2010
07.20

ecopathНе е изненада, че отпадъците от електроника и електроуреди – често наричани накратко е-отпадъци – се трупат с бясно темпо в депата ни. Сега обаче австралийската национална паркова служба е подходила творчески към проблема: заедно с дружеството Repeat Plastics Australia тя е изградила изцяло нова велоалея с настилка от…. стари тонер-касети. Алеята е направена изцяло от пластмасови материали от излезлите от употреба принтерни касети.

Новата велоалея е с дължина 10,6 мили, т.е. 17 километра, и се простира между Алис Спрингс и Симпсънс Гапс в северозападната част на Австралия. Алеята се радва на вниманието на над 120 000 посетители всяка година. Според министър Карл Хамптън, отговорен за парковете и дивата природа, инициативата отразява ангажимента на австралийското правителство за устойчиво развитие, „спасяването на депата, дървета и осигуряването на по-дълъг живот с по-малко поддръжка“.

Мостът, който е част от алеята, е приятно убежище за местните жители и туристи, които търсят начин да се насладят на преживявания на открито, но всеки може да оцени и спестените средства от използването на рециклирани материали – цялата велоалея, заедно с платформа за наблюдение към нея, коства на града само 330 000 долара.

Източник: greentech.bg

Общо прочитания 3662 , 2 прочитания днес
  1. Ще бъде хубаво да се направи подобно нещо и в българия

  2. Само обърнете внимание колко струват 17 км и ги сравнете с цената на велоалеята, която предвиждат да строят в София.

  3. Това е много идейно и практично, както от икономична, така и от екологична гледна точка. Ето, че австралийците са намерили добър подход да иползват употребените пластмасови консумативи. Вместо да замърсяват околната среда (а известно е, че пластмасата е най-големия замърсител в природата) тонер-касетите се превръщат в добра алтернатива за приложение в транспорта, в случая изграждане на велоалея.
    Както казва Андреян, ще бъде добре и в България да се направи подобно нещо.

  4. “Средствата за изграждането на новата алея в “Младост” ще дойдат от фонда за приватизация на София. Пътят ще е дълъг над 4 км и ще минава през територията на целия район. Стойността на проекта е изчислена за около 2 млн. лв, като в него са включени и стойки за велосипеди на паркингите в столичния квартал. “

Твоя коментар: