Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mislide/public_html/velobg.org/wp-content/themes/bikeevolution/page.php on line 1
Годишен отчет на дейностите на сдружение Велоеволюция за 2012 г. | Велоеволюция

Събития на Велоеволюция през 2012 г.

Това не може да стане в България – 3ти март

martДискусия за всеки съпричастен на велосипедните проблеми в София и всеки, който иска по-добри условия за колоездене в града!

Докато зимата е в разгара си и с нетърпение очакваме пролетта, e време да помислим как може да подобрим условията за колоездене през идния топъл сезон. Нека заедно да дефинираме проблемите на велосипедния транспорт в нашия град и да уточним, какво ще направим през 2012 година, за да ги разрешим.

Събитието дава възможност на всеки да сподели опит и да даде предложения за това как да направим София една по-велосипедна столица.

Галерия: http://velobg.org/gallery/events/events-in-sofia-2012/can-happen-in-bulgaria

Ден да ходене на работа с колела – 19 май

bike-to-workНад 1 500 велосипедисти, велосипедистки и велосипедистчета „превзеха“ Паметника на съветската армия на 15-тото майско велошествие. Тази година то премина под каузата „Всеки велосипедист с номера си 2“ с една ясна цел – да се преброим и да покажем, че велосипедистите в София сме повече от всякога!

Почетен гост на тазгодишното шествие бе Н. Пр. Карел ван Кестерен – посланик на Кралство Нидерландия в България, който се включи в шествието заедно със съпругата си, както и служители на посолството.

Галерия: http://velobg.org/gallery/events/events-in-sofia-2012/bike-to-work-day-sofia-19-05-2012

Семинар за велоактивисти

seminarНа 30ти юни и 1ви юли в София, ARTSpace в парка на НДК (Лятното кино НДК), се проведе първото по рода си обучение за градски велоактивисти. По време на обучението се запознахме с други “като нас”, разгледахме градското велосипедиране на теория и на практика, работихме по създаването на брошура за безопасно придвижване с велосипед в града, ще измислим най-яката вело-акция и я проведохме наистина – видео с правила и ситуации за по-безопасно придвижване с велосипед в града. Кампанията е част от проект Еволюция сега – велосипедисти в действие, финансиран по програма Младежта в действие

Галерия: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.10151006215104168&type=1

Европейска седмица на мобилността – 16 – 22 септември

car-freeЗа поредна година сдружението взе активно участие в подготовката и участието на Европейска седмица на мобилността, кампания за насърчаване ползването на алтернативен транспорт.

Повече за кампанията тук: http://mobilityweek.velobg.org/

 

 

Кампания за насърчаване служителите на HP да използват велосипед до работа – 16 – 22 септември

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНачалото е поставено, софтуерната компания HP участва в Европейска седмица на мобилността с кампанията Bike to Work. Тя е насочена към служителите на фирмата и цели да ги мотивира да използват велосипед и алтернативен на автомобила транспорт до работа и обратно.

През седмицата ще се проведат събития, които ще повишат уменията и разбирането на участниците за градското велосипедиране.

Сутрин, желаещи бяха ескортирани от определен квартал до сградата на HP. Във вечерните часове се провеждаха велосипедни обучения за безопасно придвижване в градска среда от сградата на HP към Борисова градина. Обученията включват теория и практика за велосипедирането в градски условия, те са водени от инструктори от Велоеволюция, които работят по английската методология.

Финална среща по проект Еволюция сега – велосипедисти в действие 21 ноември

finalnaНа 21 ноември от 15:00 часа в Betahaus се проведе финална среща по проект Еволюция сега – велосипедисти в действие, финансиран по програма Младежта в действие. На нея се представиха резултатите от преброяването, целият проект, добри практики от бизнеса и какво можем да направим ние, за да подобрим условията за велосипедиране в града, в който живеем.

Благодарим най – напред на доброволците, без които проекта нямаше да се реализира. На всички участници, който освен интереса от резултатите активно се включиха в обсъждането на предложения, които ще отправим към столична община

Галерия: http://velobg.org/gallery/events/events-in-sofia-2012

Акция Велоалея за супермени – 27 ноември

Видео: http://www.youtube.com/watch?v=7rYxl4bWyig

Протест за забравената велоалея – 28 ноември

protestНа 28 ноември се откри официално реконструирания булевард. На кръстовището бяха премахнати дори и съществуващите велоалеи. Така велосипедистите трябва да станат пешеходци, за да пресекат.

Над 30 велосипедиста на 28.11.2012 г. открихме “Закриването на велоалеята по бул. “Евлоги Георгиев”.

Тази демонстрация показа как Столична община планира да подобри велосипедното движение в града ни.

Като резултат ни заместник кмета на транспорта ни повика на обсъждане възможните решения на пропуснатата велоалея. Чакаме резултат в обозримо бъдеще или продължава протестните действия.

Галерия: http://velobg.org/gallery/events/events-in-sofia-2012

Коледа на колела – 16 декември

koledaВелосипедното предизвикателство – Коледа на колела събра над 50 велосипедисти, които за 6-та поредна година показаха, че колелото не е само за “хубавото време“. Заледената обстановка не попречи на членовете и приятелите на сдружение Велоразходка и сдружение Велоеволюция да се пременят и повеселят, карайки колело от НДК до театъра “Иван Вазов“.

Събитието се проведе в Трявна, Русе, Варна, Ловеч и Габрово.

Галерия: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.319597218155589.75439.100003159399531&type=1

Вело инфраструктура
Становища

Становище Обществено обсъждане на Бюджет 2012 на Столична община – януари 2012
При разглеждането на проекто-бюджет 2012 и приложенията към него установихме, че липсва перо за изграждане и поддръжка на велосипедни алеи. Във връзка с това предлагаме…

Становище по промените в ЗДвП – май 2012
Настоящето становище на сдружение „Велоеволюция“ е изготвено в отговор на приетите на първо четене промени в Закона за движение по пътищата на 18.05.2012г., които засягат велосипедистите, а именно…

Становище относно Плановете за строеж на нов път в местността „Погребите” в Борисовата градина – ноември 2012
Решението да се строи път в един от емблематичните паркове на София не е устойчиво, изсичането на 250 дървета ще допринесе единствено за влошаването на качеството на живот за гражданите. Това е мярка, която директно насърчава автомобилния транспорт и заличава и без това оскъдните зелени площи.

Становище за кръстовището на бул.”Евлоги и Христо Георгиеви” и ул.”Граф Игнатиев” – ноември 2012
Относно: липса на велосипедно преминаване при реконструкция на кръстовището на
бул.”Евлоги и Христо Георгиеви” и ул.”Граф Игнатиев”.

Други документи

План за развитие на велосипедни транспорт 2013-2017, съвместно с Центъра за градска мобилност

Анализ за преброяване на велосипедистите и изследване на тяхното движение

Наръчник за безопасно придвижване с велосипед в градска среда

Проекти

Проекти на сдружението

Еволюция сега – велосипедисти в действие, финансиран по програма Младежта в действие. Проектът се проведе май – ноември 2012г. http://projects.velobg.org/evolution-now

Дейности:

  • Преброяване на велосипедистите и изследване на техните потоци – доклад
  • Семинар за градски велоактивисти
  • Наръчник за безопасно придвижване в градска среда
  • Популяризиране на резултатите в 9 града в България
  • Финална среща с пресконференция

Bike ém all, финансиран от Холандското посолство в партньорство с Taofes. Проектът се проежда декември 2012 – май 2013 г.

Дейности:

  • ThinkBike workshop с участието на Dutch cycling embassy и представители на общината и още работни ателието в две общини в България
  • Популяризиране на велосипедирането в градски условия
  • Работа с 5 училища
  • Оранжев вело тур

Проекти, в които сдружението участва

VOCA – Доброволци за велосипедна академия е партньорска мрежа, създадена по проект на секторна програма “Грюндвиг”, чиято цел е да засили подпомогне и насърчи дейността на активисти и доброволци от вело- застъпнически организации. Проекта се осъществява в партньорство с 12 организации като представител на българската е Фондация Еко Общност. Доброволци от сдружение Велоеволюция. Проектът се изпълнява през 2011-2013г.

Mobile 2020 – Повишаване използването на велосипед в малки и средно големи градове на Централна и Източна Европа 2020г. По този начин ще бъдат редуцирани въглеродни емисии и ще се подобри средата на живот в града. Проектът ще информира и обучи заинтересовани страни и съвместно с местните власти ще се инвестиции и практики, които да доведат до промяна на навиците на придвижване на хората в градовете в природосъобразна посока. Проектът се изпълнява през 2011-2014г.

Segment – Е тригодишен проект, с който чрез тестване на пазарното сегментиране ще се цели промяната на поведението на хората за използване на по-енергийно ефективни форми на транспорт. Сдружение Велоеволюция проведе серия обучения за безопасно придвижване в градска среда като част от проекта.Тази страница за последно е обновена на: 2014.02.10

  1. […] Становищата на Велоеволюция по планираната в България…Проекти на сдружението. […]

Твоя коментар: