2011
11.11

public-bikeИзследване в САЩ показва ползите от каране на колело

Почти 70% от извършваните с кола пътувания в САЩ са под 2 мили (3,2 километра) като дължина на прехода. На база на тези данни е съвсем логично да се запитаме ако тези пътувания се извършват с велосипед, вместо с автомобил, каква би била ползата, пише Good.is.

Според изчисления на учени от Университета в Уисконсин ако половината от жителите на една определена област (част от щатите в Средния Запад) заменят колите си с велосипеди по отношение на преминаване на разстояния, които са по-малки от пет мили, то на здравната система в САЩ ще бъдат спестени 3,5 млрд. долара годишно. При изследването са взети под внимание намаляването на вредните емисии при каране на велосипед вместо на кола, намаляването на пътнотранспортните произшествия, както и подобряването на общото физическо състояние на хората, които карат велосипед вместо автомобил.

Професор Джонатан Пац, един от авторите на изследването, твърди, че резултатите дори са ниски. “Ние направихме изследването на базата на факта, че хората ще карат велосипед само при хубаво време – около четири месеца в годината. Представете си размера на спестявания, ако те го правят при всякакво време. И това само от ограничен брой изследвани щати”, казва Пац.

През 2010 година градът, които дава най-добри условия за каране на велосипед в САЩ, е Минеаполис. Средната температура там е 13,1 градуса по Целзий, като през януари обикновено пада до минус 10 градуса, а през юли достига до 23 градуса.

Източник: iNEWS

Общо прочитания 3027 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: