2013
06.26

вело пазарска количкаДа си призная, аз съм малко мързелива. Карам колело вместо да взема градски транспорт, защото съм твърде мързелива, за да отида до павилиона и да си купя билети. Твърде мързелива съм и да търся точни пари за билетче под дивана. Освен това съм твърде мързелива, за да се прехвърлям от 204 на 7-цата трамвай и после на метрото, предпочитам мързеливо да въртя педалите директно до местоназначението си, без досадни трансфери.

Прочети още »

2013
06.21

10203cСпециалната наградата на b2b Media “Зелена личност на 2012г” е предназначена за онзи човек, който е допринесъл за популяризирането и налагането на зелената идея в обществото. Тя се присъжда за втора поредна година, като допълнение на категориите в конкурса “Най-зелените компании в България”. Представяме ви номинациите за “Зелена личност на 2012г.”. Гласуването ще бъде изцяло онлайн на Фейсбук страниците на b2b Media.Краен срок да дадете своя вот – 23:59ч. на 25.06.2013г. Прочети още »

2013
06.20

Източник: 360 Екстремното списание

Да има по-малко автомобили и повече велосипеди вероятно е мечта за много колоездачи навсякъде. Bicycled е съвсем нов проект, който има за цел да се постигнат тези две цели по хитър начин, като се правят велосипеди от захвърлен автомобили. Тази концепция е толкова поетична, че не е изненадващо, че проектът е създаден от творческа агенция – Lola от Мадрид.

Прочети още »

2013
06.17

Срещата ще се проведе на 20 юни, 2013 г., 11.00-13.00 ч. часа в Бета Хаус в гр. София, ул. „Крум Попов” 56-58, организирана от Фондация “Еко Общност”. 

Ще бъдат представени и обсъдени 3 добри практики от организации от Севиля (Испания), Варшава (Полша) и Дъблин (Ирландия). Ще имате възможност да се включите в обсъждането на националните и местни подходи в работата за интегриране на велосипеда в градската транспортна схема, както и на предизвикателствата в този процес – за представителите на институциите и за заинтересованите граждански организации и групи. Прочети още »

2013
06.15

methink_bicycles1С увеличаването на велоинфраструктурата в София, пропорционално се увеличават и разговорите относно това. За мен и за много други хора, пътуването с велосипед в града отдавна е ежедневие. Освен повече ползватели на алеите, се появяват все повече и все повече хора, които основно черногледстват и си търсят оправдания да не карат колела. Което разбира се е единствено в техен ущърб , но смятам, че съм длъжен да опитам да покажа защо те не са прави. Ето какво чувам най-често:

Прочети още »

2013
06.12

dsc6980-cropСтоличната пътна полция започна акция „Велосипедист” вчера.
Целта е да се подобри безопасността на велосипедистите и да се избегнат инциденти през летните месеци, когато най-много хора карат колело. Полицаите ще проверяват за изправността на велосипеда, за спазването на закона за движение по пътищата и ще предупреждават, ако някой кара рисково.

Ще бъде раздаван и наръчник за безопасно придвижване на велосипед, предоставен от сдружение „Велоеволюция”. Онлайн версия на наръчника на две гуми можете да видите тук.

Пътната полиция се обръща както към велосипедистите, така и към шофьорите. Ето какви са техните препоръки:

Прочети още »

2013
06.07

cropВ понеделник, 10-ти юни от 19 ч. в Социален център „Аделанте“ (ул.Гурко 27 , сградата във вътрешния двор) ще има презентация на тема „Основни принципи на велопътешествието”. Презентацията ще води Христо Панталеев. На нея ще можете да научите редица неща като:

● как да изберете велосипед подходящ за дълги пътувания;
● как да организирате най-добре багажа си;
● какво да носите със себе си;
● как да планирате маршрута си;
● как да спестите пари от нощувки и храна;
● къде и как да си наливате вода;
● как да поддържате прилична хигиена;
● как да карате безопасно;
● как да се справяте с трудности по пътя. Прочети още »

2013
06.03

1000 велосипедисти превзеха софийските улици с ежегодното велошествие

dsc_0086 снимки от събитието

Всяко велосипедно шествие е специално и знаменателно, с различна цел – всяка година. На 30 май 2013 отново се събрахме, този път под мотото “До работа с колело” с едноименната кампания за месеца за ходене на работа с колело празнуван в световен мащаб. Началото на шествието в Южен парк събра около 1000 софийски велосипедисти и официалните ни гости: посланика на кралство Холандия, посланика на  Чехия, 22 представители на Центъра за градска мобилност. Както всяка година с нас начело бяха велофайтоните, а маршрутът на шествието бе отцепен от полицията. Колоната от велосипедисти всъщност се движеше по петите на обичайното следобедно задръстване и контрастът между автомобилите и свободно движещите се колелета бе пълен. Трасето бул. „Витоша“ – бул. „Пенчо Славейков“ – бул. „България“ – бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“– ул. „Оборище“ – ул. „Черковна“ – ул. „Попова шапка“ – „Сердика Център“ бе изминато за около 30 минути с леки превалявания за нагорещяване на велосипедните страсти.

Прочети още »