Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mislide/public_html/velobg.org/wp-content/themes/bikeevolution/page.php on line 1
Годишен отчет на дейностите на сдружение Велоеволюция за 2013 г. | Велоеволюция

Събития на Велоеволюция през 2013 г.

Мисли велосипедно

img_9565София, Русе и Момчилград бяха домакини на работните ателиета „Мисли велосипедно“. Те бяха насочени към архитекти, урбанисти, проектанти на пътна инфраструктура и други професионалисти в областта на пътното движение. Целта бе да обсъждат велосипедни решения заедно с експертите по устойчив транспорт и велосипедна инфраструктура Вим ван дер Вайк и Том Ходефрой, представители на Холандското велосипедно общество (Dutch Cycling Embassy). Гост лекторите проведоха срещата в град София, а в другите два града тя бе мултиплицирана с помощта на арх. Петя Петрова. Работните ателиета бяха част от дейностите по проекта Bike em all, изпълняван с подкрепата на Холандското посолство в България и в партньорство с комания Taofes и Университета по Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София.
Повече за събитието тук и галерия за София, за Русе, за Момчилград.

Баба Марта на колела – 02 март


dsc01891Традиционното откриване на велосипедния сезон се съчетава с усмихнатия първо – мартенски празник. С усмивки, мартенички за всички, които срещаме по пътя си, направихме освен велоразходка и проучване на качеството на някои от велосипедните алеи в София.
Галерия: http://velobg.org/gallery/events

Обучения по безопасно придвижване с колело в града

dscn2880Велосипедното мислене достигна и до по – малките велосипедисти в града. Проведоха се обучения за безопасно придвижване с велосипед в 4 училища и една детска градина. Участниците бяха от: НПМГ, 6то СОУ, 7мо СОУ, 128мо СОУ у 113та ЦДГ.
Обученията включват законовите изисквания за движение с велосипед, правилата за движение с велосипед, писани и неписани такива, съвети от велосипедисти. Част от обучението е и как да заключваме правилно велосипеда си, защото инициативата е съпътствана с поставяне на велостойки за по 12 велосипеда във всяко училище. Обученията са интерактивни и включват игри, дискусии, демонстрации за начини на заключване и основни видове велосипеди.
Галерии: НПМГ, 6то СОУ, 128мо СОУ у 113та ЦДГ

Оранжев вело тур – 26 април

dsc6962По случай една холандска традиция – Деня на Кралицата „Queen’s Day“ и с подкрепата на Холандското посолство в България и TNT организирахме Оранжев вело тур. Без да затваряме улици покарахме начело с тогавашния посланик на Холандското посолство
Карел ван Кестерен и на министрите от временното правителство Юлиян Попов, Петър Стойчев, Владимир Пенев, главният архитект на София Петър Диков, алпинистът Дойчин Василев, Николай Стойнев -заместник председател на СОС, полицаи от Общинска полиция със служебни велосипеди и др. известни лица, за които колелото не е екзотика, а нормално транспортно средство в София.
Галерия на събитието: http://velobg.org/gallery/events/26-04-2013

До работа с колело – 01-31 май

logo_bike-to-work-2013Любимият май е истинско вдъхновение за велосипедни предизвикателства. Целия месец бе посветен на велосипедистите в кампанията „До работа с колело“. Чрез онлайн регистрация всеки може да нанася километрите, които изминава, за да свърши своята работа, може да участва във фирмени отбори и да следи на сайта как се движи в класацията измежду останалите участници. Броят на регистрираните велосипедисти е 419, а компаниите, които се включиха в нашата инициатива са 51. Страница на кампанията: http://velobg.org/

Ден за ходене на работа с колела – 30 май

dsc_0085Традиционното майско велошествие в чест на Световния ден за ходене на работа с колело се отпразнува за 16 път и събра над 1000 велосипедиста. И тази година ни валя, но това не попречи на шествието и то завърши с награждаване на участници в кампанията „До работа с колело“ с награди от магазини Максбайк и магазини Стената. Шествието традиционно се провежда през месец май и освен да се забавляваме целим да популяризираме придвижването с колело в града.
Галерия на събитието: http://velobg.org/gallery/events/30-05-2013

Европейска седмица на мобилността – 16 – 22 септември

web-mobilityweekКампанията цели популяризирането на алтернативен начин на придвижване, участието на и взаимодействието между местни власти и гражданско общество за превръщането на градската среда в по-благоприятно място за живеене, с повече възможности за културни и
социални връзки, улеснени от добри политики за градска мобилност. Тази година в кампанията се включиха: Министерство на околната среда и водите; Изпълнителната агенция по околната среда, отдел „Пътна полиция“ на СДВР, Главна дирекция „Национална полиция“ – сектор „Превенция“, Метрополитен София ЕАД, Програма „Европа“ към Столична Община, Центъра за градска мобилност и над 30 организации.
Галерия на събитието: http://velobg.org/gallery/events/16-22-09-2013

