2009
11.25

sofiaОколо 2 млн. лв. ще бъдат заложени в бюджета на Столичната община за догодина за строителството на велоалеи в кв. “Младост”. Това каза главният архитект Петър Диков, цитиран от агенция “Фокус”. Той се срещна с жители на кв. “Лозенец”, за да обсъдят проекта за разширението на метрото, което ще минава през квартала им. на срещата присъстваха и директорът на “Метрополитен” Стоян Братоев и кметът на район “Лозенец” Прошко Прошков.

Според плановете на общината алеите, които ще минават през един от най-големите квартали, трябва да свързват Околовръстното шосе и бул. “Цариградско шосе”, както и отделните части на квартала със станциите на метрото. Предвижда се на спирките на подземната железница да бъдат направени и паркинги за колелета. Според главния архитект велоалеите в “Младост” трябва да са готови догодина, след което ще започне строителството на пътища за колелета и в кв. “Люлин”.

По време на срещата Диков каза, че общината има проблем при отчуждаването на земя в кв. “Лозенец” за строежа на метрото. Причината била високите цени, които собствениците искали за терените. те достигали 1000 евро на кв. м. Гражданите, които присъстваха на срещата, поискаха да бъде представен финансовият анализ и геоложките проучвания на проекта за метрото в района. Това е поредната среща между жителите на квартала и представителите на Столичната община заради строителството на метрото. На предишното обсъждане от администрацията обясниха, че са променили проекта, за да не се налага затварянето на част от бул. “Черни връх” за движение.

Източник: http://www.dnevnik.bg/

Тема във форума

Общо прочитания 3500 , 1 прочитания днес
  1. Абе как така да свързват Околовръстното шосе и Цариградско шосе? На кой велосипедист ще му трябва да минава по тях, че да иска връзка между двете?! Да се търси връзка между квартали разделени от Цариградско шосе – да, но да се търси връзка на нещо с Цариградско..

  2. Това е добре,че се предвиждат тези пари,но досега алеи се правеха на “прима виста, да се отбие номера”без анализ за комуникативност и никаква организация за безопасност и предимство при излизане от алеята на улица или кръстовище.На мен тези алеи са неудобни,дори опасни при излазите,и обслужват малка част от трафика в едно направление.Няма привилегирован достъп до тях.Надявам се също,една нищожна част от тези пари, през предстоящата зима да се използват за почистване на алеите в Борисовата градина от сняг и лед, от стад.Васил Левски ,покрай къпалнята Мария Луиза и единствения пешеходен подлез под алея Яворов,както и прилежащата му алея до кв.Изток.Без това няма велосипеден достъп до тази част на града, когато времето позволява това.Алеите са стръмни и усойни и всяка година се заледяват и стават непроходими до късна пролет ,дори за пешеходци .

  3. Сега пише, че ще са готови през 2011. Подробности тук: http://www.standartnews.com

  4. 2 милиона лева за боя ли ще ти дадат отново? И защо велоалеите трябва да съврзват метростанциите, като в метрото не се допускат колелета?

Твоя коментар: