2009
12.11

На 12 декември 2009 г. България отбелязва “Деня на Земята”.

Спаси земятаОт 10.00 ч. в Южния парк ще се проведе спортна акция на Коалиция за климата в България, под надслов „Спаси Земята”. Крос по двойки по предварително начертан маршрут, велопоход и символично ограждане на зелените площи в парка с жива верига са част от активностите в първия по рода си у нас еко-хепънинг. Състезателният характер на мероприятието е гарантиран от наградите за победителите – еко пазарски чанти, пълни с био продукти.

С акцията „Спаси Земята” Коалицията цели да съсредоточи вниманието на българското общество към 15-ата среща на страните по Конвенцията на ООН за промяна на климата. След акцията участниците ще се присъединят към „Бдение за действие” – бдение, което стартира в 17.30 ч. със запалени свещи на „Моста на влюбените” на НДК.

От 7 до 18 декември в Копенхаген се провежда среща на върха, на която световните лидери ще преговарят за подготовка на нов, ефективен международен договор, който да замени изтичащия Протокол от Киото.

Акцията „Спаси Земята” е част от дългосрочната инициатива на Коалиция за климата. Инициативата се провежда под надслов „Аз избирам да дишам О2” и цели да популяризира енергийната ефективност и практичните мерки, които всеки би могъл да предприеме за намаляване на парниковите емисии.

Организаторите разчитат единствено на съпричастността на хората. Те апелират към онези, които са обезпокоени от сериозността на световната екологична криза, да използват всички средства за социална комуникация, като Facebook, Skype и електронна поща, за да разгласят информацията за събитието до възможно повече свои колеги, приятели и роднини.

Общо прочитания 3954 , 1 прочитания днес