Тъжен помен – Протест за забравената велоалея – 28 ноември

1-22Вторият протест, една година по-късно, ни напомни че кръстовището на бул.”Е.Х.Георгиеви” и бул. “Драган Цанков” загуби велосипедното си преминаване при реконструирането на бул. „Драган Цанков“ през 2012 г. С това събитие искахме да напомним на Столична община за поетия ангажимент. Всички действия, които сме предприели за това кръстовище за проследими тук: http://velobg.org/enda-godina-bez-veloaleqta
Галерия на събитието: http://velobg.org/gallery/events/28-11-2013

Коледа на колела – 15 декември 2013 г.

1-55За седма поредна година любимият старец на цял свят – Дядо Коледа избра да се включи в инициативата Коледа на колела. Късмети, чай и курабийки се раздаваха на хората покрай, които минаваше групата велосипедисти. Събитието промотира карането на колело като целогодишно явление.
Галерия на събитието: http://velobg.org/gallery/events/

Инфраструктура

Становища

Относно Проект за реконструкция на кръстовището на бул.”Н.Вапцаров” и ул.”Ст.Михайловски”, 04.01.2013 г. – Осигуряването на безпрепятствено пешеходно и велосипедно преминаване едновременно с реконструкцията на кръстовището е изключително важно за развитието на велосипедното движение и за разумното разходване на средства.

Относно Настилка и проект за велоалея по бул.“България“, 11.03.2013 г. – В продължение на проведената на 06.03.2013 г. среща с представители на Столична община, „Транспортна инфраструктура“ и ОП „Софияпроект“ и изпълнителя на велоалеята по бул.“България“, изпратихме писмено становище относно вариантите за настилка на велоалеята.

Относно за Проект за Подробен устройствен план на м.“Зона „А“-Юг“, район Средец, Столична община, 24.07.2013 г. – На 15.07.2013 г. бе представен проект за Подробен устройствен план на м.“Зона „А“-Юг“, район Средец, Столична община. Изказахме своите тревоги, че устройствени планове като горепредставения силно ще отдалечат общината от своите цели за развит велосипеден транспорт и ще влошат „велосипедния климат“ в града.

Относно Проект на Столична община за кръгово кръстовище на две нива на пл. „Лъвов мост“, 12.09.2013 г. – Към момента на подаване на становището техническият проект за кръговото кръстовище не е публикуван или преминал през обществено обсъждане. В медиите е разпространена визуализация на по-стар идеен проект, при който не е отчетено наличието на вече изпълнената велоалея по бул.”М.Луиза” към надлез Надежда.

Относно Проект за рехабилитация на бул. Овча Купел и изграждане на велосипедна алея по него, 21.10.2013 г. – С настоящото становище отправихме коментари по предоставен ни за разглеждане работен проект за рехабилитация на бул. „Овча купел“ от ул. „Президент Линкълн“ до бул. „Възкресение“ с включване на велосипедна алея.

Относно Проект за реконструкция на кръстовището на бул. „Ив.Евст.Гешов“ и бул.
„България“, 24.10.2013 г. – изразихме категоричното си несъгласие с вида на предложената велосипедна инфраструктура в проекта за реконструкция на кръстовището на бул. „Ив.Евст.Гешов“ и бул. „България“. Поредното недоглеждане при изготвянето на заданието към проектанта за реконструкцията на въпросното кръстовище обуславя влошаването на условията по съществуващата велоалея, а велосипедистите отново ще са принудени да се престорят на пешеходци като използват съществуващия подлез.

Относно Изменение на План за Регулация и Застрояване на район Люлин 10 и р.Суходолска и предвижданата в него велосипедна инфраструктура, 25.10.2013 г. – отправихме препоръки към подобряването на предложения ИПРЗ във връзка с осигуряване на непрекъснатост на велосипедната мрежа, както по отношение на обхвата на разработката, така и във връзка с предвижданията за съседните територии.

Предложение за бюджет 2014 на СО, 26.11.2013 г. – изготвихме предложения във връзка с бюджета на Столична Община за 2014 г., взимайки предвид:
– структурата и съдържанието на бюджет за 2013г. на СО и наскоро публикувания проектобюджет 2014 г.;
– постигнатото на територията на СО по отношение на велосипедната политика;
– опита си при взаимодействието с дирекции на СО, изпълнители и подизпълнители на велосипедна инфраструктура;
– документи, стратегии и препоръки изготвени в рамките на СО, от национални и европейски институции, вкл. във връзка с изпълняването на цели свързани с подобряване на качеството на градската среда, устойчиво развитие, опазването на здравето и околната среда, постигане на интегрирани транспортни системи.

Други документи

Наръчник за интегрирано планиране и популяризиране на велосипеда в градска среда – ръководството, преведено на български език и адаптирано от екип на „Велоеволюция“. То предоставя информация, проучвания и теоретична обосновка, с цел да увеличи професионалните знания за велосипеда като пълноценен вид транспорт в градските територии. Наръчникът е разработен от международен екип от специалисти по проект „Mobile 2020“.
Проекти

Проекти на сдружението

Bike ‘em all – финансиран ох Холандското посолство в България в партньорство с Taofes. Проектът се реализира в периода декември 2012 – май 2013 г.;

Дейности:
• ThinkBike workshop с участието на Dutch cycling embassy и представители на 3 общини в страната – София, Русе, Момчилград
• Оранжев вело тур в София
• Работа с 4 училища и 1 детска градина в София

Европейска седмица на мобилността 2013 г. – финансиран от Столична Община, чрез програма „Европа“. Проектът се реализира юни – септември 2013 г. В резултат от него София е сред 10те номинирани европейски града за добри практики за мобилност – European Mobility Week Award 2013

Национална велосипедна мрежа – финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП – 2014 г., изпълняван в партньорство с велоклуб „Устрем“. Период на изпълнение – септември 2013 г. – ноември 2014 г.

Дейности:
• Създаване на ръководство за обучение по безопасно градско колоездене;
• Провеждане на Национална среща на велосипедните организации;
• Създаване на мрежа между велосипедните организации в страната;

Проекти в сътрудничество

Мобиле2020 – изпълняван от РЕЦ за ЦИЕ, клон България. Посредством проекта mobile2020 цели преосмисляне на процесите на планиране на транспортната инфраструктура в малките и средно големи градове в 11 страни в Централна и Източна Европа. Целта е да се предоставят подходящи добри практики от страни като Германия, Холандия, Италия, Швеция, Дания и др. и да се приложат в страните, в които проекта се изпълнява. Сдружение „Велоеволюция“ бе партньор при превода и адаптирането на Наръчник за интегрирано планиране и популяризиране на велосипеда в градска среда и провеждането на Семинар на тема: Интегрирано планиране и популяризиране на велосипеда в градска среда в Бургас и София.

Организационно развитие

Членство

През изминалата година създадохме онлайн система за плащане на членски внос и възможност за физическо плащане във верига магазини „Стената“. Всеки настоящ или бъдещ член може да посети страницата ни http://velobg.org/about/members и да се осведоми за членския си статус.

Партньори

„Стената“, „Go!Outdoor“, “Outsider”, „Макбайк“, „Compass Bikes“ са новоприсъединилите се партньори през 2013 г. към партньорската мрежа състояща се от „Вело Ателие“, „Eco Power Sport”, “Колелото”. Във всички тях членовете ни получават различни отстъпки срещу представена членска карта.

Участие в Съвета по безопасно движение на децата в София

На 18 ноември 2013 г. представители на сдружение Велоеволюция, присъстваха на Съвет по безопасност на движението на децата в София при Столична община и успоредно с това станаха негови членове. Цялата информация може да се прочете на сайта.

Приз от Годишни награди за пътна безопасност

1-2Приз от Годишните награди за пътна безопасност в категория „Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации” беше връчен на сдружение „Велоеволюция”. Престижната награда се присъжда за кампанията „Безопасно с колело”, която реализирахме съвместно със СДВР – Пътна полиция в седем областни града през Европейската седмица на мобилността този септември.

Галерия от събитието: http://velobg.org/gallery/events/

Първите BYPAD одитори за България

BbypadYPAD е абревиатура на одит на велосипедната политика. Той е инструмент, даващ възможност на властите да оценят и подобрят качеството на тяхната велосипедна политика, основани на методи за пълно управление на качеството. BYPAD е вътрешен инструмент за оценка за подобряване на велосипедната политика на града.
Целта на BYPAD е дефиниране на стандарти за качество чрез събиране на информация за различни страни на велосипедната политика по стандартизиран начин. Основано на опита на много градове и области, е създаден набор от стандарти за качество. Одитирането чрез BYPAD помага на градовете и областите да настроят техните амбиции и цели така, че да станат по-добър велосипеден град.
Първите двама обучени одитори в България са членовете на „Велоеволюция“ – арх.Петя Донева и Радостина Петрова. http://www.bypad.org/  1. […] Целият отчет можете да намерите тук. […]

Твоя коментар: