2011
07.11

Активни вело любители  от София откриха петиция за допускане на велосипеди в метрото. В метрото в момента е забранено влизането с велосипед, което често затруднява хората, решили да съчетаят двете средства за придвижване. Допускането им би било улеснение за колоездачите, такава практика съществува в други страни, където културата на градското колоездене е по-развита, отбелязват авторите на петицията. “Не всеки има сили да върти педали по цял ден, нито е много приятно да отидеш потен или мокър от дъжд на работа. Метрото може да бъде едно много добро улеснение за велосипедистите, както е на много места по света”.

За такива добри практики може да погледнете линка:
Норми за превозване на велосипеди в метрото в Европа

Предимствата на това решение са:

– Няма изградена мрежа от вело-алеи и придвижването по главните артерии може да затрудни някои хора  – пътуването с метрото е удобно и по-сигурно за разстояния над 7 км.
– Не всеки би пуснал детето си да кара до центъра на града;
– Вечерно време изминаването с метро на по-голямо разстояния намалява риска от сблъсък на велосипедист с почерпени и невнимателни  шофьори и такива, които имат арогантно поведение на пътя;
– Изключително удобно би било използването на велосипед до метрото и от метрото до работата;
– Позволява използването на велосипед дори и в променливо време;

Петицията можете да подпишете тук

Допълнително:

Общо прочитания 4233 , 1 прочитания днес
  1. Изключително е важно новите станции, където площите го позволяват да имат рампи или друг начин за безопасно качване и сваляне на колелетата и разделяне от пешеходния трафик! Както и да се въведат специални вагони в метрото, за велосипеди – с повече отвори и организирани различно, за да може да се ползва и в други периоди от деня.

  2. Подкрепям категорично. Комбинацията удобно+полезно е на изчезване. П.п. Препоръка – попаднах в сайта случайно. Вероятността петицията да има реален успех нараства пропорционално с броя на хората, участващи в нея. Така че нека всеки, който я подкрепя, намери начин за популяризацията й – да каже на поне петима приятели, публикува във ФБ, използва различни “трибуни” за популяризация.