2016
07.05

CriticalMass_i_Logo
Провокирани от неприятен инцидент столични велосипедисти правят Критична маса в София на 8 юли, петък от 19.00 ч. при НДК (пилони).

Миналата седмица такси на компанията ОК Супертранс явно изнервен от четвъртъчната велоразходка шофьор, блъсна велосипедисти на столичната улица Княз Борис I в центъра. За щастие инцидента се разминава без сериозно пострадали, но шофьорът опитва да избяга. Съставен му е акт. Критика към велосипедистите била че не се движели по велоалеята. Разбира се пропуска се, че на въпросната улица няма велоалея, а велолента за срещупосочно движение по еднопосочна улица, която велолента голяма група от велосипедисти не би могла да използва пълноценно при такъв род събитие. Важно уточнение е и грешно поставената от общината маркировка за велолентата, която обърква и велосипедисти и шофьори.

Инцидентът е ново напомняне за неадекватната инфраструктура по софийските улици при която всички участници в движението са потърпевши. Затова и събитието Критична маса напомня на институциите, кметове, органи на реда, шофьори, пешеходци и велосипедисти за нуждата от повече и по-добра велосипедна инфраструктура, за повече внимание към изграждането и поддържането на велоинфраструктура и то не само преди избори, за това че велоалеите не са за паркиране на автомобили и не са за пешеходци. Отправя се и призив към всички велосипедисти и велоклубове за подкрепа и присъствие на събитието, за да се достигне наистина голяма критична маса за промяна.

За повече информация и разпространение:

Facebook събитието за 8 юли 2016
Facebook страница Критична маса София
Маршрут

Критична Маса или Critical Mass е движение възникнало през 1992 г. в Сан Франциско и разпространено в целия свят. Събитието няма организатор, критичната маса не е организация и няма формални лидери. То се състои обикновено последният петък на всеки месец при което велосипедисти, скейтъри, хора на ролкови кънки и други самоходни хора излизат масово по улиците. Групата няма цели освен да се среща всеки месец и хората да се радват на сигурността и компанията на другите, чрез каране на колело, кънки и пътувайки заедно. Възприето мото е “Ние не пречим на движението, ние сме движението” – което означава, че всички се движат спазвайки правилата, а уличното движение не се спира, избягва се конфронтация с автомобилистите. Известни са събитията с огромна критична маса от стотици хиляди велосипедсти не само в САЩ, но и в столиците в Европа.

Един от първите опити за стартиране на движението критична маса в София е през 2009 г. за което свидетелства блогът http://criticalmasssofia.blogspot.bg/. Опити са правени и в Разград, Варна, като сравнително редовно и успешно събитие се развива в Ямбол.

За успешно събитие в София е нужно участието на наистина много хора, с велосипеди, а всеки покрепящ идеята е добре дошъл да се присъедини пеша или с различно немоторно превозно средство – 8 юли 2016, петък, 19.00 ч. при пилоните на НДК. Събирането на групата е до 19.30, но всеки може да се присъедини по обявения маршрут.

Общо прочитания 5626 , 1 прочитания днес
  1. „Критична маса“ е начина, поне докато не почнат да ни разгонват с водни струи. Съжалявам, че научавам късно, иначе непременно щях да участвам. И един съвет към колегите колоездачи: Ако при изпреварване автомобил ви засече, притисне в бордюра и се пребиете, а след това шофьорът избяга – НЕ ВИКАЙТЕ КАТ! Щом не е имапо пряко съприкосновение между превозните средства – виновният сте вие и отнасяте акт по чл.20 ал.1 от ЗДП.

  2. Просто създайте правила в тази държава и удобства за всички участници в движението. Ние нямаме култура да пазим пешеходците, какво устава за останалите участници в движението.