 70 км/ч.  Това е доста по-бързо. Тъй като Ви приближава по-бързо, то и Вие и шофьора имате много по-малко време за реакция. В случай на инцидент то относителната скорост е значително по-голяма.
  3. Карането в насрещното платно противоречи на закона за движение по пътищата, за което можете да бъдете дори глобени.

*Проучвания показват, че карането в насрещното платно е поне три пъти по-опасно от карането в платното по посока на движението, а за деца рискът е 7 пъти по-голям. Близо 1 от 4 инцидента с велосипедисти са поради каране в насрещното платно.

№ 5: Опасност на червеноТази страница за последно е обновена на: 2015.04.21