2012
03.06

Това не може да стане в България Опитайте се да ги убедите, че „това не може да стане в България”. Вероятно в крайна сметка ще бъдете убеден, че все пак МОЖЕ! Звучи ви наивно, детинско, нереалистично?! И сте прави, би могло да е точно такова. А какво ще кажете за това:

  • Организация, която  защитава интересите на велосипедистите?
  • В бюджета на Столична община има перо за велоалеи?
  • Към общината се създава работна група по въпросите на велосипедистите?
  • При проектирането на велоалеи проектантите се допитват до велосипедистите?
  • Създават се велосипедни планове на градове и в тяхното създаване участват велосипедисти?
  • Затварят Цариградско шосе за велошествие?
  • Хиляди велосипедисти обикалят центъра на София, затворен само за тях?

Това са само част от нещата, които се случиха. И сега пак ги убедете, че това Не може да стане в България. Те са обикновени млади хора, ентусиасти, някои ги наричат луди. Те вярват, че нещата стават и не просто вярват а работят това да се случи. Сигурно си мислите „те тези организиции само точат разни евро фондове и взимат пари симулирайки, че вършат някаква работа”.  Хората от „Велоеволюция” работят без пари, работят вечер след работа или училище. Нямат офис и зимата все търсят кой да ги приюти за редовната среща в четвъртък вечер. Лятото се събират на беседката при колодрума. И така… работят. Десетина човека – еколози, архитекти, студенти, програмисти, журналисти, метеоролози, хора с най-разнообразни занимания мислят за бъдещето. Мислят и работят, за да го променят. За да може техните и вашите деца да живеят на по-чисто, по-красиво и по-уютно място. Да дишаме по-чист въздух и да сме по-здрави.

Може би продължавате да мислите, че това е глупост. Продължавате да се оплаквате, да не харесвате мястото където живеете, може би мислите всички активисти за „лумпени”, които нямат друга работа освен да протестират и да искат разни неща на фона на тази „криза”. Да, прави сте! Криза има, но тя е в главите ни!

Може би сега се питате дали това е истина. Искате ли да си поговорите с тези хора. Да ги попитате нещо, да им помогнете в тяхната кауза, искате ли да сте част от тези хора, които променят нещата – бавно, трудно, учейки се в движение! Това може да стане в България. Пиша това по случай 3-ти март – националния празник. Защото родолюбието не е ден и два с цветя пред паметника, родолюбието е в желанието твоята България да е по-голяма в разбиранията си и да има място за всички, и най-вече да се движи!

„Това НЕ може да стане в България”! Форум с това заглавие се проведе на 3-ти март в „Червената къща”. Сдружение „Велоеволюция” покани хората да се присъединят към тяхната работа. Дойдоха към 30-тина човека по една или друга причина проявили интерес към това начинание. И се получи. Радостина Маринова, еколог, презентира историята на „Велоеволюция”, холандският експерт по велосипедна инфраструктура Рене Бусен даде насоки и съвети за работа по велосипедните проблеми, архитект Петя Петрова ни запозна с инфраструктурните решения и възможности за подобряване на условията в града и сподели опита си в изготвяне на велосипедни планове на градовете Русе и Плевен. Очаквайте скоро видео с презентациите. След това хората написаха какви проблеми виждат. Разделиха се на три групи с трима модератори. Обсъждаха, предлагаха, спореха, смяха се и накарая времето не стигна… Значи им се е работело повече от колкото е било предназначеното време. Първа група обсъждаше инфраструктурните проблеми, втората група обсъждаше проблемите с културата на пътя от страна на всички участници в движението, а третата група обсъждаше възможностите за интегриран градски транспорт и проблеми свързани с организиране на велосипедното движение. В отделни статии ще ви разкажем за конкретните предложения на всяка от трите групи. Ако са ви интересни тези въпроси или имате предложения може да ги споделите като пишeте на  info@velobg.org.

Общо прочитания 3861 , 1 прочитания днес
  1. може, можееее 🙂

  2. Супер! Страхотна публикация. Съжалявам, че не успях да дойда, ще се включа в следващата инициатива 🙂

Твоя коментар: