2010
01.22

Велосипед на въжена линияПроектът Kolelinia на младия български архитект Мартин Ангелов издига низвергнатите велосипедисти в големите ни градове високо във въздуха над ужасния автомобилен трафик и задръстените тротоари.

Kolelinia e концепция за това, как без да сме акробати или алпинисти да караме собственото си колело върху опънати стоманени въжета. Нов тип висяща велосипедна алея. Принципът е обратен на ски лифтовете, при тях цялото въже от системата се движи, консумира се сериозно количество електроенергия и се изисква постоянна поддръжка. При тази алея обаче въжето е статично, удоволствието от движението се пада само на велосипедиста…”, така описва Марин Ангелов своята смела идея.
Цялата новина вижте тук

Велосипед на въжена линияВелосипед на въжена линияВелосипед на въжена линияВелосипед на въжена линия

Общо прочитания 5482 , 1 прочитания днес
 1. Здравейте приятели, радвам се, че проектът ми ви е заинтригувал. Имам два въпроса само:

  Видяхте ли сайта на проекта http://kolelinia.com , можете да сложите линк към него за повече яснота на системата, има и видео.

  И защо на тези снимки има логото на вестник “Труд” ??? може би аз трябва да ги попитам – можете да изтеглите снимките от сайта в голяма резолюция.

  Поздрави на целия екип, ще се радвам в бъдеще да си партнираме

 2. Здравей, добавих връзка към сайта ти.

 3. Здравей Мартине!

  Новината и снимките са взети от весник труд и за това има логото им и препратка към техния сайт.

  Много се радваме, че се включи в дискусия тук на сайта ни.

  Според мой наблюдения, хората гледат доста скиптично над този проект, може би защото е прекалено новаторски или по друга необяснима причина…

  Аз лично имам няколко въпроса:
  1. Колко време според теб е нужно за закачане и откачане към системата и ще е нужно ли да има човек в началната и крайната точка на всяко трасе.
  2. Какъв радиус на завой може да се постигне?
  3. Колко би струвала тази система (средно) за прокарването на едно трасе от около 500 м да речем?

  Също така, искам да те приветствам да посетиш ако искаш някоя от нашите седмични срещи или да ни напишеш по-подробно за цялата идея, за да я публикуваме като продължение на тази статия.

  Поздрави!

 4. Здравей,
  Закачването и откачването става директно http://kolelinia.com/files/kolelinia_12.jpg тоест не изисква време.
  Теоретично няма ограничения в в радиуса, въпрос на детайл, дори скоро мислих едно решение по въпроса.
  За цена не може да се говори още защото зависи от много неща, дебелина на въжета, сложност на детайлите, допълнителни елементи. Трябва да се направи инженерен проект спецификация… Всичко трябва да мине през прототип

  Повече инфо можете да прочетете в дискусията на сайта ни http://provocad.com/?p=1157 а и там е по-вероятно да ви отговоря на въпроси.
  Поздрави на всички велоеволюирали 🙂

Твоя коментар: