2013
05.16

p1030127Момчилград е третият български град, който започва да мисли и действа велосипедно.  На 21 и 22 май инициативата „Всички на колело“ (Bike `em all) ще достигне източнородопския град, за да покаже, че няма големи и малки градове във велосипедното мислене.
Специално за „Всички на колело“ в Момчилград ще пристигне холандският посланик Карел ван Кестерен. На 21 май на колело – и придружен от кмета на града Акиф Акиф и сдружение „Велоеволюция – той ще се запознае с велосипедната обстановка в Момчилград. Очаква се към велообиколката да се присъединят и много жители на града. Денят предвижда още велосъстезания за деца и младежи с награда велосипед, както и откриване на оранжева велостойка пред Община Момчилград.

На 22 май е предвидено ателие „Мисли велосипедно“, което ще бъде открито от кмета Акиф и посланик Ван Кестерен. Ателието е насочено към хора които взимат решения за развитието на града и инфраструктурата – кмет, заместниците му, общински съветници; полиция; архитекти и специалисти, които проектират инфраструктура. Очакват се участници както от Момчилград, така и от други градове в Област Кърджали.

Момчилград прояви велосипедна инициативност още миналата година, когато по идея на кмета общинските чиновници започнаха да използват велосипеди за предвижване на къси разстояния – вече за контрол и обход на строителните обекти в очертанията на града. Новият велоподход на работа в началото е посрещнат като странен, но по-късно чиновниците одобрили велосипедите. По-късно дари направили график, защото колелата са само три. След 21 май колелетата ще могат да бъдат паркирани на оранжева велостойка.

Велоателието и поставянето на велостойката са част от българско-холандска инициатива „Всички на колело“ (Bike `em all) за популяризирането на велосипедния транспорт в България. Инициативата започна през декември 2012. В рамките на инициативата бяха организирани велосипедни ателиета в София и Русе.
Инициативата „Всички на колела“ е финансирана от Холандското посолство в България. По нея работят Сдружение Велоеволюция и Taofes, консултантска компания по околна среда. Партньори са Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София и Холандското велосипедно общество.

Общо прочитания 2628 , 2 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: