2010
01.25

Андре-Мари Бурлон е френският урбанист, който е посветил живота си на организацията на градския живот и мобилност. Сега действащият план за организация на движението на Париж е негово дело, като това включва и цялостната политика по паркиране, системата от велоалеи и пътищата, както и организацията на градския транспорт.

В интервюто, което френският урбанист дава за в. Капитал, той изказва мнение, че София няма проблем с трафика. Според него решението е не в строенето на нови пътища, а в оптималното използване на това, което имаме вече изградено като инфраструктура.

“Трябва да се отбележи, че автомобилът също е изобретен от пешеходци. Но автомобилистите някак си веднага забравиха за това. Започнаха да газят кротките и умни пешеходци. Улиците, създадени от пешеходците, преминаха във властта на автомобилистите.

Осемдесет години след като Илия Илф и Евгений Петров започват романа си “Златният телец” с тези изречения, отдавна вече и тротоарите в столицата са превзети от автомобилите, а придвижването по тях напомня по-скоро на екстремен слалом. Факт е и че за сметка на колите практикуващите този опасен спорт из софийските улици видимо намаляват.”

Цялото интервю прочетете на страниците на в. Капитал.

2010
01.22

Велосипед на въжена линияПроектът Kolelinia на младия български архитект Мартин Ангелов издига низвергнатите велосипедисти в големите ни градове високо във въздуха над ужасния автомобилен трафик и задръстените тротоари.

Прочети още »

2010
01.13

С велосипед в метротоВ България подземният железен транспорт е факт едва от 1998 г. Хората, които имат щастието да го ползват, са едва няколко хиляди жители на София. В момента се строят южният и северният лъч на първи метродиаметър, както и втори метродиаметър.

Съчетаването на различни видове градски тарнспорт значително облекчава гражданите. Тенденциите в това отношение са хората да се придвижват максимално бързо и да могат да организират времето си. Светът търси разрешение на този проблем като увеличава възможностите за превозване на велосипед в градския транспорт. Специални платформи на автобусите позволяват качването на велосипед там. Във всеки влак има специални вагони за превозване на велосипед. С метрото ситуацията е по-сложна заради големия поток пътници. Прочети още »

2010
01.05

През изминалата 2009 година сдружение “Велоеволюция” успя да направи няколко крачки към достигането на своите цели.

Беше постигнат диалог със Столична община по отношение развитието на велосипедния транспорт. Членове на “Велоеволюция” бяха включени в рaботна група към Столична община за изготвянето на стратегия за развитие на велосипедния транспорт в София;

Сдружението подаде становища за подробни устройствени планове – за местн. ”Студентски град”, в следствие на което бяха възприети наши предложения за допълване на велоалейната мрежа; Прочети още »