2013
04.01

dscn1585_0До края на 2014 година Пловдив може да се превърне в града на велосипедистите. Това ще стане факт, след като под тепетата бъдат изградени 48 километра велоалеи.

Предвидени са по проект, който е на стойност 30 милиона евро и включва освен алеите за велосипедисти, и обновяването на 70 кръстовища. В програмата е заложено още въвеждането на електронно таксуване на пътниците в масовия градски транспорт и изграждане на Център за управление на трафика, който ще позволи внедряване на системата за “зелена” вълна по кръстовищата.

Светофарите пък ще бъдат оборудвани със светодиоди, което ще увеличи видомостта към тях, а в същото време ще намали консумацията на ток. Изпълнението на проекта ще стартира след 15 септември, а дотогава Община Пловдив трябва да изготви и внесе в Министерството на регионалното развитие и благоустройството апликационната форма.

Източник: http://kmeta.bg

Общо прочитания 6914 , 1 прочитания днес
  1. Всичко, което се отнася в полза на велосипедистите е много гот. Но 90% от шофьорите в Пловдив са абсолютни говеда, защото не зачитат нито велосипедисти нито пешеходци. Дай Боже съотношение 3:1 в полза на велоюняците.

  2. На всякъде чета само планове и проекти (за цяла България), но никъде не видях написано до момента във всеки един град колко са реално изградените велопътища,алеи и т.н. Единствено срещам думите: “До края на 2014 предстоят да бъдат изградени “еди си колко км велоалеи” във “еди си кой” град”. Никъде не видях да пише: в София са изградени толкова км, в Пловдив – толкова, в Русе и т.н. за всички градове в България.

  3. Съгласна съм с Чавдар,два пъти бях блъкана от леки автомобили на едно и също място-кръстовището на бул.Марица и улицата идваща от колелото на Била,след като аз бях с предимство .Велосипеда ми беше оборудван със светлини и носех светлоотразителна жилетка.Вече пета година пътувам само с велосипед.До работното ми място е 12км .
    Хубаво е,че се правят велоалеи, но по тях вървят пешаходци или са пред автобусни спирки и
    за велосепедистите е много трудно.

  4. Kато карам из града, гледам, че зериозно са се заели да правятя велоалеи. Дано старите алеи в краищата да ги скосят, защото иначе няма смисъл от тях.

  5. На 06.06.2015(събота) си направих велоразходка до Чирпан. А ми много по-спокойно се кара от колкото в града. Утре имам намерението да отскоча до бившата х.”Родопски партизани”. Нововото й заглавие не го знам. Не съм ходил от 30г. Ако има желаещи са добре дошли. Подробности по-късно през деня.

  6. Утре 12.06.2015(петък) около 12:30ч ще тръгна за с. Храбрино от Централна гара. Ще съм със синьо-бял Спринт Рейнджър и в черни дрехи.

Твоя коментар: