2010
02.09

Велосипедист в ЛондонЛондонският еквивалент на софийския център за градска мобилност започва инициативата за велосипедни магистрали (Cycle Superhighways), които ще започват от централен Лондон към крайните зони. Изготвени са маршрутите, както и велосипедни карти за тях. Първите два маршрута за тези велосипедни магистрали се планува да бъдат готови през лятото на 2010 г. Тези магистрали се строят, за да се подобри велосипедната инфраструктура и да бъдат привлечени хора, които досега са имали притеснения да използват велосипеда като транспорт. Това се прави с цел да се намалят задръстванията, препълненият градски транспорт, и да се намалят вредните емисии.

Велосипедните магистрали ще са с широчина най-малко 1,50 м. и ще се свързват с обикновени велоалеи, като ще има места и за престой.

Велоалея в Лондон

Това е един от проектите на лондонския градски транспорт и един от начините общината да допринесе за велосипедната революция. Цел на програмата е използването на велосипед да се увеличи с 400 % до 2025 гГрадският транспорт в Лондон инвестира рекордните 111 милиона паунда за тази година в изграждането на велосипедна инфраструктура. Друг проект, чийто страт е плануван за лятото на 2010 г., са обществените велосипеди под наем.

Велосипедист в ЛондонНа сайта на лондонския градски транспорт можете да научите всичко относно карти за велосипедни маршрути, програми на лондонската община за велосипедните магистрали и за системата за  велосипеди под наем, зелени маршрути, паркове, подходящи за велосипедиране, паркинги, начин на превозване и много друга полезна информация, ако предпочитате този начин за придвижване.

Комбинирането на велосипед и градски транспорт в Лондон също е възможно.

Метростанция в ЛондонАко имате сгъваем велосипед в Лондон можете да го превозвате с всеки друг вид градски транспорт – автобус, трамвай, жп транспорт, метро, лодка. Ако  велосипедът ви е стандартен можете да го превозвате в наземния железопътен транспорт – като има специални маршрути, по които това е разрешено, изброени на сайта на лондонския градски транспорт. Също така може да се превозват  велосипеди без ограничение в корабчетата, както и в метрото.  Метрото в Лондон е построено 1863г. То е първото метро в света и се състои от 13 линии, които минават под целия град. Единадесет от тях може да се използват за превозването на велосипед, като има изискване да е извън пиковите часове, да не се ползва ескалатора за несгъваеми велосипеди и не е разрешено качването на велосипеди на автобуси, които заместват метрото (в случай на ремонт).

img_6065 Велопаркинг в Лондон пред BBC Велосипедна табелка в Лондон img_6058 Велосипедист в Лондон Велосипедист в Лондон Велосипедист в Лондон Велопаркинг в ЛондонВелопаркинг в ЛондонВелосипедист в ЛондонВелоалея в Лондон Велосипедист в Лондон

Общо прочитания 5051 , 1 прочитания днес