2013
04.29

1От 26 април 2013 София вече има Оранжев велотур! Първи по него преминаха трима министри: Юлиян Попов на околната среда и водите, Петър Стойчев – на спорта и Владимир Пенев – на културата,  главният архитект на София Петър Диков, алпинистът Дойчин Василев, Николай Стойнев, заместник председател на СОС, четирима полицаи от Общинска полиция със служебни велосипеди и др. известни лица, за които колелото не е екзотика, а нормално транспортно средство в София.

Колоната на вело тура поведе самият холандски посланик Карел ван Кестерен. Сред велоентусиастите имаше и други посланици и дипломати. Всеки на колело е добре дошъл на Оранжевия вело тур, изтъкнаха организаторите: сдружение Велоеволюция.  Сред участниците имаше хора на всякаква възраст.

Министър Пенев подчерта на старта на обиколката, че от години е запален почитател на велосипеда и изрази надеждата си в София скоро да има и още повече нови алеи, специално обособени за колоездачи.  „Надявам се инициативата да спомогне за подобряване на условията за каране на велосипед в София”, каза още министър Владимир Пенев. „За мен това е много важно, защото аз, както знаете, съм стар велосипедист”, допълни министър Пенев, който дойде на събитието с личния си велосипед. Спортният министър Петър Стойчев посочи, че обиколката е добър пример за всички нас да започнем да се придвижваме все повече и повече с колело, здравословно и екологично.

Оранжевите велосипедисти преминаха през холандската пекарна , покрай стената с холандската поема, езиковото училище ” Еxellence”, където можете да учите холандски, както и през други оранжеви точки. Тура завърши в градинката “Кристал, където участниците разгледаха фото изложбата “Дивият свят на източните Родопи”.

Там холандската транспортна компания TNT разигра томбола с оранжева велосипедна награда, като „билетът“ за нея бе шапката, която участниците получиха в началото на тура. Голямата награда – оранжево колело бе спечелена от Анита Веменхове, бивш съветник по икономическите и търговските въпроси в Холандското посолство, която бе дошла специално от Холандия да кара на велотура. Тя обяви, че дарява колелото с благотворителна цел.

Първият по рода си Оранжев велотур свързва в общ маршрут холандското присъствие в българската столица, представяйки българско-холандските културни и икономически връзки. Към познатата детска песничка: „Оранжево небето, оранжево морето, оранжева тревата, оранжев и градът” вече може да се добави и Оранжев велотур в София!  Това бе първото каране по Оранжевия велотур. Маршрутът периодично ще се допълва и доразвива с появата на нови холандски акценти в София. Вижте карта на маршрута: velobg.org

Оранжевият велотур е част от българо-холандската инициатива „Всички на колела“ (Bike `em all), която включва работните ателие „Мисли велосипедно“ в редица общини в страната, поставянето на велостойки и уроци в училищата по безопасно придвижване с велосипед, организирането на велосъбития.

Инициативата „Всички на колела“ е финансирана от Холандското посолство в България. По нея работят  Сдружение Велоеволюция и Taofes, консултантска компания по околна среда. Партньори са Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София и Холандското велосипедно общество.

Велоеволюция изразява специалната си благодарност към всички участници в Оранжевия велотур и ги призовава да използват всяка възможност да карат по него.

И още един призив: Станете член на Велоеволюция! Ще получавате информация за вело събития, за вело магазини и заведения, които предлагат намаление на стоките си за членовете на сдружението! Подкрепете вело каузата в София и станете част от нея!

Вижте тук медийният интерес към Оранжевия велотур: БНТ, Нова телевизия, бТВ, Дневник, Вести, Булфото.

2013
04.17

img_0041Оранжево, зелено, велосипедно…защото на 26 април, в разгара на пролетта ще обединим оранжевите точки в град София на колело! Маршрутът, по който ще преминем, показва част от холандските културни и икономически връзки с България. Сред нас ще бъде  холандският посланик  в България Карел ван Кестерен. Очакваме и други интересни гости! Очакваме и всички вас, велоентусиасти!

