2015
09.30

Всички видяхме новите велоалеи и велосипедни ленти в София. Наред с изненадата и коментара че “нещо се прави”, остават и забележките към качеството на изграденото и безопасността. Много от нас карат всеки ден из града и познават голяма част от съществуващите велоалеи – и новите и старите. Нека заедно да си дадем обективна равносметка какви са постиженията при изграждането на столичната велосипедна мрежа.

Важно е наистина да сме обективни и затова се вгледахме в професионално възприетите общи критерии за велосипедна инфраструктура.

 • безопасност
 • непрекъснатост
 • комфорт
 • директност
 • привлекателност

Тези пет критерия са препоръчителни за използване още на етап планиране на велосипедните алеи. Подробностите за това какво включват те, можете да видите на стр. 33-35 тук.

И така нека започнем с оценката на велосипедните алеи в София. Всеки софийски велосипедист може да избере някоя велосипедна алея, да я оцени използвайки 5-те критерия, да посочи нейните предимства и недостатъци, както и опасните места които трябва да се подобрят. Можете да попълните анкетата с оценка за повече от една велоалея, както и да видите общите резултати. А те вече се трупат.

Обобщеното потребителско мнение ще даде представа доколко велосипедистите са доволни от изградената за тях инфраструктура. В комбинация с равносметката за завършените използваеми велосипедни алеи ще разберем и дали кметското обещание за 100 км. велоалеи е изпълнено успешно.

Велосипедната оценка започва тук и сега!

Общо прочитания 4182 , 1 прочитания днес
 1. В Дружба са направили няколко безкрайно безполезни велоалеи, перпендикулярно на велосипедния поток.
  Къде ми трябва велоалея: редовно минавам по тротоара между зала Арена Армеец и спирката преди Плиска. Там е неразумно да се кара по пътното платно, а тротоарът е широк и слабо населен. Бих се чувствал по-комфортно като ми се скара някой дядо, че карам по тротоара, да му покажа жълтата боя (поне първата година) и да му кажа, че половината тротоар е велоалея.

 2. 🙂 Така си мислиш. Ела карай на велоалеята на Борис ІІІ. Показваш му жълтата лента разделяща велоалеята и пешеходната (която много добре се вижда) и започват да ти крещят, викат, че и много пъти налитат и на бой. А само го предупредиш, че като ходи по велоалеята ще пострадаме и двамата. Не мога да ги разбера. Изглежда обичат риска, но защо да е за двама, по-добре да слязат на улицата там поне риска си е за тяхна сметка.

 3. Карал съм и там доста пъти, даже това лято единият път ме дърпаше един профи-колездач до Горна Баня – бях си залепил предната гумата до заната му гума при насрещен вятър и лек баир. Не е работата, че няма идиоти, ама поне чувстваш, че си в правото си. А като ти каже някой, че нямаш право да караш по тротоара, очевидно е прав – така е по закон щом си минал 12 …

 4. Каня се да заснема видео от “прекрасните” вело алеи на София, като пример ще дам подлеза на орлов мост не зная колко хора се справят с наклона и завоя ха ха и много други подобни. Или по канала как се пресича вело алеята с булеварда адси опасно е! И куп други проблеми НЕ Е БЕЗОПАСНО само аз си знам как карам, но е много на риск.Бил съм и в Грмания и там имат подлези и тук трбват доста такива особенно около ловен парк!

Твоя коментар: