Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mislide/public_html/velobg.org/wp-content/themes/bikeevolution/page.php on line 1
Годишен доклад | Велоеволюция

Ето какво се случи през изминалата 2011 година:

Събития на Велоеволюция

 • Bike to work day – 20 май
 • Mobility week – 16-22 Септември
 • Коледа на колела – 17 декември

Събития, в които Велоеволюция взе участие или помогна с удоволствие

 • Еko weekend в Стара Загора – 16-17 април
 • Изпращане и посрещане на еко-вело-маратона на Вячеслав Стоянов – 2 април
 • Фамилатлон – 14 май
 • 1 юни – първи ден за децата от кв.Младост по новите велоалеи
 • 350 километров вело-маратон в сърцето на София

Инфраструктура

 • Становище относно „Генерален план за организация на движението на територията на СО“ за частта „Изготвяне на план за действие по отношение на велосипедното движение“
 • Становище за велоалеята по бул. Гоце Делчев
 • Велоплан на гр. Плевен
 • Велоплан на гр. Русе
 • Промяна в столичните наредби в полза на велосипед в метрото
 • Обсъждане на бъдещето на велоалеята по пешеходната зона на бул. „Витоша“ в София

Проекти

 • Младежта в действие
 • Disney Friends for Change Grants
 • Харта за пътна безопасност

Развитие на сдружението


Събития на Велоеволюция за 2011 година

Bike to work day – 20 май

Влез в рекорда253 превозни средства и тeхните водачи на 16 паркоместа – това показа символичният рекорд на сдружение Велоеволюция за Световния ден за ходене на работа с колело! На Традиционното 14-то Софийско майско велошествие се събрахме над 1000 велосипедиста и шествахме из улиците на града.

След велошествието се опитахме да съберем максимален брой превозни средства на минимална площ- като избрахме 200 м2 или равно на 16 паркоместа. Опитът ни показа, че на всяко паркомясто ползвано от автомобил, могат да се съберат почти по 16 велосипеда и техните водачи. По този начин ясно показахме, че ползването на екологичен, независим и личен транспорт ще освободи огромни пространства в градовете ни и ще остане място за хората в тях!

Галерия: Велошествие – Влез в рекорда

Mobility week – 16-22 септември

Велошествие 22.09.2011 г. Фотограф: Деница СимеоноваСтолична община, в партньорство с Министерство на околната среда и водите, Асоциация за развитие на София и Сдружение „Велоеволюция” организираха поредица интересни, забавни и предизвикателни инициативи по време на Европейската седмица на мобилността в София (16 – 22 септември). В програмата се включиха повече от 50 организации и граждански групи с оригинални и атрактивни инициативи.
Целта на кампанията, която продължава от 16 до 22 септември всяка година, е да окуражи европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се поканят всички граждани да се възползват от всички алтернативи на автомобила. Кулминацията на тази седмица е събитието „Град без коли!“, в което всички участващи градове определят няколко района, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за целия ден.

Галерия: Велошествие – 22 септември 2011 г.

Повече за седмица на мобилността.

Коледа на колела – 17 декември

Средата на декември месец, и макар при липса на сняг се проведе Коледа на колела, с активното участие на Бай Коледа и велосипедисти, преоблечени в духа на коледните празници. Пременени, групата ентусиасти обикаляше из центъра на София, по свободно избран маршрут и раздаваше коледни късмети, курабийки и настроение. Събитието се организира изключително с цел приятно групово колоездене, но и напомня на обществото, че велосипедът не е само за “хубавото време”.

Събития, в които Велоеволюция взе участие или помогна с удоволствие

Еko weekend в Стара Загора – 16-17 април

Еко уикенд Стара ЗагораВ прекрасния парк Аязмо в град Стара Загора се проведе “Eco Weekend в Стара Загора“. Деветокласници от ГПЧЕ “Ромен Ролан” организираха и участваха в проекта, който е по програма Европейски училища за жива природа на Световния фонд за дива природа (WWF).
Събитието беше разделено на различни пунктове, като основната цел бе, да обхванат всички части на ежедневието ни и да ги представят в по-екологична насока.
Сдружение Велоеволюция се включи в пункт „Транспорт„ и представи велосипеда като алтернативен начин на придвижване в градска среда.

Галерия: Eco Weekend – Стара Загора

Изпращане и посрещане на еко-вело-маратона на Вячеслав Стоянов – 2 април

Веломаратон 2011Велосипедната обиколка на България, организирана от Фондация “Фактор” с Вячеслав Стоянов започна от София на 2 април пред НДК и завърши на 4 май отново в столицата, като мина през 33 града.
Обиколката на страната има за цел да популяризира велосипеда като транспортно средство за безопасно придвижване в населените места. Ентусиастите започваха всеки маратонски ден от различен град със старт пред сградата на съответната община. Подробен план на обиколката може да видите на сайта на Фондация Фактор. Ентусиастите колоездачи също така проведоха дискусии с общинските и областни власти в градовете, през които минават.

Сдружение Велоеволюция спомогна организирането на събитието с логистична помощ при началото и финала в София.

Галерия: Веломаратон – Безопасно колоездене

Фамилатлон – 14 май

На 14 май 2011г. в Южен парк около Английската ливада Асоциация Родители организира събитието Фамилатлон по случай Международния ден на семейството и във връзка с Деня на Европа. Част от събитието бе велопоход за малки велосипедисти с маршрут за 3-4-годишни и маршрут за 5-6-годишни колоездачи и с много награди. Сдружение Велоеволюция подкрепя инициативата за активен семеен живот и с удоволствие съдейства за организирането на детския велопоход. Фамилатлон

1 юни – първи ден за децата от кв.Младост по новите велоалеи

1 юни 2011 - МладостСтоличният район „Младост“ отбеляза денят на Детето с вело-състезание по новите велоалеи в квартала. Представители на Велоеволюция бяха сред официалните гости на празника, където за децата бе организирано занимателно шоу с внимание към пътната безопасност и карането на колело. Част от трасето за състезанието бе предвидено да ползва новите, макар и все още недовършени велосипедни алеи. С нетърпение очакваме Столична Община да разреши проблемите около завършването на велоалеите, за да е възможно безопасното каране през новия сезон.

Галерия: Празник на децата и велосипедно състезание – 1 юни 2011 г. – Младост

350 километров вело-маратон в сърцето на София

За поредна година световната кампания 350.org породи идея с цел повече внимание към човешкото влияние върху климата на планетата ни. В София тази идея се превърна в 350 километров веломаратон за рекордното време от 24 часа. с участието на доброволци в щафета с едно колело. Събитието бе организирано в края на Седмицата на Мобилността от НЧ „Бъдеще сега“, „Велоеволюция“, „Зелените рицари“, „Коалиция за климата“. 350 километра в сърцето на София

Инфраструктура

Генерален план за организация на движението на територията на СО

Изготвихме становище относно „Генерален план за организация на движението на територията на СО“ за частта „Изготвяне на план за действие по отношение на велосипедното движение“

Становище за велоалеята по бул. Гоце Делчев

Съвместно с представители на Столична община – Дирекция „Транспортна инфраструктура” направихме оглед по време на строителството на велосипедната алея. Констатираните пропуски, нередности и предложения внесохме като становище. Становище за велоалеята по бул. Гоце Делчев

Велоплан на гр. Плевен

Сдружение „Велоеволюция” като подизпълнител създаде План за развитие на велосипедната инфраструктура на град Плевен, който е част от Плана за интегриран градски транспорт на град Плевен. В етапа на проучване бе направен анализ на съществуващото положение, среща с местния велоклуб „Кайлъшка долина”, отговорника по организация на движението в общината и бяха навъртяни 70 км с велосипед в града.

Велоплан на гр. Русе

Сдружение „Велоеволюция” като подизпълнител създаде също и План за развитие на велосипедната инфраструктура на град Русе, който е част от Плана за интегриран градски транспорт на град Русе. В етапа на проучване бе направен анализ на съществуващото положение, среща с местната велосипедна организация „Вело-Русе”, със сдружение „Опора”, главния архитект и отговорника по организация на движението в общината и бяха навъртяни 100 км с велосипед в града.

