2013
10.30

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПрез 2012 година продадените велосипеди в България са с над 3 пъти повече от регистрираните в страната ни автомобили за същата година.

До този със сигурност обнадеждаващ извод стигнахме, след като от Асоциацията на европейските производители на велосипеди Colibi публикуваха петото издание на своя “Профил на европейската велосипедна индустрия и пазар”, което отразява данните за 2012 година. В него има доста любопитни статистики, с които ще ви запознаваме в следващите дни.

Според информацията на Colibi, за 2012 година в България са продадени 62 хиляди велосипеди. В същото време регистрираните през миналата година автомобили в страната са 19 752 (по данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители).

Това на практика значи, че през 2012 година по българските пътища са се появили 3 пъти повече велосипеди от автомобили.

Трябва все пак да споменем, че страната ни е на едно от последните места в Европейския съюз по брой на продадени велосипеди. Лидер в този показател е Германия с продадени за 2012 година почти 4 милиона колела. Във Великобритания цифрата също е внушителна – 3,6 милиона.

Като цяло се забелязва положителна тенденция в почти всички европейски страни да се продават повече велосипеди от автомобили. В Германия през 2012-а са се появили 3,1 милиона нови коли спрямо 4-те милиона велосипеди, във Великобритания пък велосипедите “бият” автомобилите почти двойно. Струва си да се отбележи, че дори в Италия новите велосипеди (1,6 милиона) са повече от новите автомобили (1,4 милиона) – нещо, което не се е случвало от Първата световна война!

Най-големите отличници са литовците, които са си купили 115 хиляди велосипеди срещу едва 12 хиляди автомобили. Съседите ни Гърция и Румъния също са с много добри показатели, както можете да видите от графиките.

Източник: http://velocafe.bg

 

 

 

Общо прочитания 3210 , 1 прочитания днес