2011
04.27

IMG_8157Все повече европейци се качват отново на две колела, отегчени от висенето по спирките на градския транспорт и задръстванията в града.

Стачки в железниците, закъснения на автобуси и задръстените градски улици – има много причини да се използва велосипедът, за да стигнете до работното място, коментира ДПА. Все повече хора, които пътуват до работа, са изтощени от чакане на градския транспорт. Да пълзиш по градските улици в колата си дълго време, за да намериш място за паркиране също е досадно. Тенденцията велосипедът да се използва и за отиване до работното място, а не само за отдих, се наблюдава във Франция и Великобритания.

Прочети още »

2011
04.24
tyrsene
На Деня на Земята – 22ри април, ентусиастите от велоклуб “Устрем” във Варна решиха да си потърсят велоалеята, която трябва да свързва Морската градина и центъра с крайните квартали на града. Целта беше да се привлече общественото и общинското внимание към проблема с недовършената велоалея и нуждата от изграждане на инфраструктура за велотранспорт в град Варна.

Велошествието, провело се под мотото „В търсене на изгубената велоалея” тръгна от входа на Морската градина до Икономическия университет по вече съществуващия участък от алеята. По пътя си спря до сградата на Община Варна пред информационната табела с проекта за велоалеята, за да може всички участници да се ориентират къде да търсят. След това продължи до района на цирковата площадка, съпътствано от звука на звънци и тромби и скандирания “Къде ни е алеята”.

Участниците се разбраха, че ще повтарят проверката си всеки последен петък на месеца (а защо не и по-често), докато не започнат да виждат реални действия за решаването на проблемите им.

Снимки от събитието можете да разгледате тук.

2011
04.20

Веломаратонът набира скорост. От петък насам колоездачите успяха да навъртят 300 километра. Неделя следобед пристигнаха във Варна от Добрич и ни изпратиха снимки от престоя си там.

Маратонците ни разказаха, че по пътя към тях се е присъединил и вело-ентусиаст от Румъния, който е разбрал за маратона и е решил да се включи в пътешествието.

Освен това собствениците на хотел в Добрич са предложили гостоприемството си на участниците в похода, тъй като симпатизират на каузата им. Момчетата и момичетата от маратона казват, че това е едно от най-добрите посрещания, които са имали от началото на обиколката си.

Оттук нататък предстои крайбрежен преход от Варна до Бургас. Ние им пожелаваме успех и слънчево време.

Прочети още »

2011
04.19

DSCF2458През изминалите почивни дни в прекрасния парк Аязмо в град Стара Загора се проведе “Eco Weekend в Стара Загора“.

Деветокласници от ГПЧЕ “Ромен Ролан” участваха в проекта, който е по програма Европейски училища за жива природа на световния фонд за дива природа (WWF).

Събитието беше разделено на различни пунктове, като основната цел бе, да обхванат всички части на ежедневието ни и да ги представят в по-екологична насока.

 • Еко изложби – рисунки от школата по изобразително изкуство към читалище “Родина”.
 • Пункт “Хранене” – бе представен от “Organic Green House“, Велина със постни рецепти и “Зелени Балкани” – Николай и интересни факти за диворастящите плодове.
 • Пункт “Транспорт” – сдружение “Велоеволюция” – алтернативния транспорт и начини за придвижване в градска среда.
 • Пункт “Енергия” – сдружение “За земята” – как използването на “зелена енергия” е добре за нас и за природата.
 • Пункт “Екостроителство” – Иван от “Зелени Балкани” демонстрира различни видове екостроителство.
 • Пункт “Биоразнообразие” – “Зелени Балкани” и загубата на биоразнообразието причинено от човека.
 • Пункт “Резиклиране” – игри за малки и големи представени от ГПЧЕ “Ромен Ролан”.
 • Пункт “Козметика” – “Институт по розата и етеричномаслените култури” и “Фрамар медия“.

Прочети още »

2011
04.19

veloЖителите на Швейцария, които са известни с чувствителното си отношение към природата и екологията, през 2010 г. са закупили повече нови велосипеди, отколкото нови автомобили. По данни на асоциацията на швейцарските доставчици на велосипеди „Вело-Суис” през изминалата година в страната са продадени 351 хиляди нови „железни коне”, предаде РИА Новости. С най-голяма популярност се ползват спортните модели – купувачите са предпочели 195 хиляди велосипеди от тази категория като продължават да доминират планинските велосипеди. В същото време по данни на швейцарската асоциация на вносителите на автомобили „Ауто-Суис” през 2010 г. в Швейцария са продадени 294 хиляди нови автомобили, което е с 57 хиляди по-малко велосипедите.

Обичайна гледка за големите европейски градове са задръстванията. Затова през последните години се наложи нова мода – придвижването с велосипеди, не само заради блокирането на основните артерии, но и заради опазването на околната среда. Придвижването на две колела във Виена се удвоило за десет години.

Амстердам, заедно с Копенхаген, е сред европейските първенци от гледна точка на велосипедизма в градски условия. В датската столица, хотел дори предлага на клиентите си да въртят педалите на велосипеди, за да го захранват със “зелена” електроенергия”.

В шведската столицата Стокхолм, обявена за най-зеления град в Европа, е издигнат лозунг “Не на колите в името на чистия въздух“. Кметът на града Стен Нордин ходи на работа с градския транспорт, а правният министър Беатрисе Аск – на велосипед. Към велосипедистите в Стокхолм отношението е специално. Велосипедистът е крал, пазят го няколко закона, които задължават шофьорите да дават предимство на колоездачите.

Прочети още »

2011
04.14
В последните дни момчетата и момичетата от велофондация “Фактор” се движиха по маршрута Търговище – Шумен – Разград. Въпреки лошото време велосипедистите продължават да обикалят страната и да привличат все повече хора към каузата си за популяризиране на колелото и велокултурата. 

Местните власти приемат присърце инициативата – областният управител на Шумен се е включил лично в похода, а в общината са обсъждани идеи за проектиране на нови велоалеи и получаване на средства от ЕС за тяхното изграждане. Днес походът продължава от Разград към Русе.

Главният архитект Петър Диков, заяви в пряко включване за “Денят започва”, че вече има достатъчно проекти за велоалеи, предстои обявяването на два нови търга за строителство, като първият ще бъде за изграждане на велоалея по бул. “Гоце Делчев” (около 4 км).

Разработени са проекти от стадион “Юнак” до метростанция “Жолио Кюри”, до Люлин (12 км). Диков обясни, че стремежите на общината са до края на 2013 година в столицата да има около 100 км велоалеи.

Подробности можете да видите във видеофайла.  Прочети още »

2011
04.10

teodorТеодор Василев участва в първия Миксер, който  Горичка организира на 5 април. Той разказа за това, което се случва с колоезденето в София. Теодор е част от Велоеволюция, които правят всичко, което им е по силите, за да можем по-лесно и приятно да използваме колелата си и в София.

Горичка: Възможно ли е в София да има работеща мрежа от велоалеи?
Теодор: Абсолютно е възможно стига да се приеме, като истински приоритет, а не да се планира и размишлява на парче относно велосипедната инфраструктура. През последните години има раздвижване, главно благодарение на Велоеволюция, но това все още не е достатъчно, за да има генерална концепция и план за създаването на работеща велосипедна мрежа на територията на целия град и околностите.

Кои са най-трудните проблеми за решаване пред велодвижението в София?
Тежката инфраструктура е предизвикателство, което се задълбочава. Например от 2007 г. Велоеволюция пуска писма за съгласуване с общината при ремонтите на булеварди и улици да се взема под внимание планираната велосипедна инфраструктура. Другата пречка е приемането на велосипедния план, като един от основните транспортни приоритети на общината. Финансирането на НПО организациите, които поддържат и работят в сферата на велосипедното движение е чест проблем. Велосипедното образование сред децата също.

Прочети още »

2011
04.08

Над 600 велосипеди са предоставени на столични училища и детски градини в районите „Кремиковци”, „Младост” и „Сердика”.

Колелетата са закупени от Столичния съвет за безопасност на движението и целта е децата да се обучават на правилата на пътя. Това каза пред Агенция „Фокус” директорът на Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” в Столична община Ирена Димитрова.

480 велосипеда – за всички училища в „Кремиковци” и за петте най-големи училища в „Младост” са закупени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” по проект на Столична община.

Район „Сердика” беше първият столичен район, който направи проекти, изгради кабинети и площадки. Този район получи от Съвета за безопасност на движението велосипеди”, каза Димитрова. Предстои предоставянето на средства за детските градини в район „Изгрев” и във „Връбница” за изграждане на площадки и кабинети за обучение на децата, както и за велосипеди.

Източник: Dir.bg – София

2011
04.07

Да изчистим БългарияИ ние искаме да ни е чисто и затова се присъединяваме към кампанията за почистване на БТВ и Столична община. На 9 април всички желаещи Велоеволюционери ще се съберем в Борисовата градина и ще се постараем да почистим местата откъдето минаваме с колелета всеки ден. Точните места за събиране на групата и участък за почистване ще бъдат определени на място. Чували, ръкавици, както и извозване на боклуците ще бъдат осигурени.

Ето приблизителна карта на определените райони и сборни пунктове:

Карта за почистване на Борисовата градина

 • Дата: 9 април 2011 г.
 • Час: 10:00 – 15:00 ч.
 • Сборен пункт: Детската площадка със слончето, Борисовата Градина, София, България
 • Координатор за борисовата градина:  Емануил Глушков – 0882 111 073
 • Координатор от Велоеволюция: Иво Делин – 0886 009 084

Прочети още »

2011
04.07