Защото един от добрите примери за правилно управление на мобилността е именно Холандия. Българо-холандската инициатива „Всички на колела“, част от която са работните ателиета „Мисли велосипедно“в общини в страната, поставянето на велостойки в училища и уроците по безопасно придвижване с велосипед, осъществи усилията за повече хора на колела. Добър пример за използването на велосипед като транспортно средство ще дадат освен холандският посланик и други посланици в страната и гости на събитието.

Велосипедната разходка ще има начална точка Холандското посолство в България, на ул. Оборище 15, от 15:30 часа на 26 април, ще мине през холандската пекарна на ул.“Ангел Кънчев“ и ще завърши на градинката на Кристал (срещу Военния клуб), където логистичната компания TNT ще разиграят томбола с оранжева велосипедна награда. Ще разгледаме в  градинката на Кристал  фотоизложбата “Дивият свят на Източните Родопи”, организирана по българско-холандския проект „Новото тракийско злато”.

Не се предвижда затваряне на улици. Карането ще бъде според правилата за движение на пътя, така както всички се движим ежедневно.

Заповядайте и вие!

Карта на на Оранжев вело тур

Вижте Orange Bike Route на по-голяма карта

2013
04.16

dsc02050  dsc02076

Велосипедното мислене достига и до по – малките велосипедисти в града. В следващите две седмици се провеждат обучения за безопасно придвижване с велосипед в 4 училища и една детска градина.

Обученията включват законовите изисквания за движение с велосипед, правилата за движение с велосипед, писани и неписани такива, съвети от велосипедисти. Част от обучението е и как да заключваме правилно велосипеда си, защото инициативата е съпътствана с поставяне на велостойка в училищата. Обученията са интерактивни и включват игри, дискусии, демонстрации за начини на заключване и основни видове велосипеди.

Насърчаването на използване на велосипед  за придвижване е една от основните дейности на сдружение „Велоеволюция“. Обучението на младежи и деца създава усещането у тях за избор в начина си на придвижване, повишава вниманието и толерантност на пътя, както у тях така и у родителите им. Столична община заяви (http://www.youtube.com/velobg) отношението си за развиване на града в посока  устойчив алтернативен транспорт, остава ни да караме повече колело :о)

dsc02074Първото обучение е в Национална Природо-математическа гимназия, на 17 април 2013г. Участниците бяха предимно от 8 и 12 клас и почти всички бяха със собствените си велосипеди. Обучението започна в 12:30 часа и 2 часа по-късно нямаше свободно място за паркиране на колела. Повече от чудесно, стойките изпълниха напълно капацитета си и пожелаваме на училището след месец да има нужда от още. Снимки от събитието можете да намерите в галерията на Велоеволюция. Благодарим на момчетата от 12 клас, които ни помогнаха да разпространят информацията сред съучениците си и за ентусиазма, който имат!

Инициативата е част от проект „Всички на колела“, финансиран от Холандското посолство в България

2013
04.09

Дари колело или части за колело на младежи в неравностойно положение

bynatashade-bernardiМладежите от Възпитателно училище-интернат “Ангел Узунов”, гр. Ракитово ще се научат как сами да сглобяват, поддържат и поправят велосипеди, което освен забавно, е възможност за тяхната бъдеща професионална реализация. За целта обаче имат нужда от стари части за колела. Случайно да ти се намира нещичко? Прочети още »

2013
04.05

img_9946И Русе е сред градовете, които започват да мислят велосипедно в рамките на ателието „Мисли велосипедно“, част от българско-холандската инициатива Bike `еm all (Всички на колела). Прочети още »

2013
04.03

chepan_2012_mapПразник на Чепън планина и среща на активните хора със зелено мислене

Датата на събитието е 21 април (неделя) – един Прочети още »

2013
04.01

dscn1585_0До края на 2014 година Пловдив може да се превърне в града на велосипедистите. Това ще стане факт, след като под тепетата бъдат изградени 48 километра велоалеи. Прочети още »