2008
09.12

Все повече и повече хора в България започват да се движат с колело, което радва не само очите и сърцето, а и допринася значително за намаляване на парниковите и другите вредни газове, които се отделят от автомобилите. Велосипедът е най-безвреден за околната среда в сравнение с останалите видове транспорт, които безпроблемно могат да се ползват в града. Според статистиката, въздействието на градските превозни средства върху околната среда в проценти е както следва: колело – 0, трамвай – 3, автобус – 10, мотоциклет – 82 и кола – 105. Тези данни са съобразени с вместимостта на превозните средства и това до колко тя се запълва.
Но за съжаление, все още много хора се страхуват да карат колелото си всеки ден като транспорт до работното място или училище, тъй като са ставали свидетели или жертва на инциденти по българските улици. Само за 2004 г. по статистика на КАТ са станали 74 пътно-транспортни произшествия с колоездачи, от които четири са били с фатален край. Затова безопасността при ползването на велосипед не трябва да се подценява особено в българските условия, където велосипедни алеи в повечето случаи липсват, или ако са направени, стават паркинги за коли или пешеходни зони.

Именно за да повиши съзнанието на хората в посока устойчив транспорт, европейската комисия е определила седмицата от 16 до 22 септември за Международна седмица на мобилността, с 22 септември провъзгласен за Световен ден без коли. Държавните институции във всяка страна, в нашия случай министерсвтото на околната среда и водите, призовават всички общини, организации, фирми и частни лица, да се включат или да организират събития, които призовават хората към каране на велосипед и дават повече информация за колоезденето и устройването на територията по начин, подходящ за транспорт на две гуми.

В София, сдружение Велоеволюция организира преброяване на велосипедистите на 16 септември, последвано от велошествие в официални костюми и вело-бал с прожекция на филми за колоездачи на 17 септември. На 19 септември ще се състои състезание между велосипеди, автомобили и автобуси на градския транспорт, което се провежда за втори път. Първият път беше на 22 април – Деня на земята (познайте кой спечели!).
На 22 септември, Световния ден без коли, колоездачите ще направят състезание по колоездене и финално Шествие на мобилността.

Магазинът за колела Веломания на Drag също ежегодно организира велосипедно шествие на 22 септември.

Общо прочитания 4458 , 1 прочитания днес
  1. Говорете си за София, а ние от другите градове да не би да спим?

  2. Би било много полезно будните хора от всеки град да правят така, щото да си личи че са будни. Велоеволюция бе създадена в София като национална организация и доколкото сме млади и амбицирани, бихме се радвали на информация, съвети и контакти на велосипедисти от цялата страна. В момента човешкият ни капацитет е предимно в столицата. Нищо не пречи на организирани групи или клубове да станат част от сдружението или като самостоятелни структури да бъдат наши партньори и провеждат съвместни инициативи с Велоеволюция. Правим всичко възможно да се случва точно така и ако във вашия град все още няма клон на Велоеволюция или въобще активен велоклуб, потърсете причината в гражданската активност на съгражданите си велосипедсти.

Твоя коментар: