2011
03.29

Велосипедната обиколка на България ще започне от София на 2 април от 6:30 ч. пред НДК и ще завърши на 4 май отново в столицата, като ще мине през 33 града.

Фондация “Фактор” организира първият любителски велосипеден маратон из България.

Обиколката на страната, която има за цел да популяризира велосипеда като транспортно средство за безопасно придвижване в населените места, започва от София на 2 април в 6:30 ч. пред НДК и завършва на 4 май отново в столицата.
Ентусиастите ще тръгват всеки ден от различен град, като началото ще бъде пред сградата на общината. Подробен план на обиколката може да видите на сайта на Фондация “Фактор”.

По време на маратона участниците ще изминат 2500 км на педали и ще преминат през 33 града, 28 от които областни центрове.

В обиколката на страната ще вземат участие 29 души, сред които и граждани на Турция, Молдова, Украйна и Русия.

Още 96 велосипедисти са изявили желание да участват в отделни етапи от маршрута.

Целта на обиколката е да се представят пред обществеността предимствата на велоалеите и придвижването с колело.

Ентусиастите колоездачи също така ще дискутират с общинските и областни власти в градовете, през които минават, необходимостта от:

 • изграждане на нови и поддръжката на вече изградени велоалеи, велопътеки и сектори за колоездене на територията на България, както и изработването на национална стратегия за изграждане на републиканска веломрежа;
 • стандартизация при изграждането на велоинфраструктура, конструкция и пътна маркировка;
 • създаване на Европейски колоездачен туристически коридор през територията на България – EuroVelo;
 • пътна маркировка за вече съществуващи новопостроени пътища и колоездачни алеи.

Участниците споделят идеята за бъдеще, в което хората ще живеят в по-добра среда: чистота, тишина, чист въздух, по-малко стрес, по-добро здраве и повече положителни емоции.

Според велоентусиастите това е напълно възможно чрез масовото използване на колелото като начин за придвижване и наличието на инфраструктура, гарантираща безопасността му.

Събитието е подкрепено от Министерство на околната среда и водите, 30 общини, различни компании и много неправителствени организации.

Те са осигурили на участниците 500 кг месо, 1200 кг сладкиши и енергийни биохрани и 2000 л минерална вода.

Председател на Фондация “Фактор” и организатор на събитието е известният велопътешественик Вячеслав Стоянов (VyacheslavStoyanov.com).

Той вече е обиколил сам Черно морегръцкото крайбрежие и Средиземно море.

Кауза на неговите пътешествия е събирането и рециклирането на отпадъците, изхвърлени на сметища покрай пътищата, бреговете на реките и морските плажове.

Източник: Vesti.bg

Общо прочитания 4328 , 1 прочитания днес
 1. Страхотно, по често да има такива Велосипедни обиколки макар и по региони с оклоните райони и по рано да се дава информация за подобни мероприятия за да си плануват и заетите, тоест работещи и т.н.

 2. strahotno, po chesto i po otrano da informirat za podobni subitia

 3. Явно спи пропуснала предната новина: “Безопасно колоездене” веломаратон на България 2011 още от Януари.

  Все пак, не е задължително да се включваш всички етапи, само тези на които ти е удобно 🙂

 4. Уха-а-а! Започна се значи, а? Бравос! Ах, само да ми дойде 18-ти.

 5. “За основната група ще има каски и жилетки. Не си носете вашите! За останалите участници молба да не забравят своята вкъщи.” “За основната група се предвижда дневен сух комплект както следва:

  Кое се води основната група?

 6. Основната група е от 30 участника, които ще участват във цялата обиколка на България.