2010
05.31

За да караш без задръствания не ти трябва да изобретяваш колелото. Трябва само да седнеш на него.

Велосипедист в МоскваПрез тази година в Москва ще се появят над 30 километра велоалеи. А близо до метростанциите – велосипедни паркинги. Стигаш до тях, слизаш в метрото и пътуваш без всякакви задръствания. Нима е възможно това нещо в Москва? Ще стане ли колелото алтернатива на кола?

Всяка пролет кметът на Москва, призовава жителите на столицата да използват велосипеди – екологично чист и здравословен транспорт. Реших да последвам съвета на Лужков и се опитах да стигна до работата с колело.

Уж не е далеч – около 10 км. С маршрутка преодолявах това растояние за 1 час – да отида на спирката, да изчакам маршрутката, изминаване на 18 спирки със задръствания по пътя, да отида до спирката на редакцията. А как ще е с колело?

Сядам, излизам на булевард Кронштадски.. упс… никой не ме очаква тук. Опитвам се  да карам не повече от 1 метър от края на улицата (така е според закона), но нещо не се получава добре. Пречат ми паркирани коли. Заобикалям ги и излизам в лявата лента.

Колите ме засичат, шофьорите натискат клаксоните – “Къде си тръгнал?!” И през цялото време ми се струва, че ще ме блъснат. Отивам на тротоара. Обаче и тук ме чакат препятствия – преминаване през дворове и преодоляване на бордюри. Заобикалям  и постоянно предупреждавам пешеходците – “Внимавайте, аз карам!” Не каране, а някакво мъчение. След няколко километра не издържам и минавам през дворовете. Карам както се казва “направо” – по най-краткия маршрут. А този мрашрут води през парк Тимирязевский. Тук вече няма велоалеи, затова карам по пътечки, подскачайки на всеки стърчащ от земята корен на дърво.. Указателни табели няма, обърквам пътя. Най-накрая излизам на жп гара Гражданская. Ох… тежко 16 кг колело… трябва да го пренеса през пешеходния мост – тежко! Пристигам в редакцията след един час. Мокър и изморен. Дълго търся къде да си оставя колелото. Да го оставиш до някое дърво – ще го откраднат. Връзвам го с една верига за радиатора в хола. Все пак да режеш там не е вариант.

Автор: Никита Миронов, източник: www.kp.ru

На цитирания сайт е публикувана и анкета. Ето как са отговорили 1000 работещи московчани на въпроса “Готови ли сте да карате велосипед до работа?”:

 • 43% – Да
 • 25% – Не
 • 23% – Нямам велосипед
 • 5% – Не мога да карам
 • 4% – Вече карам
Общо прочитания 3558 , 1 прочитания днес
 1. В заключение може да се каже, че няма особена разлика между Москва и София, като изключим отговорите в анкетата…

  Тук може би сумарно над 80% ще са НЕ и НЯМАМ Велосипед (което си е измиване на ръцете за това, да не кажеш “НЕ”) …

 2. Явно автора няма много опит…

 3. Москва е София умножена по 12.
  1 час за 10км е и моят опит от Москва. Тъпото е, че по-голямата част от времето се губи за най-късата част от отсечката – предвижване от и до метрото.
  Успех ще е, ако поне до крайните станции на метрото се направят алеи, за да могат хората в радиус от 4км да не са принудени да къртят 30мин в маршрутките, за да стигнат до метрото. Иначе из центъра велоалеи няма да се появят, не и в този век.

Твоя коментар: