2009
12.10

e-georgievНай-зелената столица на Европа е Копенхаген, а София е на предпоследно място. Такава е класацията на Economist Intelligence Unit по независимия изследователски проект “Зелените градове на Европа“.

Резултатите от проучването бяха представени в датската столица, където в момента се провежда международната конференция за климатичните промени, съобщи БТА във вторник.

Преди обявяването на резултатите кметът на Копенхаген Рита Биерегорд подчерта, че в основата на политиката на градската управа е грижата към околната средата. “Дори и Коледното дърво на централния ни площад е с LED-светлини, които са по-малко консумиращи енергия, а оттам и допринасят в пъти за намаляване на количеството въглероден двуокис”, посочи тя.

Проучването сравнява 30 големи европейски града от 30 страни по отношение на политиката им за опазване на околната среда. Целта на проекта е да се даде възможност на заинтересованите страни да сравнят действията на своя град с други градове в региона.

Проектът оценява градовете в осем категории – емисии от въглероден двуокис, електроенергия, сгради, транспорт, вода, използване на отпадъци и земни площи, въздух и екологична политика – и по 30 индивидуални показатели. От тях 16 са количествени и отразяват действията на града в момента – потребление на енергия, количество произвеждани отпадъци. Другите 14 са качествени и оценяват целите и амбициите – увеличаване на потреблението на възстановяема енергия или рециклиране.

Класацията в проучването на Economist Intelligence Unit подрежда след Копенхаген шведската столицата Стокхолм, норвежката Осло, австрийската Виена, холандската Амстердам, швейцарския град Цюрих, финландската столица Хелзинки, германската Берлин, белгийската Брюксел, а на десета позиция е френската столица Париж. В следващите позиции от 11 до 20 подреждането е – Лондон, Мадрид, Вилнюс, Рим, Рига, Варшава, Будапеща, Лисабон, Любляна и Братислава. В последната десетка градовете са класирани по следния ред – Дъблин, Атина, Талин, Прага, Истанбул, Загреб, Белград, Букурещ, София и Киев.

В индекса по отделните категории София заема различни позиции

  • при емисиите въглероден двуокис е на 29-о място;
  • в категорията “енергопотребление” – 28-о място;
  • в категорията “потребление на енергия от жилищни сгради” – 14-о място;
  • в категорията “транспорт” (осреднена оценка от дължината на велосипедните алеи, дължината на линиите на градския транспорт и дела на ходещите пеш на работа) – 27-о място;
  • в категорията “вода” (осреднена оценка от годишното потребление на жител, загубите във водопроводната мрежа и дължината на канализационната) – 30-о място;
  • в категорията “отпадъци” (средната оценка на годишното количество отпадъци на жител и делът на рециклираните отпадъци от общото количество) – на 29-о място;
  • в категория “качество на въздуха” – на 29-о място
  • в категорията “екополитика” на 28-о място.

Според представените данни част от показателите, по които е оценявана София, са взети от данни за 2001 година, които са били достъпни и налични в интернет.

Източник: mediapool.bg

Общо прочитания 4128 , 1 прочитания днес