И в двата велоплана – за Плевен и за Русе, е изготвено предложение за изграждане на велосипедни трасета в града. Главните велосипедни трасета са степенувани и по приоритет на изпълнение. Проследена е възможността за интегриране с обществения транспорт. Посочени са възможности за развитие на велосипедния туризъм в околността. Дадени са препоръки относно политиката за изграждане на велосипедна инфраструктура, популяризирането на велосипеда като транспортно средство, повишаване на пътната безопасност, провеждане на обучения за каране на велосипед в градски условия. В помощ на проектантите е приложено кратко ръководство за изграждане на велосипедна инфраструктура.

Сдружение „Вело-Русе” по лична инициатива направи обществено представяне на велосипедния план пред гражданите.

Промяна в столичните наредби в полза на велосипед в метрото

В резултат от гражданската активност във Фейсбук групата „В метрото с велосипед“ бе оформена петиция и официално писмо-становище, което сдружение Велоеволюция внесе на 21. 07. 2011г. като предложение към Столична Община за промяна в “Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община”, относно превозването на велосипеди в Метрополитен София. След дискусии с общинските съветници предложението бе прието и столичани вече могат да превозват велосипедите си в метрото: в делнични дни след 21.00 ч. и целодневно в почивни и празнични дни срещу закупен билет и за велосипеда.

Обсъждане на бъдещето на велоалеята по пешеходната зона на бул. „Витоша“ в София

През 2011 г. отново се потвърди очакването на много столичани за оформяне на пешеходна зона по емблематичния бул. „Витоша“. Няколко разработки на архитекти разбуниха духовете, включително и велоеволюционните, тъй като бъдещето на съществуващата в момента велосипедна алея там е неизвестно. Има много „за“ и „против“ тази велосипедна алея да продължи да съществува в рамките на пешеходната зона. Повече за този все още нерешен спор с възможност да споделите и лично мнение: Форум на Велоеволюция

Проекти

Младежта в действие

Към 01 февруари и към към 01 април бе подаден проект със заглавие „Велосипедна вълна – активно включване на доброволци в програма за безопасно придвижване с колело в градски условия”. Целите на проекта са:

 • активното включване на младежи – доброволци в програма за безопасно придвижване с велосипед;
 • подобряване обществената информираност за велосипедирането като утвърден в Европа начин за придвижване в града;
 • широко разпознаване на велосипеда като алтернативно транспортно средство и намаляне на вредните влияния от многобройното автомобилното движение;
 • въвеждане на нова градска култура на толерантност между участниците в уличното движение.

Проектът не бе одобрен за финансиране и в двете проектни сесии.

Disney Friends for Change Grants

Фондът предоставя финансиране на младежи, които с действията си променят околната среда в положителна насока.”The story of a happy city” е проектно предложение на Велоеволюция, чиято идея е в рамките на двудневна кампания да се полуляризира сред хората положителното влияние от велосипедирането в града на околната среда и физическото и духовно състояние на човека. Част от кампанията включва разходка с велосипед-тандем или велосипед с ремарке, по време на които историята за по-хубавия град бива сътворявана.
Проектът не е финансиран, но кампанията бе реализирана в Стара Загора.

Харта за пътна безопасност

Европейска Харта за Пътна Безопасност е европейска платформа за участие на фирми, асоциации, изследователски институции и държавни власти, които са се ангажирали да предприемат конкретни действия и да споделят успешните си практики, за да се постигне успех в разрешаването на проблемите свързани със сигурността на пътя.

Сдружение Велоевлюция стана член на хартата през месец февруари.
www.erscharter.eu

Развитие на сдружение Велоеволюция

Радваме се, че през настоящата година успяхме да продължим контактите си с вело-клуб „Устрем“ – гр. Варна и фондация „Фактор“ – София. Приветстваме и желаем успех на съмишлениците ни от сдружение „Вело-Русе“. Благодарим на велосипедистите, които ни помагаха и насочваха с мнението си по вело-въпроси през изминалата година, както и на верните ни доброволци и партньори с активна помощ при организирането на редовните ни събития.Тази страница за последно е обновена на: 2014.02.10

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: