2010
02.04

ТемидаИма ли смисъл да сезираме органите на реда, когато ни откраднат колелото?! Много велосипедисти са се сблъсквали с този въпрос. Ето един пример за това, че понякога е важно да се обърнем към полицията, дори само заради превантивната мярка.

Половин година лишаване от свобода с три години изпитателен срок наложи Севлиевски Районен съд на мъж, откраднал велосипед. Подсъдимият беше признат за виновен в това, че през август 2007-ма година отнел колело на стойност 1350 лева. Минавайки покрай заведение в Севлиево, мъжът видял велосипеда заключен на оградата, отключил го и го закарал в дома си, след което заминал за София. Там го ползвал около два месеца, след което го продал на свой приятел, също от Севлиево. Купувачът обаче докарал велосипеда в родния си град, където първият му собственик го разпознал. Той съобщил в полицията, след което колелото му било върнато.

Делото бе разгледано в отсъствие на подсъдимия, тъй като след щателно издирване не е установено местонахождението му.

източник: www.dariknews.bg

Общо прочитания 3364 , 1 прочитания днес
  1. Защо условно!!!???

  2. чл. 194 НК

    (4) (Изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., предишна ал. 3, бр. 26 от 2004 г.) В маловажни случаи по точки 2 и 6 на ал. 1 наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба от сто до триста лева.

    При определяне на наказанието се има предвид степента на обществена опасност, личността на обвиняемия, стойността на откраднатата вещ, дали има други провинения, смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства и т.н. Съдът преценява като се основава на закона, а пък там толкова вратички, че направо си е постижение такава присъда 🙂

  3. По-добре 6 месеца условно от колкото 6 месеца нищо!

    А ако бяхме по-читава държава, за да се избегнат кражбите на велосипеди, а те са доста, би трябвало да се наложи най-тежкото наказание, за да се предотвратят други такива (поне в някаква степен).

Твоя коментар: