2014
01.27

Предстои ни да издадем отново наръчник със съвети за безопасно придвижване с колело в градска среда. Казвам отново, защото през 2012 г. издадохме първия вариант на наръчника – “На две гуми“.

Желанието ни е второто издание да бъде по-добро и се надяваме да ни помогнете да го направим. Приемаме всякаква помощ:
– редактиране на граматически грешки;
– предложения за съдържание и съвети;
– предложения за нови картинки и дизайн;

А ето е работния вариант на текста:
Наръчик на две гуми

Общо прочитания 3793 , 1 прочитания днес
 1. “наръчик на две гуми” – наръчНик
  —————
  “понякога мигача за десен завой не появява в последната секунда или отсъства” – “не” да се замести със “се”
  —————-
  “В такъв случай пресечете като пешеходец, бутайки веосипеда” – липсва Л във велосипеда
  —————-
  “Ако чуете набилзаващ автомобил” – набЛИЖаващ
  —————
  “Всяка главна улица и буевард имат атернативни успореди малки улички” – буЛевард, аЛтернативни, успоредНи

 2. Моля да обърнете внимание на случаите, когато велосипедистът използва светлоотразителна екипировка, различна от жилетка (яке, тениска, раница и др.)

 3. Аз директно ще ви кажа, че това е много глупаво..
  Да си слагам аз звънец, че да свиря на хората по велоалеите..
  На колело за скачане аз звънец няма да сложа, защото ще ми дрънка постоянно, а е и адски грозно.. Второ, смисълът да свиря на пешеходците, вървящи по велоалеята, е никакъв, защото колкото те могат да ходят там, толкова и аз мога да карам на средата на пътя с тази различа, ще някой ще ме помете, без да ми “свирне”.. Те нямат право да се движат там и няма да си грозя велосипеда, че да им свиря.. Да не говорим, че като им направя забележка и ми тръгват на бой, така че, ако ще и селско да е, ще ги блъскам ако трябва, те там работя нямат.. Щом ще ме псуват и щеми скачат на бой, при положение, че и грам не са си в правата да се движат там, пък кво остава и на непълнолетен да се правят на играчи, така и аз ще им правя сечено..
  Фар и стоп – не..
  По – скоро стоп и челник, ама фар – забравете..
  Малоумната идея за каране на пътното платно за деца над 12 – годишна възраст?!
  Вие добре ли сте? Как момче на 13 ще се оправи на пътя.. А я се замислете на пътя трябва да се кара в дясната страна на платното.. Да вземем например.. бул. Съединение.. От дясната страна има стъкла, боклуци, дупки, които след 30 минути дъжд стават яки локви..
  Карам си аз там и колите ми свирят и ме затварят към тротоара, защото не могат да се разминат, или се правят на интересни..
  Като стане мокро или има локви ставам целия като свиня, заради калта..
  Така, че от този “наръчник” как да се освиним и да ни псуват повече, пък и току виж ни хвърлят един “кютек”, защото сме им свирнали по велоалеята, аз смисъл не виждам..
  Пускайте си го, правете го..
  Слагам си стопа и друго няма да спазвам от тази боза.

 4. Христо, така като ти чета впечатленията, явно си прочел точката за закона и си спрял до там с бозата 🙂
  Закона не го пишем ние и съответно няма какво толкова да коментираме точно тази част. Въпросът беше който има желание да даде практически съвети за карането на колело, които ние да включим някъде след точката със закона..
  Проверявай си батериите на стопа, че в студеното бързо заминават!

 5. Съвет от велосипедист:
  1.Като имате повреда или срещнете приятел, не стойте или не бутайте по велоалеята.
  2.Като сте с малко дете на разходка с колело а вие вървите-похвално е, че стумулирате детето да кара, но не го правете на велоалеята, защото тя е скоростен път за велосипедисти
  3.Като срещнете идиота написал горните коментари за фаровете в мъгла или да си шири с челника в различни посоки независещи от посоката на движението му и без звънец да Ви предупреди, че ще се сблъскате през ноща на неосветено място го спрете, набийте и хвърлете в калта като му връчите един звънец за спомен дето му дрънчи главата 😉

 6. За безопасно придвижване се погрижете велосипеда Ви да е винаги в изправно състояние и си носете на дълги разстояния смазка, че често се забравя веригата и заскърцва а и се замърсява и износва частите.
  5.когато карате през зимата е препоръчително да сте със дискови спирачки, защото при другите гумичките им се обледяват и с крак в гумата би спрял по-бързо отколкото с тях. А и това с крака важи и когато по някаква причина си карал само с една спирачка и вземе, че й се скъса жилото… 😉

 7. 6.при сняг/лед или продължително каране по нестабилна повърхност свалете налягането в гумите за да увеличите площа на “газене”-така увеличавате стабилността си, но непрекалявайте защото на завоите може да се усука и ПТП 🙂