2012
11.30

cycling_countСдружение Велоеволюция Благодари на всички доброволци, включили се в преброяването на велосипедистите и изследване на тяхното движение по проект “Еволюция сега – велосипедисти в действие”, финансиран по програма Младежта в действие. Прочети още »

2012
11.27

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПри реконструкцията на бул. Драган Цанков бе забравена една от най-старите и използвани велоалеи в София – по бул. Евлоги Георгиев.
На 28 ноември ще се открие официално Прочети още »

2012
11.21

Столични полицаи задържаха извършител на кражби на велосипеди, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на предприети оперативно-издирвателни действия служители на столичното Шесто Районно управление „Полиция” задържаха вчера мъж, заподозрян в извършването на кражба. Прочети още »

2012
11.20

Главният архитект на София Петър Диков съобщава, че днес оттегля проекта за път през Борисовата градина

Лъч на метрото ще стига до “Арена Армеец” и така експертите се надяват да се реши проблемът със задръстванията около спортната зала, в която тепърва ще има големи състезания и концерти на звезди.

Главният архитект на София Петър Диков обяснява за портала на българските общини Kmeta.bg : “Третата линия на подземната железница е ясна – от бул.”Ген. Вл. Вазов” до Овча купел. Сега мислим за разклонения от този метродиаметър, тъй като има интересни възможности за развитие. Прочети още »

2012
11.13

DSCN2308И сега какво…отново се изправяме пред предизвикателство да продължим да работим за създаване на по-добри велосипедни условия в града. Вече сме с една голяма крачка напред! Заедно изследвахме, анализирахме и изготвихме доклад за потока велосипедиста в града и натовареността на ключовите кръстовища. Прочети още »

2012
11.12

naruchnik_web По време на проведения семинар за градски велоактивисти, с участието на много млади и активни хора, събрахме материали, които биха помогнали на новите велосипедисти в града. Това са правила и съвети от велосипедисти за велосипедисти, които намериха място в наръчник на Две гуми. В него са събрани всички законови изисквания и безценни съвети за движението в градски условия. Прочети още »

2012
11.06

Стига вече скъпи транспортни експерименти, които да увеличат още колите в града!

Става дума за изграждането на нов път от Семинарията до Хладилника, който трябва да мине зад “Софияленд” и да продължи по старата жп. линия. Този път е предвиден в Общия устройствен план на София, с който същевременно се допуска и застрояването на имота на “Софияленд”.
Освен че минава през Борисова градина, която е недвижима културна ценност и се предвижда изсичането на около 250 дървета, за пътя не са изнесени изследвания, доказващи ефективността на това транспортно решение. Стойността му над 60 млн лв. пък го прави доста скъп експеримент, за който ще плащаме в бъдеще, защото средствата ще са от заем. За тези пари могат да се построят 200 км велоалеи, които пък със сигурност ще имат положителен ефект и процентът на пътувания с велосипед ще се увеличи значително.

При всички положения този път фаворизира автомобилите, без да създава облекчения за обществения транспорт или велосипедистите. Световната практика е доказала порочния кръг задръствания -> строеж на повече и по-широки улици -> временно облекчение за автомобилния трафик -> повече хора използват автомобили -> задръствания. http://people.hofstra.edu/geotrans/eng/ch6en/conc6en/viciouscircl.html

Гражданските организации „За земята” и „Грийнпийс” внесоха становище, подкрепено и от Велоеволюция.

Организациите отправят призива:

Искате да няма задръствания, вредни газове, шум и прах и да се разхождате с децата в гората? Скоро ще получите задръстване малко по-далеч от сегашното, още повече коли, т.е. повече вредни газове, шум и прах, а гората ще гледате през 10 метрова бетонна естакада. Всъщност ще можете да я видите и отблизо, като преминавате с кола през Борисовата градина – „Погребите” – нещо немислимо доскоро. Оказва се, че „славните времена” на сеч насред „недвижимата културна ценност”, каквато е Борисовата градина, не са отминали и сегашният Столичен общински съвет няма нищо против да остане в историята на града като поредния дървосекач.

На 8 ноември, от 10ч., СОС се кани да одобри плана, с който ще се направи кръстовище на две нива чрез естакада, където ул.”Ст.Михайловски” пресича бул.”П.Яворов”и ще се изсекат 246 дървета за нова улица от кръстовището до болница „Токуда”.
Искаме ли да го допуснем?

Ето част от ДЕКЛАРАЦИЯ, приета на протеста пред СО на 8.11.2012г., 10ч.
„ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ!”
ПРОТЕСТИРАМЕ срещу изсичането на 246 дървета от Борисовата градина
ПРОТЕСТИРАМЕ срещу политиката на СО, която
– обещава да развива обществения транспорт, а на дело привилегирова автомобилите за сметка на пешеходци, велосипедисти, майки с детски колички и хора в инвалидни колички
– се обявява за устойчиво развитие, а на дело съсипва наследеното богатство на града, заради изключително краткотрайни облекчения на транспорта
– декларира, че желае екологична жизнена среда, а на практика гарантира трайно влошаване
– иска да кандидатства за културна столица на Европа, а унищожава част от нашето природно и културно наследство
– на думи прокламира загриженост за екологията, а на дело сече дървета, за да минават коли
– официално поддържа европейските принципи в градоустройството

Какви са алтернативите?
– преустройство и оптимизиране на кръстовищата на „Н.Вапцаров” и „Ст Михайловски”, бул. „Н. Вапцаров” и бул.„Черни връх” също би облекчило трафика;
– приоритетно да стане изграждането на бул.”Т. Каблешков”, който ще поеме трафика, минаващ сега по „Н.Вапцаров” към бул.”Черни връх”;
И защото, когато не се облекчава автомобилното движение, трябва да се създаде алтернатива:
– създаване на бус лента по бул.”Н.Вапцаров” за приоретизиране на обществения транспорт
– създаване на бързо, сигурно и комфорно велосипедно трасе, успоредно на „Н.Вапцаров”;

Какво ВСЕКИ ОТ НАС може да направи:
1) да изрази своето недоволство в четвъртък  08.11.2012 г., от 9:00 до 10:00 ч пред Столична община на ул.”Московска” 33
2) да подаде от собствено име протестно писмо във виртуалното деловодство на СО:
http://www.sofia.bg/virtdelovodstvo.asp

2012
11.02

hodene-na-rabotaКони Хедегор, комисар на ЕС по действията в областта на климата

В проучване на Европейската комисия, миналата година сред 27 000 европейци в целия съюз много от тях отговориха, Прочети още »