2010
02.23

Баба Марта на велосипедНа 27.02.2010г. (събота) , сдружение „Велоеволюция” Ви кани да посрещнем заедно Баба Марта с една велосипедна разходка по централните улици. Ще се разходим с Велофайтон, който ще раздава мартенички и добро настроение. Заповядайте да посрещнем един български празник  на колела и да открием велосипедния сезон с пролетно настроение и много усмивки.  С пожелания за спокойно и сигурно велосипедиране през този сезон да включим бели и червени светлини и да украсим велосипедите си с мартеници.

Срещата е в 11:00 часа на площад „Света Неделя” в събота (27.02.2010г.).

Галерия от събитието: Баба Марта на колело

2010
02.22

ВелопаркингСдружение “Велоеволюция” стартира инициатива за отбелязване на велопаркингите в София на интерактивна карта. Целта е да се събере пълна база от данни, за всички велопаркинги в столицата. Данните ще се използват за бъдещи проекти за създаването на единна велосипедна карта.

Картата на велопаркингите може да видите на сайта ни. Ако установите пропуски, може да ги попълните във  форума. Може да  се включите в инициативата като изпращате снимки на велопаркинги в столицата и посочвате местоположението им. Благодарим на всички съмишленици, които ще се включат.

2010
02.18

Морско велоСистеми за отдаване под наем на велосипеди, със съответното подсигуряване за сигурност и безопасност, велосипедни паркинги на оживени места, вело и пешеходни алеи, свързващи центъра на града със зоните за отдих и разходка – всичко това, или поне съществена част, би следвало да се реализира до 2012 г. във Варна в рамките на проект за мобилни инициативи за устойчиви европейски общности – MOBISEC, на обща стойност 1 187 850 евро.

Прочети още »

2010
02.16

Област СмолянНай-дългата велоалея в България ще бъде направена от смолянското село Смилян до Рудозем. Идеята ще се реализира чрез проект за разширяване и реконструкция на пътя между двете населени места, съобщи кметът на Рудозем Николай Бояджиев. Средствата за реконструкцията на пътната отсечка са около 6 млн. лв. и се отпускат от МРРБ. Велоалеята ще е с ширина 2.5 м. и ще е по цялото протежение на 8 километровия път. В момента тече отчуждаването за терените, с които се разширява съществуващото трасе. Общо ширината на пътя ще е към 10.5 м., като освен двете платна от по 3 метра, са заложени банкети и тротоари.  Очаква се ремонта за направата на велоалеята да започне през месец май т.г.

източник: http://www.smolyandnes.com/

2010
02.10

london-parisДо Олимпиадата през 2012 година между двете европейски столици ще бъде изградена колоездачна пътека от 350 километра
Велосипедната алея, която ще бъде една от най-дългите в Европа, ще свързва известните по цял свят катедрали “Сейнт Пол” в Лондон и “Нотр Дам” в Париж. Общинските власти в няколко града от двете страни на Ламанша планират да завършат проекта преди Олимпийските игри във Великобритания през 2012.

По-голямата част от трасето, което ще струва няколко десетки милиона евро, ще бъде свободно от движение на други превозни средства. От британска страна ще бъдат използвани части от вече съществуващата Национална велосипедна мрежа. Алеята ще преминава през територията на графства Съри, Западен и Източен Съсекс. Прочети още »

2010
02.09

Велосипедист в ЛондонЛондонският еквивалент на софийския център за градска мобилност започва инициативата за велосипедни магистрали (Cycle Superhighways), които ще започват от централен Лондон към крайните зони. Изготвени са маршрутите, както и велосипедни карти за тях. Първите два маршрута за тези велосипедни магистрали се планува да бъдат готови през лятото на 2010 г. Тези магистрали се строят, за да се подобри велосипедната инфраструктура и да бъдат привлечени хора, които досега са имали притеснения да използват велосипеда като транспорт. Това се прави с цел да се намалят задръстванията, препълненият градски транспорт, и да се намалят вредните емисии.

Велосипедните магистрали ще са с широчина най-малко 1,50 м. и ще се свързват с обикновени велоалеи, като ще има места и за престой. Прочети още »

2010
02.04

ТемидаИма ли смисъл да сезираме органите на реда, когато ни откраднат колелото?! Много велосипедисти са се сблъсквали с този въпрос. Ето един пример за това, че понякога е важно да се обърнем към полицията, дори само заради превантивната мярка.

Половин година лишаване от свобода с три години изпитателен срок наложи Севлиевски Районен съд на мъж, откраднал велосипед. Подсъдимият беше признат за виновен в това, че през август 2007-ма година отнел колело на стойност 1350 лева. Прочети още »

2010
02.04

Велоалея в ПекинВластите в Пекин планират да създадат благоприятни условия за придвижването с велосипед в града с надеждата, че това ще съдейства за намаляване на замърсяването на въздуха и за облекчаване на уличния трафик, предаде АП.

От десетилетия Китай е известен като “царството на велосипедите”, но в резултат на икономическия разцвет все повече китайци изоставят колелата и си купуват автомобили. Миналата година с продадените около 13,6 милиона коли страната настигна САЩ като най-голям пазар за автомобили в света, пише БТА. Прочети още »