2018
12.12

Kolodrum vhod В началото на декември 2018 г. изненадващо се разбра, че е обявено обществено обсъждане за изграждане на игрища за мини-футбол в Колодрум Сердика в София. Още по-изненадващо се оказа, че първата част от обсъждането с представяне на проекта е проведена, преди информацията да бъде надлежно разпространена според изискванията на общинските наредби.
Началото на тази процедура навяваше съмнения. С основание, както се разбра на дискусията при общественото обсъждане в район Средец на 11 декември.

От сдружение Велоеволюция се постарахме да разпространим информация и да се уверим, че тя достига до пряко заинтересованите спортни колоездачни клубове. Внесохме официално становище по предложението за футболни игрища в колодрума. Това направиха и още клубове, организации и граждани, чиито становища можете да видите тук, заедно с цялата документация по обсъждането.

Кой желае да изгражда игрища за мини-футбол в колодрума

Kolodrum obsyzhdane r-n Sredec-MiniFootball-NSBКакто се вижда от официално публикуваните документи, възложител на проекта за игрища е фирмата “Национална спортна база мини футбол” ООД. Името на фирмата удобно и досадно съвпада с наименованието на държавното дружество “Национална спортна база ЕАД”, което е собственик на колодрума. На обсъждането представителите на фирмата, свързана пряко с Българска асоциация мини-футбол, както стана ясно от самите тях, показаха проекта си за разполагане на 3 игрища с огради, както и контейнери за съблекални в свободното затревено пространство на колодрума. Намерението е оградите да са високи 6 м и да са подвижни, за да може площта на игрищата да се използва и като едно по-голямо игрище. Контейнерите са предвидени като съблекални и места за изчакване на футболните отбори, а бе заявено че ще се предоставят за ползване и от колоездачи. Двамата представители на фирмата неколкократно заявиха, че ще се стараят да не пречат по никакъв начин на колоездачите, както и че имат права само върху затревеното пространство. И двете неща, поради една или друга причина се оказаха неверни или не съвсем възможни.Законосъобразно ли е възложител на обсъждания проект за изграждането на игрищата да е частна фирма, вместо държавното дружество НСБ ЕАД?-питаха колоездачите.

Колодрум и за футбол – възможно ли е?

Kolodrum obsyzhdane KoloKlubove NPOНа обсъждането присъстваха и треньори на колоездачни клубове. Те разясниха недвусмислено мотивите си за невъзможността колоездене и футбол да съжителстват в едно и също пространство, защото:

  • оградите на игрищата и контейнерите-съблекални биха пречили на видимостта при провеждане на колоездачни тренировки, както и на състезания. Треньорите винаги са в основата на пистата по време на тренировки и им е необходима пряка видимост към колоездачите;
  • въпреки високите огради, футболни топки е възможно да попадат на пистата по време на колоездачни тренировки. Това е много опасно за колоездачите, защото пистовите колела нямат спирачки и колоездачите не биха могли да реагират – нито на топките, нито спрямо блуждаещи играчи или зрители;
  • график за съвместяване на колоездачните и футболни тренировки и състезания не е реалистичен, а и не е предложен. При всяко провеждане на колоездачни тренировки, оградите както и контейнерите трябва да се преместват, а при колоездачни състезания цялото затревено пространство се заема от отборите, като се ползва и малката бетонова писта за загряване.

Как се е стигнало до предложението за колодрум за футбол?

От изказванията и констатациите по време на общественото обсъждане стана ясно, че от фирмата и асоциацията за мини-футтбол са търсили удобен терен. За тях колодрумът е идеална опция, както заради местоположението и достатъчната площ, така и заради наличието на трибуни. Въпреки уверенията на техните представители, че имат правомощия само върху затревеното пространство, се оказа че това не е точно така. Въпросите, на които не бе даван ясен отговор нито от тях, нито от представителя на държавното дружество-собственик, провокираха бурни реакции, а присъстващ представител на Спаси София успя да открие онлайн обявата за търг за наем (“обект 3”). От обявата се вижда, че Национална спортна база ООД е обявила търг конкретно за три игрища за минифутбол с конкретните параметри в показания за обсъждане проект. Възможно ли е да е обявен търг за наем с предизвестен наемател? В обявата е определо отдаването под наем на площи за трибуни, 3 игрища и контейнери, площи за достъп до игрищата, както и 40 броя паркоместа. Срещу месечен наем от 1500 лв. и изискване за инвестиции от общо 600 000 лв., тези площи са отдадени под наем за 10 години.

Управление на принципа “първи по време, първи по право”

Зададен бе логичният въпрос – защо част от колодрума се отдава за целите на спорт различен от колоездене? Изпълнителният директор на Национална спортна база ЕАД, Пламен Манолов, не можа да даде еднозначен отговор. Вече е известно, че основният ползвател на съоръжението, Българският колоездачен съюз, е обявен в несъстоятелност като част от причината са неизплатени наеми за колодрума. Това обаче не означава, че интересът за ползване от колоездачи е преустановен. Със или без БКС, колоездачните клубове продължават спортната си дейност и са им необходими благоприятни условия за тренировки в безопасна среда. Изглеждаше като че ли на г-н Манолов това не му бе хрумвало. Той настоя, че колоездачите е трябвало първи да проявят интерес към ползването на терена.
Вече има информация, че това се е случвало, но предложения от НСБ ЕАД за условия за ползване не са получени. Нещо повече – липсва каквато и да е информация за условията за провеждане на каквито и да е дейности в колодрума. Трудно е да се разбере какъв е графикът за тренировки, какво заплащане е необходимо, възможно ли е ползване от любители и т.н. Стана ясно, че настоящия начин на ползване на колодрума е напълно безхаберен. Неколкократно НСБ ЕАД е отдавало колодрума за филмови продукци и други събития без последващ контрол, като се налага трениращите колоездачи да почистват пистата и прилежащите терени. На място не си личи средства от такива наеми да са използвани за поддръжката на колодрума. За безстопанственост ли става дума?

Какво следва?

Процедурата по обществено обсъждане продължава. Становищата на клубове, организации и граждани, заедно с изразените мнения на дискусията, ще бъдат взети предвид на заседание на Районен експертен съвет по устройство на територията. Кметът и главния архитект на район Средец заявиха, че ще изискат НСБ ЕАД да предостави цялостна концепция за функционирането на колодрума (а вероятно и на останалите спортни обекти в Борисова градина). След това ще бъде взето решение от Общински експертен съвет по устройство на територията, който е на подчинение на главния архитект на София, Здравко Здравков. Изпълнителният директор на НСБ ЕАД, г-н Пламен Манолов, заяви, че дори и разрешение за игрища в колодрума да бъде дадено, то договорът за наем може да бъде прекратен.

NSB Plamen Manolov Contacts
Дискусията премина в конструктивен тон, като през цялото време колоездачите подчертаваха, че нямат критики към фирмата и асоциацията по мини-футбол. Противопоставяне между двата спорта разбира се е излишно. Пропуските в процедурите, както и цялостно лошото управление на колодрума, са в ущърб както на колоездачите, така и на бизнес подхода за развитие на мини-футбол в случая. Критики и въпроси бяха отправяни основно към изпълнителният директор на НСБ ЕАД, на които той не можа да отговори. Затова предложи на колоездачните клубове среща, с обещание че такова предложение ще публикува в сайта на дружеството. Очакваме с нетърпение тази покана и дано тя е първа стъпка към прозрачно и адекватно управление, каквото историческата ценност на столичният колодрум заслужава.

Общо прочитания 5531 , 1 прочитания днес
  1. НСБ – едно търговско дружество, което се интересува от събирането на наеми. Десетилетия нищо не направиха за колодрума. Тук не е кино за гледане на мачове. Да си сложат екраните на стадион “Васил Левски” и там да организират гледане на мачове. Или на друг стадион. Колоезденето няма нищо общо с футбола. Не е вярно твърдението, че колодрума не отговаря на изискванията на Международния колоездачен съюз. Точно обратното. Направен е по тези изисквания. Да ги прочетат и ще видят, че няма как да се прави нищо друго вътре. Какво направиха с парите от продадените трибуни? Поне да бяха позакърпили пистата…Един началник на търговско дружество, който може и да не знае как се кара колело, като нищо ще затрие колоезденето като спорт. Това, че Федерацията е в несъстоятелност, не значи, че в България няма клубове и колоездене. Клубовете скоро ще си изберат нова Федерация. А масовото колоездене се развива с всеки ден. На фона на правещите се вело – алеи и нарастващия брой на практикуващи това действие на НСБ е като да ловиш риба в мътна вода. По – добре МС и НСБ ще е да помислят какво да направят за колодрума и колоездачния спорт, не само за печеленето на пари. Некомпетентността на някои мениджъри днес е умопомрачаваща.

  2. Нека да правим разлика между колоезденето с което ние като обикновени граждани живеем и професионалното колоездене на писта което се практикува от 15ина човека в София. Това е един от най-непопулярните спортове и едва ли някога би станал атрактивен. Отидете до спортна София и вижте че никога няма празно игрище. На колодрума тренират 15 колоездачи, а на обикновените хора е забранено да карат по такава писта от съображения за сигурност. Така че тук въпроса опира до това дали гигантския колодрум ще си остане бащиния единствено за малобройните професионални колоездачи, пустеещ 99% от времето и ще чака “държавата да го оправи”. Или ще започне да се използва от десетки хиляди други хора и ще бъде върнат към живота. Няма как такова съоръжение да се самоиздържа ако на него не се направи нещо което да привлича спортуващите, спонсори и да е интересно за хората. Само така може да бъде опазен Колодрума, иначе ще продължи да си пустее и да се руши докато съвсем не изчезне.

Твоя коментар: