2012
10.17

veloaleina_mreja_programa-2012-2017-s_veloluchi_0Пълния текст на плана за развитие на велосипедния транспорт на територията на Столична Община 2012-2017 може да видите тук. Прочети още »

2012
10.09

Нощните записи от видеоконтрола на София са с твърде ниско качество

Видеонаблюдението в София се оказа практически неприложимо, след като 10 камери заснеха крадец на колело, но това не доведе до залавянето му. Резултатът е от експеримент на екип на bTV, който оборудва велосипед със система за проследяване.

Колелото бе оставено видимо без надзор, но системата показа, че в 23.21 часа то се движи. Технологията показа как крадецът преминава триумфално през центъра на София, за да спре в къща на улица “Никола Славков”. Прочети още »

2012
10.09

bikeНови камери за видеоконтрол работят в центъра на София от миналата седмица. Планът е те да се увеличат. 10 от камерите вече записаха крадец на колело в действие.

Екип на bTV направи експеримент – оборудва обикновен велосипед с GPS тракер. Устройството показва онлайн в реално време къде се намира велосипедът във всеки един момент. При кражба устройството може да покаже точното време и конкретната камера, пред която минава крадецът.
Първата нощ колелото оцелява, заключено във вътрешен двор на кооперация, недалеч от НДК. На следващия ден оборудваният с GPS велосипед е оставен от екипа на bTV в друга централна зона на София.

В 23.21 часа системата информира с sms, че обектът се раздвижва. Колелото е откраднато, а екипът проследява в реално време как то преминава триумфално на собствен ход през почти целия център на София, за да спре в къща на улица “Никола Славков”. Прочети още »