Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mislide/public_html/velobg.org/wp-content/themes/bikeevolution/page.php on line 1
№3: Удар при пешеходно пресичане | Велоеволюция

3 Карате по тротоара и стигате до пешеходно пресичане на кръстовище. В този момент кола прави десен завой и връхлита върху Вас.

Шофьорите не очакват велосипед на място за пресичане на пешеходци и те не могат на време да вземат правилно решение, защото не се очаква придвижване с Вашата скорост в това направление. Това също е често срещан инцидент. Изследвания в САЩ показват, че карането по тротоара е поне два пъти по-опасно от каране по пътното платно. Според закона за движение по пътищата в България по тротоара могат да се движат само деца до 12 годишна възраст. Ако все пак карате по тротоара бъдете с повишено внимание.

Как да се предпазим:

  1. Слезте от велосипеда и преминете като пешеходец. Бавно и неудобно е, но е най-добрия вариант при положение, че използваме места отредени за пешеходци
  2. Вземете си челник. Ако карате през нощта наличието на светлина отпред на велосипеда е задължително дори и по закон, а ако нямате може да отнесете и глоба до 50 лв.
  3. Намалете скоростта до толкова, че да може да спрете напълно при необходимост.
  4. Преди всичко не карайте по тротоара. Ако пресичате, карайки по левия тротоар на улицата, рискувате да бъдете ударени както е показано на картинката. Ако пресичате карайки по десния тротоар (по посока на движението) рискувате да бъдете ударени от кола отзад и завиваща надясно. Карането по тротоара Ви прави уязвими и от автомобили, изнасящи се от паркинг. Също така Вие представлявате заплаха за пешеходците по тротоара. Този тип инциденти са трудни за избягване, което е достатъчна причина да не карате по тротоара. Освен това е и незаконно ако сте над 12 годишна възраст ;о)

* Все пак има и тротоари, които са безопасни за каране и са за предпочитане. Ако тротоара е дълъг (не пресича често улици) и не е натоварен с пешеходци, то тогава рискът за Вас и другите е малък. При пресичане се уверете, че сте намалили скоростта значително и сте се огледали във всички посоки и особено ако карате по посока на движението за коли, идващи отзад.

№4: Инцидент в насрещното платноТази страница за последно е обновена на: 2015.04.21