2009
11.24

JFandykovaОт вчера (23.11.2009) Йорданка Фандъкова вече официално е кмет на София. Тя положи клетва на извънредна сесия на Столичния общински съвет.
“Ще бъда кмет на всички софиянци”, бяха едни от първите думи на Фандъкова след официалното й встъпване в длъжност.
В духа на предизборната си кампания тя заяви, че ще продължи започнатите от предишното ръководство на общината проекти – метрото и завода за отпадъци, и ще ускори новите като строежа на паркинги и велоалеи. Тя призова общинските съветници да я търсят по всяко време, за да споделят добрите си идеи за София или притесненията си от действията на администрацията. “Да не ставаме заложници на теснопартийни интереси. Проблемите и добрите идеи нямат цвят”, каза пред общинарите Фандъкова и добави: “Повече местен патриотизъм няма да е излишен, когато защитаваме интересите на нашите съграждани.”

По-късно пред репортери тя заяви, че няма да прави кадрови промени в екипа си и ще продължи да работи с досегашните заместник-кметове – Минко Герджиков по финансите, Ирина Савина по строителството, Мария Бояджийска по екологията, Албена Атанасова – здравеопазване и социални грижи. Засега няма да има кмет по образованието, защото Фандъкова лично ще отговаря за този ресор. До края на седмицата ще бъде обявено и името на новия зам.-кмет по транспорта. Постът беше освободен, след като Александър Цветков стана министър на транспорта. Обмислям няколко варианта за мястото, каза новият кмет.
Една от най-спешните задачи, които Фандъкова сама си постави, е да покани представители на Европейската комисия в София, за да се запознаят на място с това, което ръководството на общината е направило за решаването на проблема с отпадъците. Заради него миналата седмица Брюксел обяви, че дава страната на съда в Люксембург.

“Правителството ще направи всичко възможно да съфинансира важните проекти на София и на другите общини”, каза вицепремиерът и председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също присъства на извънредната сесия на общинарите. Той пожела на Фандъкова да затвърди позицията си на желязна лейди.

Източник: www.dnevnik.bg

тема във форума

Общо прочитания 2879 , 1 прочитания днес