2015
04.08

Наскоро блогът Copenhagenize.com изригна срещу кампанията на Волво за светещ спрей за велосипедисти и пешеходци. Причината за недоволството на датчаните е че автомобилният бизнес отново поставя акцент върху по-уязвимите участници вдвижението, вместо да увеличи прилагането на безопасни технологии при автомобилите. Волво призова велосипедистите да пръскат дрехи и аксесоари със специална боя, за да бъдат по-видими на пътя.

Датските колеги обаче атакуват това послание на компанията с мотивите че продуктите продавани от автомобилните компании са причина за смъртта на над 1.2 млн души по света годишно, като само в ЕС жертвите са 35 000 годишно. В допълнение са милионите пострадали, ранени при пътни инциденти и още толкова хора страдащи и умиращи бавно заради отделяните от автомобилите вредни емисии. Според блогърите така автомобилните компании избягват фокуса върху истинските проблеми, използвайки тактиките на цигарената индустрия.
Copenhagenize.com настояват Волво да предлагат продукта Life Paint на всеки притежател на автомобил на марката по света, така че колите да бъдат по-видими в градовете и на извънградските пътища. “Снабдете местните си доставчици с тези спрейове или просто осигурете безплатна доставка. Напръскайте тази кола незабавно” – призовават датчаните.

Още информация и стартирана петиция по адрес на автомобилната компания може да намерите в блога http://www.copenhagenize.com/2015/03/make-life-shine-yes-you-volvo.html

И да това е сериозно. И не, не е противопоставяне между шофьори и велосипедисти. Всички придвижващи се по улиците сме хора и като такива понасяме последиците от грешни решения, заради грешни послания. Дори законът е категоричен като поставя отговорността върху по-тежките превозни средства в защита на уязвимите пешеходци и велосипедисти. Протестът на копенхагенайзърите виждаме като отправна точка за подобряване на безопасните технологии при автомобилите.
Така че, Волво – Направете Живота видим – напръскайте колите си!

Общо прочитания 3235 , 1 прочитания днес