2010
05.31

За да караш без задръствания не ти трябва да изобретяваш колелото. Трябва само да седнеш на него.

Велосипедист в МоскваПрез тази година в Москва ще се появят над 30 километра велоалеи. А близо до метростанциите – велосипедни паркинги. Стигаш до тях, слизаш в метрото и пътуваш без всякакви задръствания. Нима е възможно това нещо в Москва? Ще стане ли колелото алтернатива на кола?

Всяка пролет кметът на Москва, призовава жителите на столицата да използват велосипеди – екологично чист и здравословен транспорт. Реших да последвам съвета на Лужков и се опитах да стигна до работата с колело.

Уж не е далеч – около 10 км. С маршрутка преодолявах това растояние за 1 час – да отида на спирката, да изчакам маршрутката, изминаване на 18 спирки със задръствания по пътя, да отида до спирката на редакцията. А как ще е с колело?

Прочети още »

2010
05.28

Божидар Йотов - Кмет на община РусеРано тази сутрин кметът на община Русе Божидар Йотов възседна колело, за да стигне от жилището си в района на Парка на младежта до сградата на Областна и общинска администрация – Русе. По пътя си той бе съпровождан от фоторепортер за сладка раздумка и практически насоки откъде да мине. А маршрутът бе през Пантеона, ул. „П. Д. Петков” и площада зад Паметника на свободата. Посрещнат бе с ръкопляскания в центъра от кибиците в кафенетата. Наруших своята заповед, но нека в последния ден на работната седмица да ми е простено, сподели кметът пред входа на община Русе при паркиране на двуколесното.

Идеята да смени мотоциклета и автомобила си с велосипед е за да провери как навлиза велосипеда в интензивното движение на града и как се справят обикновените колоездачи всеки ден в града. Ни най – малко това действие не е продиктувано от замисъла да се прави на интересен или от икономии.

Прочети още »

2010
05.21

Мода на колелоОтмененото велошествие от 15 май ще се състои на 4 юни (петък) 2010 г. Днес сдружение “Велоеволюция” получи официално разрешение за тази дата.

Велошествието по повод Европейски ден за ходене на работа с колело, обявено за 15 май, 2010 г., беше отложено заради проливните дъждове този ден. Организаторите се надяват следващата дата да ни зарадва с повече слънчево време и приятни емоции.

И все пак… вземете по един дъждобран.

Велошествието на 4 юни (петък) ще се бъде отново под мотото “Официални с колело”. Стил и мода не означава обратното на чисто и практично. Това искаме да покажем на всички и да поканим всички в този слънчев петък да оставят автомобилите си и да опитат да отидат на работа с колело. След това могат да се присъединят към велошествието, което ще започне в 17.30 ч. от площад “Александър Невски” и ще завърши пред Паметника на съветската армия. Там ще се позабавляваме, ще се запознаем и още нещо…

Дата: 4 юни 2010 г.
Час: 17.30 ч.
Място: пл. Александър Невски
Маршрут: ул. Г. С. Раковски – бул. Патриарх Евтимий – ул. Фритьоф Нансен – бул. Евлоги Георгиев*
Край: градинката при Паметника на съветската армия;
Очаквайте: вело-ревю на Миланската академия за дизайн NABA;
На живо: група Аявис

Генерален спонсор е Mapei.

Събитието се организира със съдействието на Столична общинаЦентър за градска мобилност, Event Sofia, Велосипеди Драг, минерална вода Девин и много приятели на Велоеволюция, както и с медийното партньорство на bTV.

*Улиците, по които ще мине велошествието, ще бъдат затворени и обезопасени за велосипедистите.

Facebook: Велошествие “Официален с колело”

2010
05.21

ПлевенОбщина Плевен спечели и започва реализацията на мащабен проект по програма Подкрепа на интегрирано и устойчиво развите чрез подобряване на градската среда. Това съобщи днес кметът Найден Зеленогорски. Общата стойност на проекта е 7 065 000 лева, от които 6 005 000 лева получаваме безвъзмездно от ЕС.

В Плевен със средствата ще се строи 2 км. велоалея, която ще тръгва от центъра на града до парк Кайлъка. Стойността за реализирането й възлиза на 760 хил.лв. Високата сума е гарант за качествено изпъление на алеята, такава каквато има в развитите градове в Европа, уточниха от екипа на кмета днес.

Прочети още »

2010
05.20

бул. България, ПловдивПървата в Пловдив цветна велоалея ще бъде изградена на бул. „България” в отсечката от бул. „ Васил Априлов” до колелото на панаира.

Велосипедистите ще могат да ползват новата боядисана в червен цвят велоалея от средата на месец юни, когато ще бъде готово трасето, което в момента се ремонтира. Целият булевард „България” до моста на „Адата” пък ще бъде завършен до края на годината, категоричен бе Пашов.

Източник: dariknews.bg

2010
05.19

Полицаи с велосипедиМВР пуска общинска полиция.

Униформените ще обхождат малките населени места и ще се запознават с проблемите на хората. Заплатите им ще идват от общините в бюджета на МВР, което пък ще им плаща.

Освен да обхождат селата и да следят да не изнасят зимнината и животните на възрастните хора, част от новосъздадената общинска полиция ще има задача да обикаля и паркове и градинки. Заради това има идея да качат новите ченгета на колела и да се създаде велосипедна полиция.

Прочети още »

2010
05.18

PolandКонституционният съд в Полша подкрепи решение от тази седмица по силата, на което пияните колоездачи също ще бъдат разглеждани като нарушители на движението, предаде Би Би Си. Така ако се качиш пиян на велосипед, подобно на мотористите те заплашва затвор до 2 години.

Вече 2000 поляци са били осъдени на затвор за каране на колело под въздействието на алкохол. Решението предизвика оживен дебат в обществото дали колоездачите трябва да бъдат наказвани толкова сурово.

Конституционният съд на страната обаче бе категоричен, че пияните колоездачи като пияните шофьори са участници в движението. Тази правна норма, въведена преди 2 г., бе подложена на критика от много съдии. Според някои, пияните колоездачи трябва да се приравнят към пияните пешеходци, които се наказват само с глоба, тъй като и двете категории използват само мускулите си.

източник: www.standartnews.com

2010
05.17

Когато преди дни българският премиер Бойко Борисов „нареди“ на министрите си да слязат от служебните лимузини и да подкарат колело, за да дадат личен пример как се правят икономии по време на криза, подчинените му почти се обидиха. Думите на премиера им се сториха прекомерни. По много критерии сме на опашката на ЕС, но по отношение на велокултурата нашите политици са извън класациите.

Примери за монарси, премиери, министри и кметове на колело има повече, отколкото очаквахме да намерим.

Кметът на Лондон Борис Джонсън, който има амбицията да превърне своя град в най-чистото и зелено място на света, е страстен колоездач. Екстравагантният градоначалник предвижда “веломагистрали” да свързват всички части на столицата. За целта са необходими 116 млн. паунда. Общината в британската столица реши да въведе велосипеди за обществено ползване срещу скромен наем от 1 паунд на ден. Очаква се повече от 40 000 души да се възползват от този чист и безшумен транспорт. Целта на кмета не е само да облекчи задръстванията в мегаполиса, но и да намали вредните емисии. Британското правителство си постави амбициозната задача да намали вредните емисии на въглероден диоксид с 80% до 2050 г. Прочети още »

2010
05.15

Здравейте, колоездачи и колоездачки,

С извинение към всички ви, Сдружение “Велоеволюция” и партньорите на велошествието “Официален с колело”, което трябваше да се състои на 15 май 2010 г., решиха да го отменят, заради влошените метеорологични условия!
Следете сайта www.velobg.org за новини и обявяване на нова дата на събитието!

2010
05.10

15 Май 2010 г. - ВелошествиеСдружение “Велоеволюция” ще отбележи 15 май – Ден за ходене на работа с колело и Ден за ходене на училище с колело, като организира велошествие под надслов “Официални с колело”. Целта е да покажем, че карането на колело в градски условия не ограничава велосипедистите по отношение на облекло и стил. Велошествието ще премине по централни улици, които ще бъдат затворени и обезопасени за велосипедистите. Велошествието ще завърши с ревю на колела, ще бъдат представени модели на италиански дизайнери, любезно предоставени със съдействието на Италианския културен институт. Освен ревюто ще има и концерт с музика на живо и група Аявис.

Официални гости на събитието са кмета на столична община Йорданка Фандъкова, главен архитект Петър Диков, посланика на Италия Стефано Бенацо.

Генерален спонсор е италианската строителна фирма Mapei.

Събитието се организира със съдействието на Столична общинаЦентър за градска мобилност, Event Sofia, Велосипеди Драг, Сдружение Екофорум за устойчиво развитие, минерална вода Девин и много приятели на Велоеволюция, както и с медийното партньорство на bTV.

Дата: 15 май 2010 г.
Час: 17.30 ч.
Място: пл. Александър Невски
Маршрут: ул. Г. С. Раковски – бул. Патриарх Евтимий – ул. Фритьоф Нансен – бул. Евлоги Георгиев*
Край: градинката при Паметника на съветската армия;
Очаквайте: вело-ревю на Миланската академия за дизайн NABA;
На живо: група Аявис

Ще са ни необходими доброволци за охрана и раздаване на флаери. Желаещите могат да пишат във форума ни.

Събитието във фейсбук facebook

*Улиците, по които ще мине велошествието, ще бъдат затворени и обезопасени за велосипедистите.

Допълнителна информация