2013
04.29

1От 26 април 2013 София вече има Оранжев велотур! Първи по него преминаха трима министри: Юлиян Попов на околната среда и водите, Петър Стойчев – на спорта и Владимир Пенев – на културата,  главният архитект на София Петър Диков, алпинистът Дойчин Василев, Николай Стойнев, заместник председател на СОС, четирима полицаи от Общинска полиция със служебни велосипеди и др. известни лица, за които колелото не е екзотика, а нормално транспортно средство в София.

Колоната на вело тура поведе самият холандски посланик Карел ван Кестерен. Сред велоентусиастите имаше и други посланици и дипломати. Всеки на колело е добре дошъл на Оранжевия вело тур, изтъкнаха организаторите: сдружение Велоеволюция.  Сред участниците имаше хора на всякаква възраст.

Министър Пенев подчерта на старта на обиколката, че от години е запален почитател на велосипеда и изрази надеждата си в София скоро да има и още повече нови алеи, специално обособени за колоездачи.  „Надявам се инициативата да спомогне за подобряване на условията за каране на велосипед в София”, каза още министър Владимир Пенев. „За мен това е много важно, защото аз, както знаете, съм стар велосипедист”, допълни министър Пенев, който дойде на събитието с личния си велосипед. Спортният министър Петър Стойчев посочи, че обиколката е добър пример за всички нас да започнем да се придвижваме все повече и повече с колело, здравословно и екологично.

Оранжевите велосипедисти преминаха през холандската пекарна , покрай стената с холандската поема, езиковото училище ” Еxellence”, където можете да учите холандски, както и през други оранжеви точки. Тура завърши в градинката “Кристал, където участниците разгледаха фото изложбата “Дивият свят на източните Родопи”.

Там холандската транспортна компания TNT разигра томбола с оранжева велосипедна награда, като „билетът“ за нея бе шапката, която участниците получиха в началото на тура. Голямата награда – оранжево колело бе спечелена от Анита Веменхове, бивш съветник по икономическите и търговските въпроси в Холандското посолство, която бе дошла специално от Холандия да кара на велотура. Тя обяви, че дарява колелото с благотворителна цел.

Първият по рода си Оранжев велотур свързва в общ маршрут холандското присъствие в българската столица, представяйки българско-холандските културни и икономически връзки. Към познатата детска песничка: „Оранжево небето, оранжево морето, оранжева тревата, оранжев и градът” вече може да се добави и Оранжев велотур в София!  Това бе първото каране по Оранжевия велотур. Маршрутът периодично ще се допълва и доразвива с появата на нови холандски акценти в София. Вижте карта на маршрута: velobg.org

Оранжевият велотур е част от българо-холандската инициатива „Всички на колела“ (Bike `em all), която включва работните ателие „Мисли велосипедно“ в редица общини в страната, поставянето на велостойки и уроци в училищата по безопасно придвижване с велосипед, организирането на велосъбития.

Инициативата „Всички на колела“ е финансирана от Холандското посолство в България. По нея работят  Сдружение Велоеволюция и Taofes, консултантска компания по околна среда. Партньори са Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София и Холандското велосипедно общество.

Велоеволюция изразява специалната си благодарност към всички участници в Оранжевия велотур и ги призовава да използват всяка възможност да карат по него.

И още един призив: Станете член на Велоеволюция! Ще получавате информация за вело събития, за вело магазини и заведения, които предлагат намаление на стоките си за членовете на сдружението! Подкрепете вело каузата в София и станете част от нея!

Вижте тук медийният интерес към Оранжевия велотур: БНТ, Нова телевизия, бТВ, Дневник, Вести, Булфото.

Общо прочитания 3074 , 1 прочитания днес