2013
09.20

brochureФилм за историята на трамваите на София ще бъде прожектиран на открито за закриване на Европейска седмица на мобилността на 22 септември, 18-20 ч., бул. Витоша (между ул. Алабин и ул. Иван Денкоглу)

Появата на градския транспорт в София несъмнено е свързана с изграждането на трамвайната система в края на ХІХ век и въвеждането и в експлоатация в началото на ХХ. Като участници във всички важни за историята на столицата ни събития през последните над 110 години трамваите се превръщат в нещо повече от обикновено средство за придвижване. Те са възприемани от жителите и гостите на града като един от символите на столицата.

Тази причина породи у членове на сдружение „Градски транспорт и инфраструктура” идеята за заснемане на филм за историята и значението на трамваите в съвременната история на София. След няколко месеца подготовка, филмът е готов. Той продължава успешната концепция на кратките филми „5 минути София” и е заснет в рамките на десет дни, през юли тази година, от екипа на „Камен Во студио”. След уточняване на последните детайли съвместно решихме първата прожекция на филма да се състои по време на седмицата на мобилността.

Самата прожекция ще бъде осъществена по нетипичен начин. В нея главно място ще заеме стационарно разположен исторически трамвай Siemens доставен в София през 1924 г. Всички желаещи ще могат да разгледат трамвая между 18 и 19 ч. на пешеходната част на бул. Витоша в отсечката между ул. Алабин и ул. Иван Денкоглу. За тези, които проявят интерес към конкретна информация за историята на трамваите ще бъдат раздавани информационни брошури, подготвени със специалната подкрепа на Siemens България.

Прожекциите на новия филм ще започнат след 19 ч. и ще продължат до 20 ч. За тези, които не успеят да дойдат на прожекциите, филмът ще бъде качен в сайтовете за видеосподеляне, както и на официалните страници на „Камен Во студио” и сдружение „Градски транспорт и инфраструктура”.

Общо прочитания 2810 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: