2010
09.30

Качеството на живота в Източна Европа ще продължи да спада, ако не бъдат намерени решения на проблемите с остарялата организация на движението в големите градове като София, които се задушават от автомобилния трафик.

Това предупредиха представители на неправителствени организации, които се събраха на среща в чешката столица Прага

Градските власти не успяват да се справят с увеличаващите се проблеми на автомобилния трафик, който се превръща в бреме за все повече градски райони в Източна Европа. В този смисъл източните страни изостават значително от западния свят. Това потвърдиха на среща в Прага експерти от неправителствения сектор от Чешката република, Унгария, Полша и Словакия.

Те предупредиха, че градските управи са пренебрегнали напълно развитието на градската инфраструктура за пешеходни зони и велосипедни алеи за сметка на разрастващата се автомобилна транспортна инфраструктура. А това ще допринесе още за намаляването на качеството на живота в тези градове, твърдят експертите.

Прочети още »

2010
09.27

Детски велокрос

На 2 октомври 2010 г.(събота) от 10.30 до 12 ч. при голямата поляна в Южния парк, София, (входа откъм бул. „Гоце Делчев“) ще се проведе състезание с колела за деца до 12 години, организирано от детския портал Az-Deteto.bg. Състезанието е традиционно и се провежда за осми път. Всяко дете може да се регистрира онлайн за участие на Az-deteto.bg и трябва да дойде със свое лично колело и предпазна каска в деня на състезанието.

Надпреварата протича в четири възрастови категории като най-малките (до 5 години) се състезават и с триколки и стартират първи. Следващите възрастови групи са 5-7 г., 8-10 и 11-12 г. Всяка група трябва да измине различна дистанция като на най-големите е поверена най-дългата. Децата се състезават със собствени колела.

С оглед по-голяма безопасност, молим всички участници освен със свое колело, да са с предпазна каска и придружени от поне един родител.

В последните два велокроса се проведоха и състезания с нетрадиционни средства, майки с детски колички. Освен това ще направим и един кръг за деца с ролери, кънки и др. За този кръг регистрациите ще са само на място. За победителите ще има големи награди, а всички участници също ще получат подаръци.
Тези, които не са се регистрирали ще могат да го направят на място преди състезанието.

Велокросът се провежда с любезното съдействие на Столична община.

Регистрирайте се тук.


7-мо велорали – Drag – “Черни връх”

Състезанието ще се проведе на 2.10.2010 г. /събота/ , София , технически старт – Южен парк 8:00 ч., Кафе DRAG до входа,тръгване – 8:30, остър старт 9:00 от кв.Бояна. За състезатели от страната е осигурена нощувка на преференциална цена по предварително зададена заявка до 30.9.2010.

Програма на състезанието
Събота 2 октомври
– 8.00 ч.- инструктаж/ технически преглед – Южен парк –- 8.30 ч. тръгване /технически старт/ Прогнозни времена:
– 9.00 ч. – остър старт – кв.Бояна
– 15.00 ч. – финал
– 16.00 ч.- награждаване
Дължина на състезателно трасе – 42 км., обща денивелация 3300м.

На входът на Южния парк ще се раздадат номерата за състезанието срещу попълнена декларация за физическо здраве, застраховка и заплатена такса. Декларацията може изтегли от www.velorali.com или да се попълни на място. Застраховането е задължително и ще може да се извършва и на място.
На финала, за спомен, ще бъдат раздадени фланелки с логото на велоралито.

Повече на адрес: www.velorali.com

2010
09.24

Гордо можем да кажем, че първото официално отпразнуване на Европейската Седмица на Мобилността и по – специално Денят без автомобили се превърна в чудесен и жизнерадостен празник за хората в столицата. Всички се радвахме на спокойствието, усмихнатите лица, които виждахме и интересните събития. Надяваме се това да е само началото за провеждането на подобни мероприятия и да инициира постоянни мерки за подобряване качеството на живот в столицата.

Това е и повод да благодарим на Столична общината за оказаната подкрепа и да я стимулираме да продължи да подкрепя и планира подобни инициативи.

Сдружение Велоеволюция изпрати благодрствено писмо до Столична община, може да го направите и Вие за да помогнете това да бъде практика.

Благодарствено писмо – шаблон за пращане (.doc 32kb)

Адрес:

София 1000
ул. “Московска” № 33
Столична община

2010
09.21

Велошествие 22.09.2010г. Столична община, Велоеволюция и Национално представителство на студентските съвети Ви канят на велошествие в деня без автомобили 22 септември. Шествието ще започне от площада на НДК ще премине по бул.В. Левски – ул. Г. С. Раковски и ще завърши на пл. Народно събрание.

Добре дошли са всички – малки и големи – напреднали и начинаещи велосипедисти. Маршрутът ще бъде затворен за коли и напълно безопасен.

След шествието ще има много забавления и игри в района на жълтите павета, които ще останат достъпни единствено за хората.

Програма за утрешния ден можете да видите на страницата на Европейската седмица на мобилността в България.

Карта на затворената зона можете да видите тук.

2010
09.19

На 19.09.2010г. сдружение “Велоеволюция” организира отворена дискусия на тема “Градска мобилност”. Дискусията ще се проведе в Арт киноклуб НДК от 16 часа. Участници в нея ще бъдата представители на Министерство на околната среда и водите, Център за градска мобилност, Министерство на здравеопазването, клуб ” Устойчиво развитие на гражданското общество”, Организации на автомобилни инструктори и др. Дискусията се организира по повод Европейската седмица на мобилността, която тази година е под надслов “Пътувай разумно, живей по-добре”. София се включва с различни активности всеки ден от тази седмица 16-22 септември. Пълна програма на събитията може да видите тук. Каним всички, които се вълнуват от темата да присъстват. Всеки може да задава въпроси и да се включи свободно в дискутираната тема. Целта е да намерим оптимални решения на належащи въпроси отнасящи се до градската мобилност, след което да ги структурираме в предложения към общината.

2010
09.18

2010
09.17

В деня на София десетки столичани се повозиха на фотьойл, теглен от велосипед в центъра на столицата. Проявата е част от европейската седмица на мобилността.

До 22 септември в общо 20 български града ще се проведат поредица от събития, чиято цел е да ни насърчат да се движим повече пеша или с велосипед и по-малко с колите си.

Разходката на фотьойл из София може да се превърне в лесен и екологичен начин да ходите до работа без автомобил.

Няма спор обаче, че идеята е щура. Но в седмицата на мобилността алтернативните возила са навсякъде из Европа. Днешната разходка с велоремарке с фотьойл се случи едновременно в София и в Брюксел.

"Градовете не са проблем, градовете са решение" – това е мотото на днешната вело разходка с фотойли. Кулминацията на европейската седмица на мобилността ще бъде на 22 септември – денят без автомобили, когато част от Центъра на София ще остане отворена единствено за пешеходци и велосипедисти.

Автор: Ася Методиева

2010
09.15

Сдружение “Велоеволюция” Ви кани на откриването на европейската седмица на мобилността (ЕСМ) на 16.09.2010г. от 19:00 часа в арт киноклуб НДК. Откриването ще започне с кратко представяне на всички организации, които ще се включат в ЕСМ.

След това ще продължи с прожекцията на късометражни филмчета на тема градска мобилност.

Цялата програма на ЕСМ можете да видите тук.

2010
09.13

Пътувай разумно, живей по-добре” е мотото на тазгодишната Европейска Седмица на Мобилността 2010.

В периода от 16 до 22 септември 2010 г. ще се проведат кампаниите Европейската седмица на мобилността и Европейският ден без автомобили на 22 септември, организирани от Европейската комисия.

Европейската седмица на мобилността се провежда с цел да се насърчат модели на поведение, които да са в съответствие с принципите на устойчивото развитие и по-специално: да са насочени към намаляване на замърсяването на градската среда от транспорта и подобряване на качеството на живот на европейските граждани.

Тази година Европейската седмица на мобилността е с водеща тема: “Пътувай разумно, живей по-добре”.
Тази година София ще отбележи седмицата на мобилността с множество прояви организирани от Столична община и различни неправителствени организации със съдействието на Център за градска мобилност.
Всеки ден през седмицата от 16 до 22 септември ще предостави на столичани и гостите на столицата възможност да се включат в някоя от инициативите. Пълен календар на събитията може да видите на Календар: Европейска Седмица на Мобилността както и да следите сайта на сдружение „Велоеволюция“.

2010
09.09

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че е възложила проверка на велоалеите в града след трагичния инцидент от вторник, при който камион, работещ по изграждането на метрото, уби млада жена с велосипед в центъра. Това се случи на кръстовището на бул. “Витоша” и “Патриарх Евтимий”. Преди мястото да бъде разкопано за метрото от там минаваше велоалея, нарисувана върху тротоара с жълта боя.

Преди три години по предложение на общинския съветник от СДС Борислав Бориславов Столичният общински съвет задължи кмета на София да проектира и изгради основната мрежа от велоалеи в столица.

През цялото това време бяха изградени единствено две трасета, които в известна степен приличат на нормална велоалея. Първата е по протежението на бул. “Евлоги Георгиев” и незнайно защо е направена с плочник, а втората е с асфалт по бул “Цар Борис III”.

На останалите места в центъра на София тротоарите бяха криво и очевидно без план разчертани с жълта боя, което трябваше да означава, че това е алея. Нито шофьорите, които паркират по тротоарите, нито пешеходците, нито самите колоездачи обаче успяха да разберат какво точно се опитва да им каже общината с тези линии по тесните пешеходни зони с изкъртени плочки.

За сметка на това за велоалеите вече са изхарчени 2 млн. лева, осигурени от Общинският приватизационен фонд.

Фандъкова изказа своите съболезнования към близките на загиналата жена. Тя съобщи, че стартът на цялостната програма на велоалеите ще е в район “Младост”.

Според кмета алеята там трябва да бъде готова до следващата пролет.

“Готов е и проектът за квартал “Люлин”, а в момента се проектира и централната част на столицата, за да могат да се свържат два от най-натоварените квартала”, каза Фандъкова.

Източник: mediapool.bg

Репортаж на PRO.bg