2010
09.09

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че е възложила проверка на велоалеите в града след трагичния инцидент от вторник, при който камион, работещ по изграждането на метрото, уби млада жена с велосипед в центъра. Това се случи на кръстовището на бул. “Витоша” и “Патриарх Евтимий”. Преди мястото да бъде разкопано за метрото от там минаваше велоалея, нарисувана върху тротоара с жълта боя.

Преди три години по предложение на общинския съветник от СДС Борислав Бориславов Столичният общински съвет задължи кмета на София да проектира и изгради основната мрежа от велоалеи в столица.

През цялото това време бяха изградени единствено две трасета, които в известна степен приличат на нормална велоалея. Първата е по протежението на бул. “Евлоги Георгиев” и незнайно защо е направена с плочник, а втората е с асфалт по бул “Цар Борис III”.

На останалите места в центъра на София тротоарите бяха криво и очевидно без план разчертани с жълта боя, което трябваше да означава, че това е алея. Нито шофьорите, които паркират по тротоарите, нито пешеходците, нито самите колоездачи обаче успяха да разберат какво точно се опитва да им каже общината с тези линии по тесните пешеходни зони с изкъртени плочки.

За сметка на това за велоалеите вече са изхарчени 2 млн. лева, осигурени от Общинският приватизационен фонд.

Фандъкова изказа своите съболезнования към близките на загиналата жена. Тя съобщи, че стартът на цялостната програма на велоалеите ще е в район “Младост”.

Според кмета алеята там трябва да бъде готова до следващата пролет.

“Готов е и проектът за квартал “Люлин”, а в момента се проектира и централната част на столицата, за да могат да се свържат два от най-натоварените квартала”, каза Фандъкова.

Източник: mediapool.bg

Репортаж на PRO.bg

Общо прочитания 2898 , 1 прочитания днес