2013
09.25

pazaruvaiОт години една седмица в средата на септември е посветена на алтернативното придвижване в европейските градове. Това е Европейската Седмица на Мобилността от 16.09 до 22.09. Тази година тя се провежда под мотото „Чист въздух, ти си на ход.“ В духа на мотото на Европейската Седмица на Мобилността, Енергийна Агенция – Пловдив и мол „Галерия Пловдив“, подкрепени от европейския проект CycleLogistics (www.cyclelogistics.eu) организират кампания „Пазарувай с колело“.

Целта на кампанията е да покаже, че пазаруването с колело не само е възможно, но е и приятно. Инициативата се вписва в идеята на Европейската Седмица на Мобилността за намаляване на моторизирания трафик и стимулиране на алтернативното придвижване в европейските градове, както и в стратегията на Община Пловдив „Пловдив – град на велосипедиста 2020.“

Пътуванията с цел пазаруване имат огромен потенциал да се превърнат в предимно немоторизирани такива (пеша или с велосипед). Проучване сочи, че 23% от всички пътувания в рамките на европейските градове са с цел пазаруване. От тях в четири от пет случая се пренасят стоки. Въпреки това, същото изследване показва, че само в 6% от случаите за преноса на стоки е наистина необходим лек или товарен автомобил (ARGUS, 2009). Следователно, голяма част от пътуванията с цел пазаруване могат да се извършат пеша или с велосипед. Именно това се стреми да демонстрира кампанията „Пазарувай с колело“. Тя ще се проведе в мол „Галерия Пловдив“ от 15.09 до 22.09 и кани всички желаещи да дойдат да пазаруват с велосипеди. Всеки, който се придвижи до мол „Галерия Пловдив“ с велосипед, може да участва в томбола с награди, осигурени от мола. Основните пречки пред увеличаването на велосипедистите в българските градове са липсата на подходяща инфраструктура и чувството за несигурност на пътя на велосипедистите. Затова и инициаторите на кампанията се опитват да подобрят средата за велосипедистите. Основните елементи на една велосипедна инфраструктура са велоалеите и вело-паркингите. Централна част на кампанията е откриването на вело-паркинг за 42 велосипеда пред входа откъм открития паркинг на мол „Галерия Пловдив“.

Така желаещите да пазаруват с колело могат да оставят велосипеда си на сигурно, леснодостъпно и охранявано място. Дизайнът на стойките на вело-паркинга е избран чрез конкурс сред архитекти и дизайнери. Журито на конкурса избра стойката – победител по предварително зададени критерии, а авторът на дизайна, освен че ще види проекта си реализиран, ще получи и безплатен велосипед Sprint от производителя на велосипеди MaxEurope.

Придвижването с велосипед не генерира вредни емисии и по този начин не допринася до замърсяване на въздуха и до емисии на парникови газове. Такова придвижване има и положителен здравен ефект върху населението. Във времена на нарастваща заседналост на работното място и дома, карането на велосипед може да предостави физическото натоварване, което да поддържа гражданите здрави и в добра кондиция. От друга страна, пазаруването с колело помага и на местната икономика. Множество проучвания показват, че велосипедистите са „добри“ клиенти, защото те посещават търговски обекти по-често и въпреки че не генерират повече оборот на посещение, те генерират повече оборот на месец, година, т.н. Също така, хората, които пазаруват с велосипеди, често посещават близки търговски обекти и така пряко стимулират местната (дори квартална) икономика. Придвижването и пазаруването с велосипед има екологични, здравословни, финансови и икономически предимства. То също така допринася и до подобряването на градската среда и намаляването на замърсяването на градския въздух. Поради тези причини и поради факта, че кампанията „Пазарувай с колело“ се вписва в стратегията „Пловдив – град на велосипедиста 2020“, Община Пловдив също подкрепя инициативата. Така, за първи път жителите и гостите на град Пловдив ще могат да участват в кампания, която ги стимулира да се придвижват с велосипеди. Включи се и ти. Пазарувай с колело, пази въздуха чист – ти си на ход

Общо прочитания 3341 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: