2012
05.28

Над 1 500 велосипедисти, велосипедистки и велосипедистчета „превзеха“ Паметника на съветската армия на 15-тото майско велошествие. Тази година то премина под каузата „Всеки велосипедист с номера си 2“ с една една ясна цел – да се преброим и да покажем, че велосипедистите в София сме повече от всякога!

Почетен гост на тазгодишното шествие бе Н. Пр. Карел ван Кестерен – посланик на Кралство Нидерландия в България, който се включи в шествието заедно със съпругата си, както и служители на посолството.

Официалните партньори от MAXBIKE се погрижиха за незабравимата атмосфера, както и многото предметни награди за всички присъстващи, за което наистина много им благодарим! Проведоха се няколко конкурса, в които открихме най-старото колело в София, както и най-добре екипирания малчуган-велосипедист. За музикалното оформление се погрижиха приятелите ни от Good Music Society!

Всяка година на световния ден за ходене на работа с колело – 19 май в София се организира най-голямото велошествие в страната. На този ден хиляди велосипедисти на различна възраст и социално положение се събират и карат спокойно по предварително уговорен и обезопасен маршрут по централните столични улици и булеварди. Инициативата за провеждането на майското шествие през годините е поемана от различни граждански и неправителствени организации, като през последните пет години грижата за организирането е поета от сдружение Велоеволюция. Именно от тогава велошествието придоби масов характер и се наложи като най-голямото и значимо събитие в началото на велосипедния сезон в столицата. Въпреки трудностите при организацията на тазигодишното издание, екипът на сдружение „Велоеволюция“ успя да се пребори с всички бюрократичните спънки и 15-тото издание на велошествието вече е факт.

До последния момент институциите не можаха да дадат ясни указания за маршрута на шествието. Това се случи за пръв път в историята на организирането му! Радваме се че и този път бройката велосипедистите респектира и бе позволено, макар и в последния момент, затварянето на улиците за безопасното преминаване на шествието, вместо разрешеното каране по велоалеята на бул. Евлоги Георгиев. Това за пореден път доказва необходимостта от провеждането на подобни събития, целящи да покажат факта – велосипедистите сме много и съществуващите велоалеи не са ни достатъчни!

Благодарим на всички приятели, съмишленици и жители на столицата, които се включиха във велошествието на 19 май! Благодарим на всички, за които велосипедът е не само средство за привижване, но и начин на живот!

Общо прочитания 4739 , 1 прочитания днес
  1. Щастлива съм, че имам съмишленици, които с такава любов и отношение към нормалния начин на живот в градска среда са намерили своя избор да се придвижват, да спортуват или просто да си доставят удоволствие… Трябва да се обединим и с други обществени организации, които се борят за опазване на природата и човека и отправим своя апел към управляващите ни кметски общества – направете велоалеи по улиците на градовете! Това ще спаси хората от тях самите…

  2. За карам за хоби и удоволствие плюс това беше точно на рождения ми ден.

Твоя коментар: